Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Liptovské droby: Křupavou klobásku z brambor zjemní škvarky a navoní majoránka. Dobrota z podhůří Tater je jednoduchá, a přitom levná
Zdroj: Wikimedia Commons, Autor: Jaspra-Karol (GABRIEL78) – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0

Slovenský Liptov je kraj vyhlášený mnoha specialitami. Právě odsud pocházejí slavné pokrmy z brambor, jako jsou halušky či pirohy. Ty seženete na celém Slovensku, liptovské droby jsou však specialitou přímo v tomto kraji pod Vysokými Tatrami a jsou zde na ně patřičně hrdi. 

I klobásy z brambor chutnají báječně

Liptovské droby jsou jednou z výjimečných specialit, které nikde jinde neseženete. Tyto unikátní klobásy připomínající naše jitrnice jsou specifické tím, že se skládají převážně z brambor, které v nich doplňují škvarky nebo slanina či bůček a vepřové sádlo. Stejně jako klasické klobásy nebo jitrnice se pak plní do vepřových či hovězích střívek.

V současnosti je sice Liptov jednou z nejoblíbenějších turistických oblastí Slovenska, v minulosti šlo o chudý kraj a brambory byly hlavní potravinou místních lidí. Začaly se tu pěstovat během 18. století, když kraj postihla velká neúroda obilí. A protože tu byly pro pěstování brambor ideální podmínky a půda, velmi se jim tu dařilo a staly se tu tak oblíbenou potravinou. Dokonce natolik, že se jim začalo říkat druhý chléb, dodnes jsou tu známé pod lidovým názvem švábka a dokonce se tu pořádal i speciální bramborový festival Švábkafest, který je připomínkou místní bramborové tradice. 

Brambory z Liptova jsou vyhlášené

Z bramborového těsta na Liptově vyrábějí nejen halušky, ale i kaše a různé druhy koláčů, a hlavně právě liptovské droby, které byly již dlouhá léta oblíbeným jídlem na různých jarmarcích, oslavách a hodech. První zmínka o této bramborové specialitě pochází z roku 1930, první recept na liptovské droby pak byl uveřejněn v kuchařce Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl, která vyšla roku 1944. Receptury na liptovské droby se předávají z generace na generaci a v průběhu let vyvinula spousta variant. 

Roku 2021 však byla vybrána jednotná receptura a od té doby jsou opatřené titulem Evropské unie Chráněné zeměpisné označení. Ty pravé tak vyrábí na Liptově jen pár výrobců a jejich kvalita se přísně kontroluje. Liptovské droby najdete nejen na jídelníčku mnoha místních tradičních restauracích, na Slovensku si je můžete koupit i v obchodech, pak si je osmažit doma na pánvi a vychutnat si je nejlépe s kysaným zelím, nakládanou červenou řepou, čerstvým křenem nebo beraními rohy. 

Jak na pravé liptovské droby

Pravé liptovské droby se vyrábějí stále řemeslným způsobem z brambor nastrouhaných najemno. Tato bramborová směs se pak dochutí kořením (pepřem a majoránkou) a hlavně osmaženou slaninou nebo pomletými škvarky, nasekanou osmaženou cibulkou a česnekem. Důležité je přidat i dostatek sádla, aby droby nebyly vysušené. Někdy se navíc zahušťují ještě moukou a krupicí. Celá tato směs se pak plní do střívek, jež se zakončí špejlí jako jitrnice.

To již vyžaduje trochu zručnosti, pokud ale máte zkušenosti s výrobou klasických klobás, nebude to pro vás určitě problém. Hotové droby měřící mezi 10 až 25 cm a vážící 100-300 g se nakonec uvaří a nechají vychladnout. Pokud vás láká tuto slovenskou pochoutku vyzkoušet, můžete si pro ni zajet na Slovensko nebo si ji doma udělat sami podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 1 kg brambor, 100 g škvarků, sůl, pepř, 1 menší cibuli, česnek a majoránku podle chuti a vepřová střívka. 

  1. Syrové brambory nastrouhejte najemno, česnek také (nebo ho prolisujte), cibuli oloupejte a nasekejte najemno a škvarky umelte.
  2. V míse vše smíchejte, včetně koření. Propláchněte střívka a napěchujte do nich hmotu a zašpejlujte jako u jitrnic. 
  3. V hrnci přiveďte k varu dostatek vody, opatrně do ní vložte hotové droby a vařte je asi 10 minut na mírnějším plameni. Kontrolujte, aby nepopraskaly. 
  4. Nakonec je ještě dozlatova osmahněte na sádle z obou stran, případně upečte v troubě na sádlem vymazaném plechu. Doba pečení je asi 30 minut, nakonec můžete zapnout ještě gril, aby se krásně opekly dokřupava. Opět spíš pozvolněji, ať neprasknou.

Nás tip: Z brambor si můžete udělat také tyto vynikající bramborové placky podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
Visitliptov.sk: Liptovské droby
Wikipedia.org: Liptovské droby
Panzemiak.sk: Liptovké droby
Liptovskedroby.eu: Gurmánske droby

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Durman

11. 5. 2023 20:42

Mám dojem, že se jedná o typické cikánské jídlo - jmenuje se goja.

Přidat komentář