Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Charles Darwin předsedal Klubu žroutů a miloval „divná jídla“: Mimo jiné snědl pásovce nebo sovu a vypil želví moč
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/ Julia Margaret Cameronová, Public Domain

Nejen vědou a studiem živ je člověk. Aspoň to si říkal mladý Charles Darwin, když v rámci teorie evoluce začal zkoumat původ člověka. Nové věci rád objevoval i na talíři, a protože byl vyhlášeným masožroutem, není divu, že některé z jeho zkoumaných exemplářů živočišného rodu skočily u něj v žaludku.

Místo studia raději jedl a pil

Známý vědec sice absolvoval přírodovědu na britské Cambridge, ale k vzornému studentovi měl daleko. „Ačkoli si Darwin nakonec vedl u závěrečných zkoušek docela dobře, většinu z jeho tří let strávil pojídáním exotického masa se svým Glutton Clubem, přílišným pitím, ježděním na koni a samozřejmě sbíráním brouků,“ uvádí se o něm v dokumentech vysoké školy.

19. století bylo v Anglii zlatou érou členství v různých klubech. Nejvíce nových klubů zakládali vysokoškolští studenti. Jedním z nich byl i mladý Charles Darwin. Zatímco přednášky ho zajímaly jen některé, s nadšením se věnoval založení klubu, který byl pojmenován Glutton Club, tedy Klub žroutů.  

Klub žroutů

Darwin byl poměrně neobvyklý gurmán. Měl výrazně vědecký přístup k jídlu a nejspokojenější byl, když jeho chuťové buňky mohly okusit neobvyklá a vzácná zvířata a ptáky.

Zmíněný klub se scházel jednou týdně a členové vyhledávali a konzumovali – jak říkali ostatní studenti – „podivné maso“. On a jeho kolegové z klubu se zavázali jíst takové druhy masa, které se nenacházejí na běžných jídelních lístcích.

Vyzkoušeli různě kuchyňsky upravené maso z ptáků, jako jsou jestřáb či bukač, ale i různé druhy pásovců a hlodavců. Klub se rozpadl poté, co se mladí muži více věnovali popíjení portského než konzumaci trochu starší a tuhé sovy pálené. Sám Darwin záhadně zhodnotil její maso jako „nepopsatelné“.

Svérázný gurmán

Rozčarovaný a zarmoucený nedostatkem „jídelní“ zvídavosti svých spolužáků se Darwin vrhl na dokazování zákonů evoluční biologie a vyplul na vědeckou výpravu.

Po celých pět let, co se plavil kolem světa na lodi Beagle, se oddával svým kulinárním vášním a jeho záliba v odvážném výběru potravin se dále vyvíjela. Kuchaři neměli problém mu servírovat vše, co bylo možné ulovit na moři a na souši.

Darwin i tady dával přednost pásovcům, kteří podle něho „chutnají a vypadají jako kachna“. Neměl problém dát si ještěrku nebo málo známé mořské živočichy. Nechal se slyšet, že nejlepším masem, které kdy jedl, byl dobře upečený asi devítikilový tmavě hnědý hlodavec, zřejmě aguti.

Upečený exemplář

Neměl problém poobědvat pumu („chuťově se nápadně podobala telecímu“) a leguány. Nejenže jedl obří želvy, ale zkusil vypít i obsah jejich močového měchýře: „Tekutina byla docela průzračná a měla jen velmi mírně hořkou chuť.“ 

Dokonce omylem snědl část pštrosovitého ptáka zvaného rhea menší, kterého se dlouhé měsíce snažil chytit, aby mohl tento druh popsat. Jakmile Darwin zjistil, co jedí, vyskočil uprostřed jídla přinutil všechny spolustolovníky, aby přestali jíst.  Balíček se zbytky kostí, kůže a peří poslal zpět do Anglie.

Zdroje informací:

npr.org: Dining Like Darwin: When Scientists Swallow Their Subjects

theguardian.com: Famous foodies: Charles Darwin

thefactsite.com: Why was Darwin adventurous in his food?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více