Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronové kuře podle Gordona Ramsaye
Zdroj: Profimedia, Freepik, dashu83

Kuřecí maso v kombinaci s citrusovým ovocem je velmi osvěžující pokrm. Citronové kuře podle slavného britského šéfkuchaře Gordona Ramsaye se připravuje i s přílohou v jedné pánvi a sladkokyselá omáčka pozvedne jednoduché jídlo na delikatesu jako z luxusní restaurace.

Kuřecí maso s ovocem není jen plátek s broskví

Pod kombinací masa a ovoce si stále spousta lidí představí pouze kuřecí plátek s broskví, který se v posledních letech stal pro mnohé terčem posměchu. Jsou ovšem tací, kteří na tuto klasiku kuchyně konce minulého tisíciletí nedají dopustit. Je pravdou, že při správné péči si kuřecí maso a broskve či meruňky chuťově skvěle rozumí. Například chutney [čatný] ke grilovanému steaku z kuřete je opravdová delikatesa. A nejinak je tomu u spojení kuřecího masa s jablky, hruškami, granátovým jablkem, hroznovým vínem, mangem a ananasem.

Světoznámý šéfkuchař a držitel 17 michelinských hvězd Gordon Ramsay potvrzuje, že spojení kuřecího masa a ovoce není nic, co patří dávné minulosti. Jeho citronové kuře s bramborami a sladko-kyselou omáčkou obohacenou o sherry ocet zvládne připravit úplně každý. Z citrusů se ke kuřeti skvěle hodí také limetky, pomeranče nebo mandarinky.

Citronové kuře podle Gordona Ramsaye

Tento recept slavného šéfkuchaře je důkazem, že stačí vychytat správnou kombinaci chutí a ze snadno dostupných surovin a za přibližně půl hodinky vytvoříte luxusní pokrm jako z michelinské restaurace. Jak na přípravu surovin?

Naporcování a příprava kuřete

Na citronové kuře se používají kuřecí díly s kůží, která zajistí, že maso zůstane krásně šťavnaté. Můžete koupit zvlášť spodní a horní stehna, prsa i křídla, mnohem levnější je však koupit celé kuře a rozdělit ho na jednotlivé díly – a ještě vám zbyde skelet na kuřecí vývar. Aby se citronová omáčka dostala i dovnitř masa a kuře se rovnoměrně propékalo, používá Gordon Ramsay malý trik. Ze strany, kde není kůže, maso na několika místech jednoduše propíchá nožem.

Předvaření brambor

K citronovému kuřeti podle britského šéfkuchaře patří brambory. Rozhodnete-li se pro ně také, předvařte je i se slupkou v osolené vodě do poloměkka. Protože se nebudou do pokrmu krájet, je ideální použít menší nebo užší podlouhlé brambory, které se rovnoměrně opečou. Předvařené brambory nechte pár minut zchladnout.

Očištění citronů

Do sladkokyselé omáčky se používá celý citron i se slupkou, proto je třeba zvolit chemicky neošetřený, a i tak ho důkladně omýt v teplé vodě a osušit.

Suroviny k ochucení

Chuťově vyvážená omáčka dále obsahuje česnek, šalotku, čerstvý tymián, tmavou sójovou omáčku, tekutý med a sherry ocet, který můžete nahradit bílým vinným octem.

Recept na citronové kuře

Na 4 porce budete potřebovat 1 menší kuře nebo kuřecí díly s kůží, 1 větší chemicky neošetřený citron, 4 stroužky česneku, 3 snítky tymiánu, 1 šalotku, ¼ šálku tmavé sójové omáčky, 3 lžíce kuřecího vývaru (nebo vody), 2 lžíce sherry octa, 1 vrchovatou lžíci tekutého medu, 600 g brambor, 2 lžíce másla, olivový olej vhodný na smažení, sůl a pepř. Jak na to?

Nejprve si předvařte brambory i se slupkou v osolené vodě do poloměkka, sceďte a nechte zchladnout. Kuřecí díly propíchejte nožem na straně, kde není kůže a osolte a opepřete z obou stran. Na větší pánvi rozehřejte olej na vyšší teplotu, vložte do něj kuře kůží dolů a nechte opékat. Přidejte plátky citronu, česnek, který pouze rozdrťte plochou stranou nože, tymián a na proužky nakrájenou šalotku.

Jakmile je kůže dozlatova opečená, maso otočte, ještě chvíli opékejte a snižte teplotu na střední. Kuře vyjměte z pánve a uložte na teplé místo. Předvařené brambory zlehka rozdrťte plochým předmětem tak, aby zůstaly celistvé, ale byly ploché. Přidejte je na pánev společně s máslem a opečte z obou stran dozlatova. Vyjměte je z pánve a uložte ke kuřeti na teplé místo.

Do pánve přidejte sójovou omáčku, kuřecí vývar nebo vodu, ocet a med. Zvyšte teplotu a nechte omáčku zredukovat až do zhoustnutí. Vraťte na pánev kuřecí maso a promíchejte, aby se celé obalilo v omáčce.

Tip: Chuť omáčky může být zejména pro náročnější děti příliš výrazná, dá se ovšem zjemnit trochou vysokoprocentní smetany přidanou na úplný konec vaření.

Zdroje informací:

Youtube.com: Gordon Ramsay - Next Level Kitchen

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více