Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znojemská omáčka s vepřovým masem: Pro typickou sladkokyselou chuť kromě okurek potřebujete ještě jednu ingredienci
Zdroj: Toprecepty.cz

Česká kuchyně je plná skvělých omáček. Jednou z nich je i znojemská omáčka. Připravte si ji k obědu s vepřovým masem. Víte, jak omáčku dochutit, aby byla lehce nakyslá a malinko pikantní?

Co je znojemská omáčka

Znojemská omáčka patří vedle svíčkové a koprové a mezi nejoblíbenější omáčky české kuchyně. Je známá svou nakyslou chutí, kterou dodávají kyselé okurky. A právě díky nim získal pokrm název. Připravuje se z nakládaných sladkokyselých okurek, které tolik proslavily Znojmo.

Pokud bychom chtěli být přesní, museli bychom připravovat znojemskou s hovězím masem, konkrétně z hovězího zadního masa. Podobně zavádějící název je i u svíčkové, kdy se nesprávně uvádí svíčková omáčka, a přitom se jedná o část masa.

Znojemská se připravuje s omáčkou z kyselých okurek. Právě tato omáčka zlidověla a podává se v nejrůznějších variantách: s kuřecím masem, krůtím, ale i s vepřovým masem.

Co se dává do znojemské omáčky

Na dobrou znojemskou omáčku budete potřebovat cibuli, maso, slaninu, hořčici, sůl, pepř a samozřejmě kyselé okurky. Omáčka se zahušťuje nejlépe světlou jíškou. 

Jak dochutit znojemskou omáčku?

Základem je dobře osmažená cibulka, spojená s chutí masa a slaniny. Pikantnost dodává hořčice. Znojemská omáčka chutná hlavně po okurkách, pro větší kyselost můžeme přikápnout i trochu láku z okurek. Je lepší přidávat okurky ke konci vaření, budou pak křupavější. Velikost nakrájené zeleniny není tak důležitá, je to jen na našich zvyklostech a chuti, mohou tam být i větší kousky.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na znojemskou omáčku s vepřovým masem

Na znojemskou budete potřebovat: 1 větší cibuli, 600 g vepřové kýty (nebo plecka), 200 g libové slaniny, 2 lžíce plnotučné hořčice, 5-6 kyselých okurek, sádlo, pepř a sůl, asi 1-1,5 l masového vývaru. Jíška na zahuštění: 30 g másla a 40 g hladké mouky.

Jak na to: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Nadrobno nakrájejte i slaninu. V hrnci se silným dnem rozpalte sádlo a slaninu a cibulí na něm osmažte, dokud nebude cibule sklovitá. Maso nakrájejte na malé kousky a přidejte k cibuli. Nechte maso zatáhnout, pak přidejte hořčici, směs opepřete a osolte, promíchejte a zalijte vývarem. Stačí nejdříve tak 2-3 naběračky, aby se maso dusilo. Zbytek dolijete později. Zakryjte maso pokličkou a nechte dusit, dokud není téměř měkké.

Okurky nakrájejte na kousky. Pak si na másle připravte jíšku. V menším hrnku nechte rozehřát máslo a rozmíchejte v něm mouku. Vytvořte světlou jíšku. Jíšku vmíchejte k masu a dobře propojte s tekutinou. Dolijte vývar dle potřeby. Pozvolna dál vařte 20 minut. Ke konci vaření přidejte okurky a případně přikápněte lák. K tomuto pokrmu se hodí rýže, těstoviny, případně knedlíky.  

Náš tip: Připravte si znojemskou omáčku s vepřovým masem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Maty637

31. 5. 2023 18:27

když se tam dá vajíčko natvrdo, je z toho štěpánská a ne znojemská omáčka.
Jinak recept dobrej, tedy bez vajíčka:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více