Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovoce podle znamení: Váhy milují mango, Panny si nejvíc pochutnají na hruškách
Zdroj: Unsplash.com, Edgar Castrejon

Chystáte se pustit se do diety nebo detoxu? Nedílnou součástí toho je ovoce! Poradíme vám, které je to pravé ořechové zrovna pro vás a čím vašemu organismu prospěje, a to na základě vašeho znamení zvěrokruhu.

Beran (21. března - 20. dubna)

Jablko. Staré dobré jablko je klasika vhodná pro Berany, kteří si potrpí na zavedené tradice a novým kouskům se učí jen těžko. Ať už sladké červené, nebo kyselejší zelené odrůdy, jablka jsou bohatá především na vitamín C a posilují tak obranyschopnost. Zároveň obsahují železo, zinek a vápník.

Býk (21. dubna - 21. května)

Ananas. Býci ovoce nemusí, ale když už si ho dají, chtějí něco speciálního. Ananas je to pravé pro ně. Ananas je bohatý na antioxidanty a působí jako prevence rakoviny. Má mnoho vlákniny, proto je prospěšný protrávení a pro svou kyselost ja vhodným i pro lidi na protikvasinkové dietě.

Blíženci (22. května - 21. června)

Meloun. Blíženci narození těsně před začátkem léta teplé měsíce milují. A právě k nim neodmyslitelně patří meloun, sladké ovoce plné vody a s minimem kalorií. Toto červené osvěžení je plné vitamínu C, vitamín A, který udržuje zdravé oči, a důležitého vitamínu B6, ten zase podporuje mozkovou činnost.

Rak (22. června - 22. července)

Bluma. Červencoví Raci milují blumy a špendlíky - a vůbec nejraději je sbírají u cesty, když se procházejí přírodou nebo projíždějí letní krajinou na kole. Blumy jsou zajímavou alternativou švestek a v kuchyni mají podobné využití. Zároveň jsou bohatým zdrojem draslíku, vitamínu B, vitamínu C, A a především významného antioxidantu, vitamínu E.

Lev (23. července - 22. srpna)

Marakuja. Lvi vždy musí mít něco extra, proto je pro ně vhodná marakuja. Exotická pochoutka obsahuje především velké množství vitamínů B a C a provitamín A, ale pozor! Zároveň je toto ovoce bohaté na sacharidy, takže jeho přílišná konzumace může člověku rozhodit hladinu cukru v krvi.

Panna (23. srpna - 22. září)

Hruška. Panny mají tendence střídat období, kdy příliš nedbají o své zdraví, s fázemi, kdy se obávají nemocí a infekcí. Proto si nejvíce pochutnají na hruškách, které dokážou z těla odstraňovat jedovaté látky díky vysokému obsahu vody. Čistí střeva, odstraňují zácpy a vylučují z těla toxickou rtuť i kadmium. Zároveň jsou bohaté na kyselinu listovou a vitamín B.

Váhy (23. září - 23. října)

Mango. Váhy milují jídlo, ale příliš se nepotrpí na sladké. Jedinou výjimku pro ně tvoří mango, které vyváženě kombinuje sladkost a kyselost. Exotické, ale dnes již dobře dostupné ovoce si Váhy rády dopřejí v jakékoliv formě, a to třeba i jako součást míchaných alkoholických koktejlů. Mango obsahuje vitamín B6, vitamín C, hodně vlákniny a železa, ale také hořčík, draslík a vápník.

Štír (24. října - 22. listopadu)

Broskev. Šťavnaté broskve jsou oblíbenou pochoutkou Štírů. Hlavní devízou těchto plodů je obrovské množství draslíku, ale rovněž deset druhů vitamínů, které obsahují, od A až po K. Zároveň v jedné broskvi najdeme 3 gramy vlákniny, je to tedy ovoce výborné i pro trávení.

Střelec (23. listopadu - 21. prosince)

Grep. Střelci často nepůsobí na lidi nejlepším dojmem, jsou tak trochu "hořcí" - jako grep. Toto podceňované ovoce je ale důležitou součástí zdravého jídelníčku, a to proto, že obsahuje vitamíny C, B a K. Zároveň je grapefruit plný silných antioxidantů, takže posiluje imunitu a je skvelý pro zdravou a krásnou pleť.

Kozoroh (22. prosince - 20. ledna)

Jahody. Ambiciózní Kozorozi jsou ochotni dosáhnout nemožného a pro své oblíbené ovoce - jahody - by si klidně došli uprostřed zimy ke dvanácti měsíčkům. Jahody mají minimum kalorií, proto jich můžeme sníst hodně a dodat si tak především vitamín C, ale také minerální látky jako draslík, vápník, fosfor a železo.

Vodnář (21. ledna - 20. února)

Banán. Vodnáři jsou narozeni v období, které tradičně patří detoxům a dietám a součástí zdravých jídelníčků je často banán. Bohatý na sacharidy je banán skvělou svačinkou před cvičením, navíc obsahuje vitamíny B12 a B6, vlákninu, železo, vápník, betakaroten a hořčík.

Ryba (22. února - 20. března)

Borůvky. Zasněné ryby milují jakékoliv bobule, ale nejraději mají borůvky. Borůvky jsou plné antioxidantů, obsahují draslík, železo i hořčík, vitamíny A, B i C a patří tak k vůbec nejzdravějším druhům ovoce. Pro Ryby - věčné hypochondry, kteří se neustále zkoumají - je to to ptavé.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

babca1948 babca1948

10. 1. 2021 07:41

Jsme blíženec a miluji meloun.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více