Drážďanský pudinkový koláč Eierschecke má nadýchaný korpus a dvojitou náplň z tvarohu a pudinku. Díky tomu chutná božsky!
21. 3. 2023 Vaření
Koláč Eierschecke na první pohled tak trochu připomíná cheesecake nebo jeho německou obdobu Käsekuchen. Tvaroh se do něj ostatně i přidává, kromě toho ale rovněž i spousta vajíček, které koláči dodávají vláčnou pudinkovou chuť a celý dezert se díky tomu úžasně rozplývá na jazyku.
Koláč, který patří Drážďanům
Eierschecke patří mezi populární německé koláče, stejně jako jemu podobný tvarohový koláč. I on má spodní vrstvu těsta, na níž spočívá nadýchaný tvarohový krém, často doplněný o rozinky. Rozdíly tam ale jsou, třeba v tom, že v případě Eierschecke je spodní vrstva kynutá a nahoře ji zdobí krémy rovnou dva.
Koláč se nejčastěji pojí s německým městem Drážďany, ostatně je většinou označován jako Dresdner Eierschecke, ale je obecně považován za typický saský a durynský moučník.
Mohlo by vás zajímat
Tvaroh na stavbu, do koláče vejce
Historie tohoto koláče, nebo aspoň jeho názvu, sahá do dávných dob. Výraz „Schecke“ prý pochází ze střední horní němčiny a je odvozen ze slova „schegge“, které znamená „něco pruhovaného, strakatého nebo barevného“, čímž se zřejmě odkazuje k barevným vrstvám koláče.
Uvádí se rovněž, že ve 14. století se název Schecke používal, ovšem ne pro zákusek, označoval se jím speciální kus mužského oděvu, který se skládal ze tří částí a říkalo se mu dortík. A právě tři vrstvy má i Eierschecke.
Další legenda se váže k saskému městu Freiberg. Tam zřejmě s oblibou pekli tvarohový koláč, ve 13. století se prý ale většina tvarohu použila na stavbu nebo opravu místních hradeb. A protože bylo třeba tvaroh něčím nahradit, používalo se do koláče hodně vajíček, která právě vytvořila typickou pudinkovou konzistenci a dodala koláči lepší chuť.
Dnes má koláč i ochrannou známku, která jej spojuje s již zmiňovanými Drážďanami, kde je přesně tento koláč doložen od 19. století a dnes jej seženete snad v každé místní cukrárně a pekárně.
Nejlepší prý ale mají v místní tradiční cukrárně Café Toscana, jejíž historie sahá do 19. století, a také v kavárně Dresdner Kaffeestübchens, kde údajně Eierschecke chutná přesně jako od babičky.
Pravý drážďanský pudinkový Eierschecke
Koláč mívá různé varianty, v některých se do něj přidávají jablka, mák, mandle nebo rozinky, nikdy ovšem nesmí chybět tvarohová vrstva a navíc nadýchaný vaječný pudinkový krém.
Koláč je vůbec bohatý, plný vajec, tvarohu, másla, vajec a vanilky a je přímo báječně krémový. Eierschecke se často podává v podobě řezů, někdy se ale servíruje i jako samostatný dort.
Existují i recepty s těstem křehkým, piškotovým nebo dokonce listovým, klasický je ovšem u tohoto koláče korpus z kynutého těsta. A jak jej tedy uděláte?
Budete potřebovat: 200 g pšeničné mouky, 2 lžíce cukru, 60 ml vlažného mléka, 15 g čerstvého droždí, 1 vejce, 25 g měkkého másla a 1/4 lžičky soli. Na vanilkový pudink si připravte: 500 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 2 lžíce cukru. Na tvarohovou vrstvu potřebujete: 500 g tučného tvarohu, 2 vejce, 100 g cukru a 1 balíček citronové kůry. Vrchní vaječná vrstva: 3 vejce, 100 g cukru a 1 lžíce kukuřičné mouky.
- Pro přípravu nejprve připravte kynuté těsto. Všechny přísady na kynuté těsto vložte do mísy a těsto hněťte ručním mixérem (hákem na těsto) po dobu 4 minut. Poté zakryjte kynuté těsto utěrkou a nechte ho 30 až 45 minut kynout, dokud přibližně nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravte vanilkový pudink podle návodu na obalu. Hotový pudink rozdělte na dvě poloviny. V jiné v míse smíchejte všechny ingredience na tvarohovou vrstvu a smíchejte s polovinou uvařeného pudinku.
- Vykynuté těsto propracujte na vále a pak rozválejte na plát ve tvaru kruhu. Formu na pečení vymažte máslem a vyložte ji kynutým těstem. Kynuté těsto nechte ještě asi 15 minut kynout ve formě. Mezitím předehřejte troubu na 175 °C na horkovzduch.
- Nakonec si připravte vrchní vaječnou vrstvu. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte metličkami tuhý sníh. V jiné míse šlehejte žloutky se 100 g cukru 3 minuty do pěny. Druhou polovinu vanilkového pudinku smíchejte s kukuřičnou moukou dohladka. Poté vše smíchejte dohromady, tj. ušlehané bílky, žloutkovou pěnu a vanilkový pudink s kukuřičnou moukou.
- Na kynuté těsto nejprve rozetřete tvarohovou směs, uhlaďte ji a pak na ni rozetřete vaječnou pudinkovou vrstvu. Eierschecke pečte v předehřáté troubě asi 45 minut.
- Hotový koláč vyjměte z formy a rozkrojte až po úplném vychladnutí, aby tvarohová vrstva a vrchní vrstva byly na dotek pevné.
Nás tip: Pokud byste dostali chuť jen na tvarohový koláč, můžete si jej upéct podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Cakere.com
Rezeptschachtel.de
Deutsche-delikatessen.de
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Brusinky až z Ameriky. Dělá se z nich omáčka ke krocanovi a hodí se i do moučníků
Když se řekne brusinky, asi si představíte jen ty… Číst více
Brusinky: Zázračné malé bobulky, které pravidelně zachraňují mnoho žen a dívek
Umíte si představit svíčkovou servírovanou bez… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít
Jaké jsou druhy rybízu? Jak sklízet (obrat) rybíz? Co dělat s rybízem? Jak vypeckovat rybíz? Jak odstopkovat rybíz? Jak odšťavnit rybíz? Jak… Číst více
Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i… Číst více
Bílý povlak na jazyku: Co může signalizovat a jak se ho zbavit přírodní cestou?
Může se to stát ze dne na den - váš růžový… Číst více
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského. Během růstu jsou na stromech obaleny do ochranné vrstvy, ve které postupně dozrávají. Zpočátku je tato… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tvarohový závin à la štola zvládneme snadno a chutí nám připomene sváteční moučník
Sedm kroků k tomu nejlepšímu cheesecaku. Jak zajistit, aby byl dokonale vláčný a rovný na povrchu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 18 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09