Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

křenové zelí
Zdroj: Toprecepty

Křen a zelí jsou výbornou kombinací, která se obzvláště hodí na časy plné nachlazení a dalších neduhů. Přichystejte si křenové zelí a zjistěte, co by v něm nemělo chybět.

Proč si dát křen a zelí

Máte rádi směsi nakrájené zeleniny v octovém nálevu, zkrátka čalamádu? Křenové zelí je také jednou z variant. Jak zelí, tak i křen jsou plné cenných látek a vitamínů. Zelí je brukvovitá zelenina, která se pěstuje už přes tisíc let. Najdete v ní látky, jako je vitamín C, dále vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou) a třeba i omega-3 mastné kyseliny. Křen je také velmi hodnotnou ingrediencí, i když pro citlivější osoby může být dráždivý. Proto chce tuto surovinu využívat s rozmyslem.

Co potřebujete na křenové zelí

Na křenové zelí potřebujete kromě křenu a zelí cibuli, ocet, olej a cukr. Při přípravě máte dvě možnosti, sáhnout po soli a bez zavařování se dát cestou, kdy výsledný produkt vydrží kratší dobu, nebo přidat sypký kořenící přípravek Deko a mít nakládanou zeleninu do zásoby třeba i půl roku. Křen sice pomáhá při konzervaci, ale Deko napomáhá tomu, že zelenina nebude kvasit. Ovšem je zcela možné, že tato dobrota zmizí i během velmi krátké doby a schopnost dlouho vydržet nebude zapotřebí.

Zelí

Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…

Jak si připravit křenové zelí

Na křenové zelí budete potřebovat 2,5 kg zelí, 1/2 kg cibule, 250 g křenu, 400 ml octa, 250 g cukru, 200 ml oleje a 1/2 balíčku Deka. Pokud nechcete využít Deko a budete připravovat zelí na krátkou dobu, můžete přidat lžíci soli. Při přípravě je důležité vědět, že Deko se nemá vařit, nepřidává se voda, jen se obsah sáčku smíchá s ostatními ingrediencemi. Zelí krásně pustí šťávu. Ale pěkně popořádku.

Ze zelí odstraňte vrchní list, pokrájejte ho na menší kusy, odstraňte košťál a na robotu ho nastrouhejte na tenounké nudličky. Velmi najemno nastrouhejte cibuli a křen. Při přípravě křenu počítejte s tím, že je velmi agresivní na oči. Přidejte ostatní ingredience a důkladně vše promíchejte. Směs nechte stát v chladu alespoň hodinu, a nejlépe nádobu zakryjte, aby aroma neputovalo po celém bytě. Ideální je odležení do druhého dne. Chutě se krásně propojí. Připravte si důkladně vymyté sklenice a víčka. Druhý den směs namačkejte do sklenic, dejte přes ně celofán, nebo je uzavřete víčky.

Křenové zelí je dobré hned, ale po odležení zhruba 5-8 týdnů má mnohem větší sílu. V chladu a temnu vydrží zhruba půl roku.

Zdroje informací:
https://www.vitalia.cz/
https://www.bylinkyprovsechny.cz/

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více