Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Do České republiky zamířilo tento týden klání, které je často označováno jako kuchařská olympiáda. Nejprestižnější světová soutěž kuchařů Bocuse d`Or nabídla v rámci MAKRO CZECH GASTRO FESTu národní kolo napínavého utkání mistrů svého oboru. Mimořádně zajímavý souboj, který se odehrával v atmosféře, podobné té, kterou znají například hokejoví fandové, sledovaly stovky diváků v pražském O2 universu. Byli jsme u toho a přinášíme vám pohled z místa!

Festival plný kvalitního jídla

První den festivalu byl určen především profesionálům z oblasti gastronomie. druhý a třetí už si mohli užít všichni příznivce dobrého jídla a kulinářských zážitků. Těch se na festivalu, podle našeho pozorování na místě, sešlo opravdu hodně, hlavně mladší generace překvapivě dala přednost gastronomii před slunečným počasím. A právě na mladé cílili i oba moderátoři soutěže, kteří se publikum snažili dynamicky rozproudit. 

Fanoušci se nenechali dlouho pobízet a tak kromě skandování a potlesku proběhla i "mexická vlna", bubnování nebo mávání řehtačkou. Zkrátka tak, aby soutěžící kuchaři věděli, že podpora v sále, nebo spíš v hale, je veliká. A pokud někdo z diváků dostal z toho koukání na jídlo hlad, mohl se jít občerstvit v jedné z pop-upových restaurací, které nabízely stylově laděné menu v duchu festivalu.

Takže kdo chtěl, mohl ochutnat třeba krém z pečených brambor s čedarovým chipsem, slaninou a smetanou za 65 korun, nebo hranolky z českých brambor smažené netradičně na hovězím loji s kečupem či tatarkou za 60 korun.

Kromě toho se u mnoha profesních stánků nabízely ochutnávky sýrů, uzenin, rybích specialit nebo darů moře zcela zdarma. A suroviny pro vaření si mohli návštěvníci také koupit s sebou domů.

Sobotní prodloužené finále 

Sobotní program vyvrcholil s více než hodinovým zpožděním slavnostním vyhlášením vítěze národního kola soutěže Bocuse d´Or, kterým se stal Dominik Unčovský. Ten získal šanci ucházet se o účast v evropském kole Bocuse d´Or v roce 2024 v Trondheimu. Mladý kuchař, kterého přišla po vyhlášení výsledků podpořit jeho rodina, neskrýval dojetí. „Děkuji moc všem, já už asi nemůžu mluvit,“ sdělil publiku roztřeseným hlasem. Druhým v pořadí se nakonec stal Patrik Bečvář, stříbrnou sošku, v tomto případě tedy talíř, si „vyvařil“ Vojtěch Petržela.

Desítka soutěžících během tří dnů předvedla perfektní výkony a pro porotu bylo velmi složité vybírat toho nejlepšího. Skvělou práci v kuchyni totiž doprovázel i dokonalý food styling, jenž byl také součástí hodnocení poroty.

Ostatně, podívejte se v naší galerii, jak to na místě vypadalo: 

Fotogalerie - Bocuse d'Or Czech - finále

Ukázat 55 fotografií

Víc než Michelin

Zisk licence Bocuse d`Or pro Českou republiku je velkým úspěchem Českého Gastronomického Institutu. Jeho výkonný ředitel a zároveň ředitel české části světově uznávané soutěže Adam Eliáš si dobře uvědomuje, o jak velkou akci, kterou národní kolo je, se jedná. „Jde o opravdu nejtěžší, ale také nejprestižnější kuchařskou soutěž na světěMichelinských hvězd jsou stovky, ale vítězů Bocuse d`Or jen 19,“ vysvětluje s tím, že nejtěžší bylo přesvědčit francouzské pořadatele soutěže, že je pro ně Česko ten správný partner. „Trvalo nám to rok a půl, ale nakonec jsme uspěli,” říká Eliáš.

Králík, brambory a česnek

Kuchaři, kteří soutěžili před zraky nadšených diváků, měli za úkol během 5 hodin a 35 minut vytvořit dva teplé pokrmy. Nutností bylo v prvním, servírovaném na velkém podnosu, použít králičí hřbet a stehno. „Pro téma na talíři – teplé vegetariánské jídlo – jsme zvolili dvě povinné suroviny. Brambory a česnek v různých odrůdách. Obě zeleniny mají silné zakořenění v historii naší země a neodmyslitelně patří do našich kuchyní,“ vysvětlil před startem klání šéfkuchař a jeden z bývalých porotců soutěže MasterChef Česko Marek Fichtner, prezident Bocuse d`Or Czech.

Akademie plná slavných jmen

O výběru finalistů národního kola rozhodla Akademie Bocuse d`Or Czech, která byla složena z renomovaných českých šéfkuchařů. Kromě Fichtnera mezi ně patřili například Miroslav Kalina, Zdeněk Pohlreich, Tomáš Popp, Jan Punčochář, Marek Raditsch, Oldřich Sahajdák či Filip Sajler.

Ve finálové desítce se po důkladném výběru objevili Patrik Bečvář, Jakub Fusek, František Hrdina, Petr Kozma, Ondřej Molina, Vojtěch Petržela, Martin Staněk, Dominik Unčovský, Lukáš Velšmíd a David Schlesinger. Právě ten se postaral o dramatickou situaci, když se pár minut před koncem sobotního finále vaření zdálo, že nesplní předepsaný čas.

Kromě profesionální poroty hodnotily pokrmy i známé osobnosti - redaktorka časopisu Apetit Darina Sieglová, autor Gastromapy Lukáš Hejlík a herečka Alena Doláková. Jejich vystoupení přítomné diváky poněkud překvapilo, jelikož oproti moderátorům nedrželi dress code a místo slavnostního oblečení zvolili spíše ležérní styl.

Dvě poroty a mnoho hodnocení

Nejlepší ze soutěžících v národním kole, Dominik Unčovský, vzešel z bodování technické poroty a dvou degustačních porot, složených z odborníků ze zahraničí i Česka. Odborníci dbali především na chuť, prezentaci a originalitu servírovaného jídla. Důležitá ovšem byla i výtěžnost surovin, čistota pracoviště nebo schopnost dodržet časový limit

O co jde v Bocuse d`Or

Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 tuto mezinárodní kuchařskou soutěž, aby do obecného povědomí dostal informace o jedinečnosti gastronomie. Bocuse d'Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každého státu se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis.

Odborná porota hodnotí celkovou harmonii chutí v pokrmu, prezentaci talíře, použité techniky a efektivitu práce. Týmy postupují přes národní kolo do kola kontinentálního. Odtud úspěšní kuchaři míří do světového finále.

Češi mohou zabodovat

Podle Marka Fichtnera nejsou čeští zástupci ve světovém srovnání bez šance. „Určitě máme skvělé kuchaře, kdybychom v ně nevěřili, tak do toho nepůjdeme,“ říká prezident Bocuse d`Or Czech. Připomněl také, že v roce 2009 se český reprezentant Jan Všetečka probojoval až do světového finále, v němž osadil 14. místo. „Kdo by ho chtěl následovat, musí být inovativní, musí něčím zaujmout, ale v první řadě samozřejmě musí umět uvařit chutné jídlo,“ vysvětluje Fichtner. 

Festival plný hvězd

O cenné profesní zkušenosti se během třídenního festivalu podělily renomované osobnosti tuzemské gastroscény, jako je Patrik Jaroš – nejmladší šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou, bronzový vítěz Bocuse d'Or v Lyonu, Zdeněk Pohlreich – šéfkuchař a majitel Café Imperial, Divinis, Next Door by Imperial a autor mnoha kulinářských publikací, národní sommelierka České republiky Klára Kollárová, Miluše Makó – šéfkuchařka v Green table Prague a propagátorka vegetariánské a veganské kuchyně ad. 

Přímo v praxi, během kuchařských a barmanských show, předvedli své umění další stávající či vycházející hvězdy svých oborů. Například šéfkuchař Filip Sajler, vítězka soutěže MasterChef Česko Kristína Nemčková, specialista na autentickou vietnamskou kuchyni Khanh ta, restauratér a provozovatel legendárního Bugsy's Baru Václav Vojíř nebo trendy streetfood Pedro's Streetfood Bistro.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více