Kono pizza právě frčí! Stačí místo placky upéct kornoutek a naplnit ho dobrotami podle chuti. Příprava není těžká

Slavné obložené italské placky jsou známé po celém světě. Pravá italská nebo spíš neapolská pizza je založená na tenoučkém těstíčku a nadýchaných a vypečených okrajích, ta americká je zase tlustší se spoustou náplně. Ani jedna z nich se však nejí někde venku za pochodu úplně nejlépe. Pro kono pizzu to ovšem neplatí.
Pizza z kornoutku
Objednáváte si vždy nejraději zmrzlinu v kornoutku? Představte si, jaké by to bylo užít si podobnou dobrotu i ve slané podobě? A to třeba rovnou pizzu? Tak přesně taková je speciální pizza s názvem kono nebo původně cono. Tato pizza je výjimečná tím, že nejde o klasickou placku. Kynuté těsto jako na tradiční italskou pizzu je ale stočené do tvaru kornoutu a pak naplněné různými ingrediencemi jako klasická pizza. Protože ale přece jen kornout vybízí k tomu použít i sladkou náplň, kromě rajčat a sýra se často plní i sladkými ingrediencemi, třeba nutellou a ovocem.
Článek z magazínu
Cono či kono pizza je hit
Cono pizza pochází stejně jako normální pizza z Itálie. Vznikla jako geniální spojení dvou italských vynálezů – zmrzliny a pizzy. Italský původ je zjevný i v názvu. Cono totiž v italštině znamená kornout. V dubnu 2004 byl v italském Miláně vznikl koncept Kono Pizza, který se stal velmi oblíbeným a zakrátko vzniklo 130 franšízových provozoven ve 20 zemích. Opravdovým hitem se však kono pizza stala až v USA. Američané jsou po Italech největšími milovníky pizzy na světě a tato novinka je velmi zaujala. Do USA přivezl pizzu v kornoutu jistý Carlo Ruggiero a rozhodl se založit pobočky Kono pizza i v USA.
Článek z magazínu
Z Itálie do Ameriky a nakonec i k nám
Američané měli vždy pozitivní vztah nejen k pizze, rádi zkoušejí různé novinky. Není divu, že tato pizza, která se dá snadno jíst i na cestách, je dostala. Pizza kornoutky zkrátka umožňují sníst kousek pizzy za chůze, aniž by se vám pizza rozmočila a rozmačkala. Nejprodávanějšími „kornoutovitými" pizzami se stala pizza Margherita – tedy pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou, která je i nejtradičnější a nejoblíbenější i mezi klasickými pizzami.
Na kono pizzu už nemusíte jezdit až do Itálie nebo USA, začala se prodávat už i u nás a při troše štěstí na ni narazíte na některém food festivalu. A pokud by se vám to nedařilo, snadno si pizzu v kornoutku vyrobíte i doma. Jak si ji pak dochutíte, už záleží jen na vás. Jak na to?
Budete potřebovat: 2 šálky hladké mouky, 1 lžičku sušeného droždí, 2 lžičky sušeného mléka (lze vynechat), 1 lžičku cukru, ¼ lžičky soli, 1 vejce, 2 lžičky olivového oleje, teplou vodu dle potřeby (cca 150 ml). Na omáčku si připravte: 4 lžičky olivového oleje, ¼ čajové lžičky česnekové pasty, 1 cibuli, ½ šálku krájených rajčat z konzervy, ½ lžičky chilli koření, sůl, ¼ lžičky oregana, 4 lžičky rajčatového protlaku. Na náplň si připravte: 2 lžičky oleje, 1 lžičku česnekové pasty, 300 g vykostěného kuřecího masa nakrájeného na malé kostičky, 1 lžičku drceného červeného chilli, ½ lžičky drceného kmínu, sůl, 3-4 lžičky jogurtu, hotová pizza omáčka podle chuti (volitelné), 1 papriku nakrájenou na kostičky, 1 středně velkou cibuli nasekanou na kostičky, 2-3 zelené chilli nakrájené na plátky (nemusí být), ½ balení mozzarelly, oregano.
- Na těsto smíchejte v míse všechny suché přísady. Vmíchejte vejce a olej, jemně prohněťte těsto s teplou vodou podle potřeby, aby bylo pěkně vláčné a kompaktní. Těsto přikryjte a necháme 45 minut odpočívat na teplém místě, aby se zdvojnásobilo.
- Na omáčku na pizzu rozehřejte na pánvi olej, přidejte česnekovou pastu a nadrobno nasekanou cibuli a asi minutu restujte. Přidejte rajčata z konzervy, drcené červené chilli, sůl, oregano a rajčatový protlak a dobře promíchejte. Přilijte 2-4 čajové lžičky vody a vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
- Na náplň na oleji osmahněte česnekovou pastu nebo drcený česnek. Pak přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso. Osmahněte je a přidejte drcené červené chilli, mletý kmín, sůl a jogurt. Opékejte, dokud kuře nezměkne.
- Na tvarování kornoutů můžete použít buď formu na kornouty na zmrzlinu nebo si můžete vytvořit kornouty z papíru, ty omotejte důkladně alobalem.
- Těsto na pizzu vyválejte na plát a rozřezejte na čtvrtiny. Ty pak obmotejte kolem kornoutů, dobře utěsněte okraje, aby se kornouty nerozevíraly.
- Kornouty z těsta postavte špičkou nahoru na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10-12 minut. Vyjměte je z trouby a nechte několik minut vychladnout.
- Do mísy dejte kuřecí maso (viz bod 3), pizza omáčku (v případě chuti), papriku, cibuli, zelené chilli papričky a strouhanou mozzarellu (½ si nechte) a vše promíchejte.
- Pizza kornouty naplňte masovou směsí a posypejte zbylou mozzarellou a posypte oreganem. Pak je postavte do plechovky od limonády nebo piva, již uřežete vršek a vložte zpět do trouby na 5 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí. Opatrně uvolněte každý kornoutek z plechovky a podávejte ještě teplé. Na náplň můžete použít i třeba jen mozzarellu, šunku, olivy a bazalka, zkrátka cokoliv, co vám chutná.
Náš tip: Pokud by se vám nechtělo do přípravy těsta na pizzu, můžete místo něj použít již hotové, které se prodává v obchodech, a nebo je nahraďte pšeničnými tortillami. Na tom jak tvarovat kornoutky se můžete podívat v našem videu.
Zdroje informací:
Pizzamarketplace.com: Kono Pizza founders
Franchisesamerica.com: Franchise Kono Pizza
Konopizzardu.com: About Kolo Pizza
Icecreamconemachine.com: The Origin of A Pizza Cone?
Therecipespk.com: Step by Step Pizza Cone Recipe
Témata: pizza, kynuté těsto, mozzarella, rajčatová omáčka
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno před 16 hodinami

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno před 16 hodinami

Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Přidáno před 19 hodinami

Pappardelle s krůtím masem a zeleninou
Přidáno 27. 5. 2023 08:58

Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
Přidáno 26. 5. 2023 18:39

Chuťovky s pomazánkou z tvarohu, uzeného sýra a krenexu
Přidáno 26. 5. 2023 18:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.