

Käsekuchen - "pravý" německý tvarohový koláč
Suroviny 12 porcí
- 200 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- 1 menší vajíčko
- 100 g másla nebo Hery
- Tvarohová náplň
- 750 g méně tučného tvarohu
- 4 menší vajíčka
- 150 g cukru (i méně)
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 250 ml mléka
- 1 balíček (přípravku Dr.Oetker Käsekuchen Hilfe nebo) vanilkového pudinku
Postup přípravy receptu
Těsto dobře uhněteme. 2/3 těsta vyložíme dno dortové formy (pod těsto můžeme dát pečící papír) a propícháme vidličkou.
Ze zbylého těsta vyválíme roličku, vyložíme jí kraj formy a prsty vytvarujeme okraj minimálně 3 cm vysoký.
Poté nalijeme tvarohovou masu, uhladíme nebo formou lehce zatřeseme. Můžeme projet špičkou nože, abychom odstranili bublinky, které vnikly do náplně během šlehání.
Pečeme ve spodní třetině trouby přibližně hodinu až 70 minut. Čím pomaleji (horkovzdušná trouba zpočátku na 180, později na 160 stupňů), tím méně se nám těsto vyboulí. Ze stejných důvodů je dobré odstranit vzduchové bublinky.
Tvarohová náplň: bílky ušleháme s částí cukru, v jiné nádobě smícháme zbylé suroviny a opatrně spojíme.
Poznámka od kuchařky
Přípravek Dr.Oetker Käsekuchen Hilfe je k dostání bohužel jen v Německu, ale nelitujte pár centů na jeho zakoupení, stojí to opravdu za to. Käsekuchen prodávají v každé německé pekárně a kavárně a je to velmi lahodný zákusek k odpolední kávě.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Käsekuchen - "pravý" německý tvarohový koláč
-
ivulinka: V každém případě tenhle koláč je klasika a umí ho báječně. Oni si potrpí na odpolední "Kaffee und Kuchen", nikoliv dortíčky ke kafi, ale právě nejrůznější koláče a řezy. Skvělý je také drážďanský "Eierschecke", to je tvarohový koláč, který má nahoře ještě krémovou vrstvu. Až někdy pojedete do Míšně, dejte si ho v kavárně v Muzeu porcelánu. A k tomu kávičku v pravém míšeňském cibuláku.
-
Němci asi ví co je dobrého
-
katyvypl: Je to krémový prášek na bázi škrobu, mléčného cukru a aromatu. Více se vyčíst nedá.
-
Můžu poprosit o přepis složení toho balíčku Dr.Oetker? Docela by mě zajímalo, co v tom mají.
-
Recept znám a opravdu se tam dává méně tučný tvaroh
Je to dobrota, proto dávám bodík
-
chocolate: Je to překvapivé, ale podle návodu na přípravku se má dávat tvaroh méně tučný, taky jsem byla zvyklá v náplni tohoto druhu spíše na tučnější. Můj favorit je jihočeský polotučný.
Zlatý klas by se nepochybně hodil, ale já ho vůbec neznám, nikdy jsem s ním nevařila. Pak bych ale přidala více na vanilce, mám ráda intenzívnější vanilkovou chuť. -
Dajdi, tvaroh má být méně tučný?Jen se ptám, ptž mám zafixováno, že do podobných náplní platí spíše opačné pravidlo.
Jinak moc hezký recept.
http://www.oetker.de/oetker/produkte/backen_und_me...
Po prostudování si myslím, že by to možná šlo nahradit Zlatým klasem. -
alena.kyp: Alenko, díky, už jsem to taky zjistila a napravila.
-
Dajdo, oprav si postup při přípravě náplně, máš tam zmatky