Kono pizza právě frčí! Stačí místo placky upéct kornoutek a naplnit ho dobrotami podle chuti. Příprava není těžká
4. 5. 2023 Vaření
Slavné obložené italské placky jsou známé po celém světě. Pravá italská nebo spíš neapolská pizza je založená na tenoučkém těstíčku a nadýchaných a vypečených okrajích, ta americká je zase tlustší se spoustou náplně. Ani jedna z nich se však nejí někde venku za pochodu úplně nejlépe. Pro kono pizzu to ovšem neplatí.
Pizza z kornoutku
Objednáváte si vždy nejraději zmrzlinu v kornoutku? Představte si, jaké by to bylo užít si podobnou dobrotu i ve slané podobě? A to třeba rovnou pizzu? Tak přesně taková je speciální pizza s názvem kono nebo původně cono. Tato pizza je výjimečná tím, že nejde o klasickou placku. Kynuté těsto jako na tradiční italskou pizzu je ale stočené do tvaru kornoutu a pak naplněné různými ingrediencemi jako klasická pizza. Protože ale přece jen kornout vybízí k tomu použít i sladkou náplň, kromě rajčat a sýra se často plní i sladkými ingrediencemi, třeba nutellou a ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Cono či kono pizza je hit
Cono pizza pochází stejně jako normální pizza z Itálie. Vznikla jako geniální spojení dvou italských vynálezů – zmrzliny a pizzy. Italský původ je zjevný i v názvu. Cono totiž v italštině znamená kornout. V dubnu 2004 byl v italském Miláně vznikl koncept Kono Pizza, který se stal velmi oblíbeným a zakrátko vzniklo 130 franšízových provozoven ve 20 zemích. Opravdovým hitem se však kono pizza stala až v USA. Američané jsou po Italech největšími milovníky pizzy na světě a tato novinka je velmi zaujala. Do USA přivezl pizzu v kornoutu jistý Carlo Ruggiero a rozhodl se založit pobočky Kono pizza i v USA.
Mohlo by vás zajímat
Z Itálie do Ameriky a nakonec i k nám
Američané měli vždy pozitivní vztah nejen k pizze, rádi zkoušejí různé novinky. Není divu, že tato pizza, která se dá snadno jíst i na cestách, je dostala. Pizza kornoutky zkrátka umožňují sníst kousek pizzy za chůze, aniž by se vám pizza rozmočila a rozmačkala. Nejprodávanějšími „kornoutovitými" pizzami se stala pizza Margherita – tedy pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou, která je i nejtradičnější a nejoblíbenější i mezi klasickými pizzami.
Na kono pizzu už nemusíte jezdit až do Itálie nebo USA, začala se prodávat už i u nás a při troše štěstí na ni narazíte na některém food festivalu. A pokud by se vám to nedařilo, snadno si pizzu v kornoutku vyrobíte i doma. Jak si ji pak dochutíte, už záleží jen na vás. Jak na to?
Budete potřebovat: 2 šálky hladké mouky, 1 lžičku sušeného droždí, 2 lžičky sušeného mléka (lze vynechat), 1 lžičku cukru, ¼ lžičky soli, 1 vejce, 2 lžičky olivového oleje, teplou vodu dle potřeby (cca 150 ml). Na omáčku si připravte: 4 lžičky olivového oleje, ¼ čajové lžičky česnekové pasty, 1 cibuli, ½ šálku krájených rajčat z konzervy, ½ lžičky chilli koření, sůl, ¼ lžičky oregana, 4 lžičky rajčatového protlaku. Na náplň si připravte: 2 lžičky oleje, 1 lžičku česnekové pasty, 300 g vykostěného kuřecího masa nakrájeného na malé kostičky, 1 lžičku drceného červeného chilli, ½ lžičky drceného kmínu, sůl, 3-4 lžičky jogurtu, hotová pizza omáčka podle chuti (volitelné), 1 papriku nakrájenou na kostičky, 1 středně velkou cibuli nasekanou na kostičky, 2-3 zelené chilli nakrájené na plátky (nemusí být), ½ balení mozzarelly, oregano.
- Na těsto smíchejte v míse všechny suché přísady. Vmíchejte vejce a olej, jemně prohněťte těsto s teplou vodou podle potřeby, aby bylo pěkně vláčné a kompaktní. Těsto přikryjte a necháme 45 minut odpočívat na teplém místě, aby se zdvojnásobilo.
- Na omáčku na pizzu rozehřejte na pánvi olej, přidejte česnekovou pastu a nadrobno nasekanou cibuli a asi minutu restujte. Přidejte rajčata z konzervy, drcené červené chilli, sůl, oregano a rajčatový protlak a dobře promíchejte. Přilijte 2-4 čajové lžičky vody a vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
- Na náplň na oleji osmahněte česnekovou pastu nebo drcený česnek. Pak přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso. Osmahněte je a přidejte drcené červené chilli, mletý kmín, sůl a jogurt. Opékejte, dokud kuře nezměkne.
- Na tvarování kornoutů můžete použít buď formu na kornouty na zmrzlinu nebo si můžete vytvořit kornouty z papíru, ty omotejte důkladně alobalem.
- Těsto na pizzu vyválejte na plát a rozřezejte na čtvrtiny. Ty pak obmotejte kolem kornoutů, dobře utěsněte okraje, aby se kornouty nerozevíraly.
- Kornouty z těsta postavte špičkou nahoru na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10-12 minut. Vyjměte je z trouby a nechte několik minut vychladnout.
- Do mísy dejte kuřecí maso (viz bod 3), pizza omáčku (v případě chuti), papriku, cibuli, zelené chilli papričky a strouhanou mozzarellu (½ si nechte) a vše promíchejte.
- Pizza kornouty naplňte masovou směsí a posypejte zbylou mozzarellou a posypte oreganem. Pak je postavte do plechovky od limonády nebo piva, již uřežete vršek a vložte zpět do trouby na 5 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí. Opatrně uvolněte každý kornoutek z plechovky a podávejte ještě teplé. Na náplň můžete použít i třeba jen mozzarellu, šunku, olivy a bazalka, zkrátka cokoliv, co vám chutná.
Náš tip: Pokud by se vám nechtělo do přípravy těsta na pizzu, můžete místo něj použít již hotové, které se prodává v obchodech, a nebo je nahraďte pšeničnými tortillami. Na tom jak tvarovat kornoutky se můžete podívat v našem videu.
Zdroje informací:
Pizzamarketplace.com: Kono Pizza founders
Franchisesamerica.com: Franchise Kono Pizza
Konopizzardu.com: About Kolo Pizza
Icecreamconemachine.com: The Origin of A Pizza Cone?
Therecipespk.com: Step by Step Pizza Cone Recipe
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně sušit houby? Důležitá je velikost plátků i teplota při sušení v troubě, babky a některé další druhy se ale k sušení nehodí
Náš život s celiakií: Sladký dýňový chlebíček chutná u nás doma všem. Ani nepoznáte, že je bezlepkový
Holka u plotny: Hermelín zapečený v listovém těstě jako dýně vtipně vypadá a skvěle chutná, příprava je snadná