Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Někdo to rád ostré: Putování pálivé papriky napříč kontinenty. Pěstovali ji už Aztékové, dnes vsaďte na tu maďarskou
Zdroj: Pixabay, Steve Buissinne

Maďarské lečo, mexické chilli con carne, ďábelské tousty a někdy i obyčejný hospodský guláš mají jedno společné – pálivou chuť. A víte, že pálivé koření provází lidstvo po celá tisíciletí?

Ostrá jídla jako dezinfekce, nebo adrenalin?

Podle biologů se láska k pálivým a ostrým chutím u lidí nevyvinula náhodou. Přirozené antimikrobiální vlastnosti chilli paprik (a dalších pálivých potravin včetně wasabi) pomáhaly déle uchovávat potraviny podléhající rychlé zkáze, a to zejména v tropickém podnebí, a zabraňovaly žaludečním problémům.

Psychologové zase vyslovili domněnku, že obliba potravin obsahujících kapsaicin (pálivá látka v chilli paprikách) u některých lidí souvisí s tendencí vyhledávat vzrušení. 

V Asii byl do 16. století jen pepř a zázvor

Ačkoli to dnes může znít nepředstavitelně, v indické, thajské, korejské a čínské kuchyni, které si spojujeme s pikantními a pálivými pokrmy, ještě v 16. století vůbec netušili o existenci chilli papriček!

Tyto kuchyně spoléhaly na jiné druhy koření nebo aromatické látky, které dodávaly pokrmům pálivost, například zázvor, který pochází pravděpodobně z jižní Číny, nebo černý pepř, který se pěstoval v Indii.

Kdyby chilli mělo rodný list, rodiče by byli Aztékové a v kolonce „místo narození“ by stálo Střední Amerika. Chilli je považováno za jednu z prvních rostlin pěstovaných lidmi a archeologové našli důkazy o jeho použití Aztéky již v roce 7000 před naším letopočtem.

Aztékové z něj připravovali také první pálivé omáčky, kdy rozdrcené chilli papričky smíchali s vodou a čerstvými bylinkami. Tyhle omáčky byly přirozenou součástí jejich pokrmů. A mexičtí Mixtékové dodnes prohlašují: „Jsme silní, protože jíme chilli.“

S Kolumbem do Evropy připluly papriky

V 15. století Kolumbus vydal na svou cestu do Indie, kde měl pro španělskou královskou rodinu zajistit zdroje černého pepře. Jak všichni víme, Kolumbus se kapku zmýlil ve výpočtech navigace a místo Indie skončil v Americe, konkrétně ve Střední Americe.

Právě tam poprvé ochutnal malé pálivé papričky a spolu s dalšími do té doby neznámými druhy zeleniny a ovoce je přivezl do Evropy. Teprve pak se chilli papričky vydaly na cestu do arabských zemí a do Asie, ale také do Afriky.

Na scénu přicházejí Maďaři

Jednou z prvních zemí, která si chilli papričky trochu upravila, bylo Maďarsko. V té době bylo pod nadvládou Turků, kteří od arabských a indických obchodníků dováželi pálivé koření.

Maďaři si oblíbili chuť papriky, ale na pálivosti trochu ubrali.  Odstranili totiž semínka, papriku usušili a rozemleli na jemný prášek. Maďarsko je dodnes jednou z mála zemí na světě se specifickým mikroklimatem vhodným pro pěstování paprik nejvyšší kvality.

Africké pálivé ptačí oko

Není divu, že ostrá jídla si zamiloval i nejteplejší kontinent, Afrika. Tam se na první místo oblíbenosti dostalo tzv. ptačí oko, extrémně pálivé papričky, které se používají i v asijské kuchyni. Na jihu Afriky se z této mimořádně pálivé papriky připravují různé omáčky.

Zajímavostí je i „genderové“ pojetí jídla. Například v Japonsku se od mužů tradičně očekávalo, že budou preferovat kořeněná jídla a alkohol a opovrhovat sladkými jídly, která jsou spojována spíše s dětmi a ženami.

Odpověď na otázku, proč někteří lidé touží po pálivých jídlech, zatímco jiní je přímo nesnášejí, neznáme. Putování chilli papriček napříč kontinenty v průběhu staletí ale ukazuje, že lidé neustále hledají, čím si okořenit jídelníček i každodenní život.

Trochu si okořenit život můžete i vy s naším videoreceptem na pálivé chilli con carne.

Zdroje informací: 

smithsonianmag.com: Why Do Some Humans Love Chili Peppers?

africandreamfoods.com: The History of Hot Sauce

pepperscale.com: Who Invented Hot Sauce? A History In Brief

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více