Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Japonský cheesecake: Je jednodušší než slavný americký bratříček, nadýchaný jako suflé se rozplývá na jazyku a božsky chutná
Zdroj: Wikimedia Commons, By Geoffreyrabbit - Own work, CC BY-SA 4.0

Kdo by neznal klasický americký dezert cheesecake! Víte ale, že podobný koláč mají v oblibě i v Japonsku? Na rozdíl od hutného amerického je japonský cheesecake nadýchaný jako obláček. A jeho příprava je i mnohem jednodušší. 

Japonský nebo americký cheesecake?

I když se americký a japonský cheesecake připravují z podobných ingrediencí a pro oba společný je hlavně čerstvý smetanový sýr, na první pohled si tyto dva koláče moc podobné nejsou. Japonský cheesecake nemá dvě vrstvy jako ten americký a chybí mu sušenkový základ, spíš připomíná nadýchaný piškot nebo pěnovou houbu. Ne nadarmo se mu přímo v Japonsku říká Soufflé Cheesecake – podobnost s populárním francouzským dezertem je v jeho případě opravdu zřejmá. V každém případě by ale ten japonský cheesecake bez toho amerického zřejmě neexistoval. 

Vliv Ameriky i Německa

Právě slavný americký dezert byl inspirací pro vznik dnes neméně populárního japonského moučníku. Ovšem nebyl sám, velký vliv na něj měl i podobný koláč, který se pro změnu peče v Německu a je známý jako käsekuchen. Do Německa se totiž v 60. letech minulého století vydal japonský šéfkuchař Tomotaro Kuzuno a tento moučník ho tam velmi zaujal. Na rozdíl od amerického cheesecakeu se sice käsekuchen dělá z tvarohu, ale do náplně se navíc přidává pudinkový prášek a v některých receptech se také z bílků šlehá sníh, což dělá dezert nadýchanější. 

Když se Kuzuno vrátil do Japonska, rozhodl se připravit vlastní verzi slavného německého koláče a propojit ji i s tehdy hodně populárním americkým cheesecakem. A tak se zrodil cheesecake japonský. Koláč se stal ihned velmi oblíbeným, přičemž Japonci si jej vychutnávají buď samotný nebo přelitý polevou z meruňkového džemu. Jíst se dá studený, ale úplně nejlepší je čerstvý, hned po vytažení z trouby, to se přímo rozplývá na jazyku. 

Jak dosáhnout nadýchanosti moučníku?

Japonský cheesecake je výjimečný nejen pro svou lehkost a vzdušnost, ale také pro krémovou strukturu a jakousi žvýkavost připomínající žužu, kterou mu dodává krémový sýr. Právě ten je jeho hlavní ingrediencí, ačkoli někdy můžete narazit i na recepty třeba s mascarpone. O dezertu by se dalo říct, že je takovou dokonalou kombinací klasického cheesecakeu a piškotu.

Jeho hlavní předností je, že nemusíte míchat dvě směsi. Připravuje se podobně jako náš piškot tak, že se všechny ingredience smíchají a nakonec se do nich přidá sníh z bílků, který celý dezert provzdušní. Důležité je však dodržet správný postup, aby byl koláč opravdu lehký a vypuklý na povrchu a nesrazil se vám po upečení do po podoby placky. A jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 250 g smetanového sýra Philadelphia, 6 žloutků (cca 118 g), 70 g cukru krupice, 60 g másla, 100 ml plnotučného mléka, 1 lžíci citronové šťávy, 2 lžičky citronové kůry, 60 g hladké nebo rýžové mouky, 20 g kukuřičného škrobu, ¼
lžičky soli, 6 bílků (asi 264 g), ¼ lžičky vinného kamene nebo octa či citronové šťávy a 70 g krupicového cukru.

  1. Předehřejte troubu na 200 °C (horní a dolní ohřev) alespoň 20 minut před vložením těsta do trouby. Vymažte dortovou formu máslem, dno vyložte pečicím papírem.
  2. Vyšlehejte krémový sýr do hladka v teplé vodní lázni. Přidejte žloutky a pokračujete ve šlehání. Přidejte 70 g cukru a dále šlehejte. Mléko a máslo ohřejte společně tak, aby se máslo rozpustilo, a vše zašlehejte do směsi. Přidejte sůl, citronovou šťávu, citronovou kůru a opět prošlehejte. 
  3. Misku vyjměte z vodní lázně. Prosejte mouku a kukuřičný škrob a vše vmíchejte do směsi.
  4. Bílky šlehejte při nízkých otáčkách do pěny. Přidejte k nim vinný kámen a šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nebudou bublinky velmi malé, ale stále viditelné. Postupně přidávejte zbylých 70 g cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky. Sníh pak postupně zapracujte do těsta. 
  5. Těsto nalijte do dortové formy a poklepejte s ní o pult, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
  6. Pečte ve vodní lázni na nejspodnějším roštu v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 18 minut, poté snižte teplotu na 140 °C a pečte dalších 30 minut. Pak vypněte troubu a nechte koláč v zavřené troubě ještě 30 minut. Na konci pečení vyjměte vodní lázeň a mírně pootevřete dvířka trouby na dalších 30 min, aby koláč vychladl. Hotový koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem. 

Náš tip: Pokud se vám nechce do pečení, jednoduchý cheesecake si můžete připravit třeba podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Craftpassion.com: Japanese Cheesecake: Best recipe
Tasteatlas.com: Japanese Cheesecake
Modernasianbaking.com: The Best Home-Baked Japanese Cheesecake Recipe by Kat Lieu

Recepty k tomuto článku