Drážďanský pudinkový koláč Eierschecke má nadýchaný korpus a dvojitou náplň z tvarohu a pudinku. Díky tomu chutná božsky!
21. 3. 2023 Vaření
Koláč Eierschecke na první pohled tak trochu připomíná cheesecake nebo jeho německou obdobu Käsekuchen. Tvaroh se do něj ostatně i přidává, kromě toho ale rovněž i spousta vajíček, které koláči dodávají vláčnou pudinkovou chuť a celý dezert se díky tomu úžasně rozplývá na jazyku.
Koláč, který patří Drážďanům
Eierschecke patří mezi populární německé koláče, stejně jako jemu podobný tvarohový koláč. I on má spodní vrstvu těsta, na níž spočívá nadýchaný tvarohový krém, často doplněný o rozinky. Rozdíly tam ale jsou, třeba v tom, že v případě Eierschecke je spodní vrstva kynutá a nahoře ji zdobí krémy rovnou dva.
Koláč se nejčastěji pojí s německým městem Drážďany, ostatně je většinou označován jako Dresdner Eierschecke, ale je obecně považován za typický saský a durynský moučník.
Mohlo by vás zajímat
Tvaroh na stavbu, do koláče vejce
Historie tohoto koláče, nebo aspoň jeho názvu, sahá do dávných dob. Výraz „Schecke“ prý pochází ze střední horní němčiny a je odvozen ze slova „schegge“, které znamená „něco pruhovaného, strakatého nebo barevného“, čímž se zřejmě odkazuje k barevným vrstvám koláče.
Uvádí se rovněž, že ve 14. století se název Schecke používal, ovšem ne pro zákusek, označoval se jím speciální kus mužského oděvu, který se skládal ze tří částí a říkalo se mu dortík. A právě tři vrstvy má i Eierschecke.
Další legenda se váže k saskému městu Freiberg. Tam zřejmě s oblibou pekli tvarohový koláč, ve 13. století se prý ale většina tvarohu použila na stavbu nebo opravu místních hradeb. A protože bylo třeba tvaroh něčím nahradit, používalo se do koláče hodně vajíček, která právě vytvořila typickou pudinkovou konzistenci a dodala koláči lepší chuť.
Dnes má koláč i ochrannou známku, která jej spojuje s již zmiňovanými Drážďanami, kde je přesně tento koláč doložen od 19. století a dnes jej seženete snad v každé místní cukrárně a pekárně.
Nejlepší prý ale mají v místní tradiční cukrárně Café Toscana, jejíž historie sahá do 19. století, a také v kavárně Dresdner Kaffeestübchens, kde údajně Eierschecke chutná přesně jako od babičky.
Pravý drážďanský pudinkový Eierschecke
Koláč mívá různé varianty, v některých se do něj přidávají jablka, mák, mandle nebo rozinky, nikdy ovšem nesmí chybět tvarohová vrstva a navíc nadýchaný vaječný pudinkový krém.
Koláč je vůbec bohatý, plný vajec, tvarohu, másla, vajec a vanilky a je přímo báječně krémový. Eierschecke se často podává v podobě řezů, někdy se ale servíruje i jako samostatný dort.
Existují i recepty s těstem křehkým, piškotovým nebo dokonce listovým, klasický je ovšem u tohoto koláče korpus z kynutého těsta. A jak jej tedy uděláte?
Budete potřebovat: 200 g pšeničné mouky, 2 lžíce cukru, 60 ml vlažného mléka, 15 g čerstvého droždí, 1 vejce, 25 g měkkého másla a 1/4 lžičky soli. Na vanilkový pudink si připravte: 500 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 2 lžíce cukru. Na tvarohovou vrstvu potřebujete: 500 g tučného tvarohu, 2 vejce, 100 g cukru a 1 balíček citronové kůry. Vrchní vaječná vrstva: 3 vejce, 100 g cukru a 1 lžíce kukuřičné mouky.
- Pro přípravu nejprve připravte kynuté těsto. Všechny přísady na kynuté těsto vložte do mísy a těsto hněťte ručním mixérem (hákem na těsto) po dobu 4 minut. Poté zakryjte kynuté těsto utěrkou a nechte ho 30 až 45 minut kynout, dokud přibližně nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravte vanilkový pudink podle návodu na obalu. Hotový pudink rozdělte na dvě poloviny. V jiné v míse smíchejte všechny ingredience na tvarohovou vrstvu a smíchejte s polovinou uvařeného pudinku.
- Vykynuté těsto propracujte na vále a pak rozválejte na plát ve tvaru kruhu. Formu na pečení vymažte máslem a vyložte ji kynutým těstem. Kynuté těsto nechte ještě asi 15 minut kynout ve formě. Mezitím předehřejte troubu na 175 °C na horkovzduch.
- Nakonec si připravte vrchní vaječnou vrstvu. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte metličkami tuhý sníh. V jiné míse šlehejte žloutky se 100 g cukru 3 minuty do pěny. Druhou polovinu vanilkového pudinku smíchejte s kukuřičnou moukou dohladka. Poté vše smíchejte dohromady, tj. ušlehané bílky, žloutkovou pěnu a vanilkový pudink s kukuřičnou moukou.
- Na kynuté těsto nejprve rozetřete tvarohovou směs, uhlaďte ji a pak na ni rozetřete vaječnou pudinkovou vrstvu. Eierschecke pečte v předehřáté troubě asi 45 minut.
- Hotový koláč vyjměte z formy a rozkrojte až po úplném vychladnutí, aby tvarohová vrstva a vrchní vrstva byly na dotek pevné.
Nás tip: Pokud byste dostali chuť jen na tvarohový koláč, můžete si jej upéct podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Cakere.com
Rezeptschachtel.de
Deutsche-delikatessen.de
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Říká se, že Češi jsou národem houbařů - a je to pravda. Přesto, že různé jedlé houby rostou téměř po celý rok, ta pravá houbařská sezóna pro nás… Číst více
Jak připravit houbové rizoto, jídlo pro všechny milovníky hub? Použít lze čerstvé lesní houby, žampiony nebo sušené houby
Nejprve na oleji krátce osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přisypeme houby nakrájené na plátky a dále pozvolna dusíme. Pokud bychom chtěli použít… Číst více
Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
Ne nadarmo se říká „mít tvář jako broskvička“.… Číst více
Jak připravit houbovou omáčku s vejcem? Inspirujte se jednoduchým receptem, jak zpracovat houbové úlovky do skvělé omáčky
Podzim bývá rájem pro milovníky hub. Houby nabízí nepřeberné množství možností, jak je konzumovat a zpracovat. Od smaženice, obalování, houbových… Číst více
Ryzec je považován za krále mezi houbami. Jedna z nejlepších hub vyniká svou chutí a je skvělá na kmíně i na kyselo
Ryzce patří k nejchutnějším českým jedlým houbám a mezi houbaři jsou vysoce ceněné. Krásně voní a chuť ryzců je jedna z nejzajímavějších. Jak tyto… Číst více
Kosmetika ze spíže: Okurkové slupky na pleť, soda na vlasy a brambory na ruce. Co ještě využít z kuchyně?
Zbytky jogurtu na dně kelímku, kus okurky nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tvarohový závin à la štola zvládneme snadno a chutí nám připomene sváteční moučník
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Jak udělat drožďové knedlíčky do polévky a jak je zmrazit. Jejich příprava se vyplatí!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku