Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ředkvičkový salát s majonézou báječně chutná a je tak jednoduchý, že ho levou zadní zvládne i naprostý začátečník
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Ředkvičky patří mezi časnou jarní zeleninu plnou zdraví prospěšných vitaminů. Ideálně se hodí pro studenou kuchyni, například osvěžující ředkvičkový salát s majonézou si můžete namazat na housku.

Co udělat z ředkviček

Ředkvičky jsou jednou z mála časných jarních druhů zeleniny. Snadno si je vypěstujeme i v bytě. Když se urodí ve skleníku nebo na záhonku, najednou jich je víc, než je potřeba na pár plátků chléba s máslem. Co s nimi? Kdybychom zásobu ředkviček nechali v lednici zbytečně dlouho, mohly by se začít scvrkávat. Pak pomůže miska studené vody, kam zeleninu na chvíli vložíme. Zase budou dál krásně pevné a křupavé.

Co s přebytkem ředkviček? Syrové ředkvičky mají mírně štiplavou chuť. Tu ale ztrácejí tepelnou úpravou. Pak jsou trochu nasládlé. Ředkvičky se hodí do pečených jídel, salátů, pomazánek, ale také polévek. Úplně nejsnazší je připravit z nich jarní ředkvičkový salát.

Co dát do ředkvičkového salátu

Základem ředkvičkového salátu jsou samozřejmě ředkvičky. Mohou být podlouhlé i kulaté. Lišit se mohou i barvou: na trhu jsou bílé, růžové, fialové, ale i dvoubarevné.

Součástí salátu bývá i majonéza. Majonéza je výborná volba, ale pokud se jí chcete z nějakého důvodu vyhnout, můžete zvolit kvalitní zakysanou smetanu. Případně můžeme si připravit domácí majonézu. Variantou je i bílý jogurt. Někdo do salátu dává i vařená vejce.

Na dochucení se většinou používá pepř a sůl. Někdy i citron (ocet) na okyselení. Mezi další možné ingredience patří i troška plnotučné nebo dijonské hořčice. Ale jen tolik, aby nepřehlušila chuť ředkviček. Dozdobit salát můžete nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Variantou je i jarní cibulka. Je dobré myslet i na to, že i čerstvé a neovadlé listy ředkviček se dají konzumovat, třeba právě v salátu.

Ředkvičky

Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…

Jak udělat ředkvičkový salát

Na svěží jarní ředkvičkový salát si připravte: 300 g ředkviček, 100 g celeru, 100 g tvrdého sýru (gouda), 1-2 lžíce bílého jogurtu, 50 g majonézy, cukr, pár kapek citronu (octa) a sůl.

Jak na to? Ředkvičky omyjte, celer očistěte. Oba druhy zeleniny nastrouhejte nahrubo stejně jako sýr a vše dejte do misky. Přidejte majonézu, jogurt, oslaďte, zakápněte citronem/octem a osolte dle chuti. Podávejte co nejdříve, aby salát neřídl.

Náš tip: Připravte si osvěžující ředkvičkový salát podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více