Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kono pizza právě frčí! Stačí místo placky upéct kornoutek a naplnit ho dobrotami podle chuti. Příprava není těžká
Zdroj: se souhlasem Kono pizza

Slavné obložené italské placky jsou známé po celém světě. Pravá italská nebo spíš neapolská pizza je založená na tenoučkém těstíčku a nadýchaných a vypečených okrajích, ta americká je zase tlustší se spoustou náplně. Ani jedna z nich se však nejí někde venku za pochodu úplně nejlépe. Pro kono pizzu to ovšem neplatí. 

Pizza z kornoutku

Objednáváte si vždy nejraději zmrzlinu v kornoutku? Představte si, jaké by to bylo užít si podobnou dobrotu i ve slané podobě? A to třeba rovnou pizzu? Tak přesně taková je speciální pizza s názvem kono nebo původně cono. Tato pizza je výjimečná tím, že nejde o klasickou placku. Kynuté těsto jako na tradiční italskou pizzu je ale stočené do tvaru kornoutu a pak naplněné různými ingrediencemi jako klasická pizza. Protože ale přece jen kornout vybízí k tomu použít i sladkou náplň, kromě rajčat a sýra se často plní i sladkými ingrediencemi, třeba nutellou a ovocem. 

Cono či kono pizza je hit

Cono pizza pochází stejně jako normální pizza z Itálie. Vznikla jako geniální spojení dvou italských vynálezů – zmrzliny a pizzy. Italský původ je zjevný i v názvu. Cono totiž v italštině znamená kornout. V dubnu 2004 byl v italském Miláně vznikl koncept Kono Pizza, který se stal velmi oblíbeným a zakrátko vzniklo 130 franšízových provozoven ve 20 zemích. Opravdovým hitem se však kono pizza stala až v USA. Američané jsou po Italech největšími milovníky pizzy na světě a tato novinka je velmi zaujala. Do USA přivezl pizzu v kornoutu jistý Carlo Ruggiero a rozhodl se založit pobočky Kono pizza i v USA. 

Z Itálie do Ameriky a nakonec i k nám

Američané měli vždy pozitivní vztah nejen k pizze, rádi zkoušejí různé novinky. Není divu, že tato pizza, která se dá snadno jíst i na cestách, je dostala. Pizza kornoutky zkrátka umožňují sníst kousek pizzy za chůze, aniž by se vám pizza rozmočila a rozmačkala. Nejprodávanějšími „kornoutovitými" pizzami se stala  pizza Margherita – tedy pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou, která je i nejtradičnější a nejoblíbenější i mezi klasickými pizzami.

Na kono pizzu už nemusíte jezdit až do Itálie nebo USA, začala se prodávat už i u nás a při troše štěstí na ni narazíte na některém food festivalu. A pokud by se vám to nedařilo, snadno si pizzu v kornoutku vyrobíte i doma. Jak si ji pak dochutíte, už záleží jen na vás. Jak na to?

Budete potřebovat: 2 šálky hladké mouky, 1 lžičku sušeného droždí, 2 lžičky sušeného mléka (lze vynechat), 1 lžičku cukru, ¼ lžičky soli, 1 vejce, 2 lžičky olivového oleje, teplou vodu dle potřeby (cca 150 ml). Na omáčku si připravte: 4 lžičky olivového oleje, ¼ čajové lžičky česnekové pasty, 1 cibuli,  ½ šálku krájených rajčat z konzervy, ½ lžičky chilli koření, sůl, ¼ lžičky oregana, 4 lžičky rajčatového protlaku. Na náplň si připravte: 2 lžičky oleje, 1 lžičku česnekové pasty, 300 g vykostěného kuřecího masa nakrájeného na malé kostičky, 1 lžičku drceného červeného chilli, ½ lžičky drceného kmínu, sůl, 3-4 lžičky jogurtu, hotová pizza omáčka podle chuti (volitelné), 1 papriku nakrájenou na kostičky, 1 středně velkou cibuli nasekanou na kostičky, 2-3 zelené chilli nakrájené na plátky (nemusí být), ½ balení mozzarelly, oregano. 

  1. Na těsto smíchejte v míse všechny suché přísady. Vmíchejte vejce a olej, jemně prohněťte těsto s teplou vodou podle potřeby, aby bylo pěkně vláčné a kompaktní. Těsto přikryjte a necháme 45 minut odpočívat na teplém místě, aby se zdvojnásobilo.
  2. Na omáčku na pizzu rozehřejte na pánvi olej, přidejte česnekovou pastu a nadrobno nasekanou cibuli a asi minutu restujte. Přidejte rajčata z konzervy, drcené červené chilli, sůl, oregano a rajčatový protlak a dobře promíchejte. Přilijte 2-4 čajové lžičky vody a vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
  3. Na náplň na oleji osmahněte česnekovou pastu nebo drcený česnek. Pak přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso. Osmahněte je a přidejte drcené červené chilli, mletý kmín, sůl a jogurt. Opékejte, dokud kuře nezměkne. 
  4. Na tvarování kornoutů můžete použít buď formu na kornouty na zmrzlinu nebo si můžete vytvořit kornouty z papíru, ty omotejte důkladně alobalem. 
  5. Těsto na pizzu vyválejte na plát a rozřezejte na čtvrtiny. Ty pak obmotejte kolem kornoutů, dobře utěsněte okraje, aby se kornouty nerozevíraly. 
  6. Kornouty z těsta postavte špičkou nahoru na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10-12 minut. Vyjměte je z trouby a nechte několik minut vychladnout. 
  7. Do mísy dejte kuřecí maso (viz bod 3), pizza omáčku (v případě chuti), papriku, cibuli, zelené chilli papričky a strouhanou mozzarellu (½ si nechte) a vše promíchejte.
  8. Pizza kornouty naplňte masovou směsí a posypejte zbylou mozzarellou a posypte oreganem. Pak je postavte do plechovky od limonády nebo piva, již uřežete vršek a vložte zpět do trouby na 5 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí. Opatrně uvolněte každý kornoutek z plechovky a podávejte ještě teplé. Na náplň můžete použít i třeba jen mozzarellu, šunku, olivy a bazalka, zkrátka cokoliv, co vám chutná. 

Náš tip: Pokud by se vám nechtělo do přípravy těsta na pizzu, můžete místo něj použít již hotové, které se prodává v obchodech, a nebo je nahraďte pšeničnými tortillami. Na tom jak tvarovat kornoutky se můžete podívat v našem videu. 

Zdroje informací: 
Pizzamarketplace.com: Kono Pizza founders
Franchisesamerica.com: Franchise Kono Pizza
Konopizzardu.com: About Kolo Pizza
Icecreamconemachine.com: The Origin of A Pizza Cone?
Therecipespk.com: Step by Step Pizza Cone Recipe

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více