Alžběta II. v kuchyni: Recept na její palačinky se zvláštní ingrediencí si vyžádal i americký prezident Eisenhower
6. 5. 2023 Ostatní
Spojené království žije korunovací nového krále Karla III., přesto se myšlenky mnohých Britů stále vrací k milované Alžbětě II. Zesnulá panovnice totiž měla ke svému lidu blízko a často ho překvapila tím, jak „obyčejná“ dokázala být. To dokládá i recept, na který upozornil například The Daily Mail, v němž bývalá britská královna učí prezidenta USA, jak připravit dokonalé palačinky.
Slib prezidentovi
Britská panovnice poskytla recept Dwightu D. Eisenhowerovi v roce 1960, uvádí britský deník The Daily Mail. Americký prezident se totiž, společně se svou manželkou Mamie, s Alžbětou II. setkal rok před tím na jejím zámku Balmoral. Zde se nejmocnější muž a žena světa bavili o palačinkách, na které královna slíbila poslat recept.
Mohlo by vás zajímat
Přísná dieta vs. sladké
„Když jsem v dnešních novinách viděla vaši fotografii, jak stojíte před grilem a připravujete křepelky, připomnělo mi to, že jsem vám nikdy neposlala recept na palačinky, který jsem vám slíbila,“ napsala v dopisu 34. americkému prezidentovi Alžběta II. Nezapomněla zdůraznit, že se jedná o recept na 16 porcí a je velmi důležité „hodně šlehat“. Zvláštní je, že se královna, držící přísnou dietu, podělila s prezidentem USA zrovna o rady, týkající se sladkého pokrmu.
Královniny tipy
Královna například radila Eisenhowerovi i s tím, na co si má dát při přípravě těsta pozor. „Když palačinek připravuji menší počet, dávám zpravidla méně mouky a mléka, ale ostatní přísady používám tak, jak je uvedeno,“ napsala v dopise do Bílého domu. „Zkoušela jsem také místo cukru použít zlatý sirup (vyrábí se svařením třtinové cukrové šťávy - pozn. red.) nebo třtinovou melasu a bylo to také velmi dobré,“ dodala.
Queen Elizabeth's own pancake recipe (drop scones)
by u/AncalagonArt in PotasticP
Alžbětiny královské palačinky
Na přípravu palačinek podle britské královny budete potřebovat: 4 hrnky hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 2 hrnky mléka, 2 celá vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky vinného kamene a 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla.
Jak na to?
- Rozšlehejte vejce, cukr a asi polovinu mléka, přidejte mouku a dobře promíchejte.
- Podle konzistence těsta přidejte zbytek mléka, jedlou sodu a vinný kámen. Vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Po důkladném vyšlehání můžete začít smažit palačinky na rozpálené pánvi s troškou oleje po obou stranách dozlatova. Hotové palačinky naplňte marmeládou nebo ovocem či čokoládou, dle své chuti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Palačinkový den se slaví právě dnes! Ukážeme vám, jak na ty nejlepší a nejtenčí a zjistíte taky, kde se konají palačinkové závody
Historie na talíři: Palačinky i jiné placky dříve bývaly jídlem chudých. Dnes ty nejlahodnější připravíte ze zakysané smetany