Vitaminy ve skle: Naložené křenové zelí nás v zimě pomůže zásobit vitaminy a ochránit si zdraví
12. 10. 2022 Vaření
Křen a zelí jsou výbornou kombinací, která se obzvláště hodí na časy plné nachlazení a dalších neduhů. Přichystejte si křenové zelí a zjistěte, co by v něm nemělo chybět.
Proč si dát křen a zelí
Máte rádi směsi nakrájené zeleniny v octovém nálevu, zkrátka čalamádu? Křenové zelí je také jednou z variant. Jak zelí, tak i křen jsou plné cenných látek a vitamínů. Zelí je brukvovitá zelenina, která se pěstuje už přes tisíc let. Najdete v ní látky, jako je vitamín C, dále vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou) a třeba i omega-3 mastné kyseliny. Křen je také velmi hodnotnou ingrediencí, i když pro citlivější osoby může být dráždivý. Proto chce tuto surovinu využívat s rozmyslem.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na křenové zelí
Na křenové zelí potřebujete kromě křenu a zelí cibuli, ocet, olej a cukr. Při přípravě máte dvě možnosti, sáhnout po soli a bez zavařování se dát cestou, kdy výsledný produkt vydrží kratší dobu, nebo přidat sypký kořenící přípravek Deko a mít nakládanou zeleninu do zásoby třeba i půl roku. Křen sice pomáhá při konzervaci, ale Deko napomáhá tomu, že zelenina nebude kvasit. Ovšem je zcela možné, že tato dobrota zmizí i během velmi krátké doby a schopnost dlouho vydržet nebude zapotřebí.
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…
Jak si připravit křenové zelí
Na křenové zelí budete potřebovat 2,5 kg zelí, 1/2 kg cibule, 250 g křenu, 400 ml octa, 250 g cukru, 200 ml oleje a 1/2 balíčku Deka. Pokud nechcete využít Deko a budete připravovat zelí na krátkou dobu, můžete přidat lžíci soli. Při přípravě je důležité vědět, že Deko se nemá vařit, nepřidává se voda, jen se obsah sáčku smíchá s ostatními ingrediencemi. Zelí krásně pustí šťávu. Ale pěkně popořádku.
Ze zelí odstraňte vrchní list, pokrájejte ho na menší kusy, odstraňte košťál a na robotu ho nastrouhejte na tenounké nudličky. Velmi najemno nastrouhejte cibuli a křen. Při přípravě křenu počítejte s tím, že je velmi agresivní na oči. Přidejte ostatní ingredience a důkladně vše promíchejte. Směs nechte stát v chladu alespoň hodinu, a nejlépe nádobu zakryjte, aby aroma neputovalo po celém bytě. Ideální je odležení do druhého dne. Chutě se krásně propojí. Připravte si důkladně vymyté sklenice a víčka. Druhý den směs namačkejte do sklenic, dejte přes ně celofán, nebo je uzavřete víčky.
Křenové zelí je dobré hned, ale po odležení zhruba 5-8 týdnů má mnohem větší sílu. V chladu a temnu vydrží zhruba půl roku.
Zdroje informací:
https://www.vitalia.cz/
https://www.bylinkyprovsechny.cz/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí antibiotika podle našich babiček: Cibule a křen vás zachrání při rýmě i kašli
Reportáž: Jak se natáčí Ledničko, vyprávěj? Špičkování Punčocháře s Forejtem diváky nadchlo, slavní hosté sklidili ovace
Zpěvačka Kamila Nývltová peče cukroví po tunách. Nám prozradila recept na linecké babičky Litkové