Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drážďanský pudinkový koláč Eierschecke má nadýchaný korpus a dvojitou náplň z tvarohu a pudinku. Díky tomu chutná božsky!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Brücke-Osteuropa - Own work, CC0

Koláč Eierschecke na první pohled tak trochu připomíná cheesecake nebo jeho německou obdobu Käsekuchen. Tvaroh se do něj ostatně i přidává, kromě toho ale rovněž i spousta vajíček, které koláči dodávají vláčnou pudinkovou chuť a celý dezert se díky tomu úžasně rozplývá na jazyku. 

Koláč, který patří Drážďanům

Eierschecke patří mezi populární německé koláče, stejně jako jemu podobný tvarohový koláč. I on má spodní vrstvu těsta, na níž spočívá nadýchaný tvarohový krém, často doplněný o rozinky. Rozdíly tam ale jsou, třeba v tom, že v případě Eierschecke je spodní vrstva kynutá a nahoře ji zdobí krémy rovnou dva.

Koláč se nejčastěji pojí s německým městem Drážďany, ostatně je většinou označován jako Dresdner Eierschecke, ale je obecně považován za typický saský a durynský moučník

Tvaroh na stavbu, do koláče vejce

Historie tohoto koláče, nebo aspoň jeho názvu, sahá do dávných dob. Výraz „Schecke“ prý pochází ze střední horní němčiny a je odvozen ze slova „schegge“, které znamená „něco pruhovaného, strakatého nebo barevného“, čímž se zřejmě odkazuje k barevným vrstvám koláče.

Uvádí se rovněž, že ve 14. století se název Schecke používal, ovšem ne pro zákusek, označoval se jím speciální kus mužského oděvu, který se skládal ze tří částí a říkalo se mu dortík. A právě tři vrstvy má i Eierschecke.

Další legenda se váže k saskému městu Freiberg. Tam zřejmě s oblibou pekli tvarohový koláč, ve 13. století se prý ale většina tvarohu použila na stavbu nebo opravu místních hradeb. A protože bylo třeba tvaroh něčím nahradit, používalo se do koláče hodně vajíček, která právě vytvořila typickou pudinkovou konzistenci a dodala koláči lepší chuť.

Dnes má koláč i ochrannou známku, která jej spojuje s již zmiňovanými Drážďanami, kde je přesně tento koláč doložen od 19. století a dnes jej seženete snad v každé místní cukrárně a pekárně.

Nejlepší prý ale mají v místní tradiční cukrárně Café Toscana, jejíž historie sahá do 19. století, a také v kavárně Dresdner Kaffeestübchens, kde údajně Eierschecke chutná přesně jako od babičky.

Pravý drážďanský pudinkový Eierschecke

Koláč mívá různé varianty, v některých se do něj přidávají jablka, mák, mandle nebo rozinky, nikdy ovšem nesmí chybět tvarohová vrstva a navíc nadýchaný vaječný pudinkový krém.

Koláč je vůbec bohatý, plný vajec, tvarohu, másla, vajec a vanilky a je přímo báječně krémový. Eierschecke se často podává v podobě řezů, někdy se ale servíruje i jako samostatný dort.

Existují i recepty s těstem křehkým, piškotovým nebo dokonce listovým, klasický je ovšem u tohoto koláče korpus z kynutého těsta. A jak jej tedy uděláte?

Budete potřebovat: 200 g pšeničné mouky, 2 lžíce cukru, 60 ml vlažného mléka, 15 g čerstvého droždí, 1 vejce, 25 g měkkého másla a 1/4 lžičky soli. Na vanilkový pudink si připravte: 500 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 2 lžíce cukru. Na tvarohovou vrstvu potřebujete: 500 g tučného tvarohu, 2 vejce, 100 g cukru a 1 balíček citronové kůry. Vrchní vaječná vrstva: 3 vejce, 100 g cukru   a 1 lžíce kukuřičné mouky. 

  1. Pro přípravu nejprve připravte kynuté těsto. Všechny přísady na kynuté těsto vložte do mísy a těsto hněťte ručním mixérem (hákem na těsto) po dobu 4 minut. Poté zakryjte kynuté těsto utěrkou a nechte ho 30 až 45 minut kynout, dokud přibližně nezdvojnásobí svůj objem.
  2. Mezitím připravte vanilkový pudink podle návodu na obalu. Hotový pudink rozdělte na dvě poloviny.  V jiné v míse smíchejte všechny ingredience na tvarohovou vrstvu a smíchejte s polovinou uvařeného pudinku. 
  3. Vykynuté těsto propracujte na vále a pak rozválejte na plát ve tvaru kruhu. Formu na pečení vymažte máslem a vyložte ji kynutým těstem. Kynuté těsto nechte ještě asi 15 minut kynout ve formě. Mezitím předehřejte troubu na 175 °C na horkovzduch.
  4. Nakonec si připravte vrchní vaječnou vrstvu. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte metličkami tuhý sníh. V jiné míse šlehejte žloutky se 100 g cukru 3 minuty do pěny. Druhou polovinu vanilkového pudinku smíchejte s kukuřičnou moukou dohladka. Poté vše smíchejte dohromady, tj. ušlehané bílky, žloutkovou pěnu a vanilkový pudink s kukuřičnou moukou.
  5. Na kynuté těsto nejprve rozetřete tvarohovou směs, uhlaďte ji a pak na ni rozetřete vaječnou pudinkovou vrstvu. Eierschecke pečte v předehřáté troubě asi 45 minut.
  6. Hotový koláč vyjměte z formy a rozkrojte až po úplném vychladnutí, aby tvarohová vrstva a vrchní vrstva byly na dotek pevné.

Nás tip: Pokud byste dostali chuť jen na tvarohový koláč, můžete si jej upéct podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Cakere.com
Rezeptschachtel.de
Deutsche-delikatessen.de

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více