Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Míša pohár: Nepečený tvarohový dezert se zakysanou smetanou, medem a jemnou čokoládovou polevou se rozplývá na jazyku
Zdroj: Toprecepty.cz

Děti milují sladké, a tak není divu, že tímto nepečeným dezertem je potěšíte. Míša pohár je rychlejší variantou oblíbených řezů. Tvarohová dobrota s kakaovými sušenkami je lahodná a osvěžující.

Co je Míša dezert do skleničky

Na začátku byly Míša řezy. Výborná rychlá nepečená dobrota, kterou milují nejen děti. Pokud ho neznáte, jde o tvarohový dezert o třech vrstvách. První je kakaový piškot, následuje tvarohová vrstva, a nakonec třetí čokoládová. Dezert není přeslazený, a přesto chutná i dětem, které bývají vybíravé.  

Míša dezert si ale můžeme zrychlit, přichystat jako výborný pohár a udělat z něj tvarohový dezert do skleničky. Hotový bude během pár minut, jen bude ještě třeba počítat s chlazením. Čokoládovou vrstvu ještě můžete dozdobit čerstvým  ovocem.

Co je potřeba na zdravý tvarohový dezert do skleničky

Základ tvoří kakaová vrstva. Tentokrát zapomeneme na pečení a práci usnadníme. Sáhneme po kakaových sušenkách, domácích, ale i klidně z obchodu (hodí se Koka, Derby, Esíčka, Bebe, ale i další). Na tvarohovou vrstvu je potřeba tvaroh, na oslazení moučkový cukr (med), pro vůni vanilkový lusk, smetana ke šlehání (zakysaná smetana) a mohou být i plátky želatiny. Na čokoládovou polevu se hodí dobrá hořká čokoláda a smetana (případně mléko). Nakonec můžeme pro větší barevnost ozdobit dezert jahodami, malinami, borůvkami, ale i třeba banánem.

Je na Míša pohár nutná želatina

Želatina není v dezertu vyloženě nutná. Dezert zpevní, ale to v poháru úplně nezbytně nepotřebujeme. Pokud se ale pro ni rozhodnete, postupujte následovně: Plátky želatiny namočte, aby nabobtnaly. V misce dobře smíchejte tvaroh, cukr moučku a semínka z vanilkového lusku. Nabobtnalou želatinu vymačkejte. Vodu ohřejte, aby byla horká. Do misky dejte želatinu a rozpusťte ji v trošce horké vody. Pak želatinu přilijte tenkým pramínkem do tvarohového krému a stále míchejte. Přidejte vyšlehanou smetanu nebo zakysanou smetanu a přimíchejte ji k tvarohu.

Pro děti

Kdo by pro svoje malá zlatíčka nechtěl to nejlepší? Něco zdravého a lahodného, co jejich bříška dobře stráví? Jídla pro děti by měla vábit chutí a vůní, abychom do nich malé strávníky nemuseli…

Jak připravit Míša pohár

Na přípravu Míša poháru budete potřebovat: 500 g polotučného tvarohu, 190 g zakysané smetany, 30 g medu, 50 g kvalitní hořké čokolády, 3 lžíce mléka, asi 60 g kakaových sušenek a na ozdobu případně ovoce dle chuti.

Jak na to? Sušenky rozlámejte (můžete na to vzít i paličku na maso) a nasypte je na dno skleniček. Můžete je pokapat troškou mléka.

Do malého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Čokoládu nalámejte na kousky a nasypte ji do misky, kterou budete moci dát nad hrnec se žhavou vodou. K čokoládě přidejte tři lžíce mléka a nechte ji rozpustit. Když se čokoláda rozpustí, nechte ji krátce vychladnout a pak vmíchejte tři lžíce zakysané smetany. Opět promíchejte. Vznikne hladký čokoládový krém.

Zbylou zakysanou smetanu vymíchejte s tvarohem a medem na tvarohový krém. Do skleniček nalijte tvarohový krém, a pak čokoládový krém. Skleničky dejte do lednice a nechte je vychladit alespoň půl hodiny až hodinu a navrch pak ozdobte ovocem dle chuti.

Náš tip: Připravte si Míša pohár podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více