Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Len je nejlepší materiál na utěrky: Kuchyňský "superman" pohlcuje vlhkost, je odolný vůči plísním a nedrží se v něm prach
Zdroj: Freepik

Těžko najdeme vhodnější materiál pro kuchyňský textil než len. Jeho přírodní vlákna vynikají tolika skvělými vlastnostmi, že si své výsostné místo právem zaslouží.  


Lněná látka je příjemná na dotek

Lněné vlákno je přírodní odolný materiál, který dobře pohlcuje vlhkost, a přitom rychle vysychá. Látka z něj utkaná působí na omak chladivě a je příjemně hladká, ale snadno se pomačká, což jí však neubírá na půvabu. Naopak, charakter lnu podpoří právě zdánlivě nedbale pokrčená struktura.

Lněné vlákno je až třikrát silnější (za mokra se pevnost ještě zvyšuje) a pětkrát odolnější vůči otěru než bavlna.

Skvělé vlastnosti lnu

Len je pevný a odolný materiál a výrobky z něj ušité dlouho vydrží v takřka nezměněné kvalitě. Skvěle absorbuje vlhkost a nepřijímá pachy, proto se z něj kromě oblečení vyrábějí také utěrky, ručníky nebo jídelní textil.

Další velmi ceněnou vlastností lnu je schopnost dobře odvádět teplo, proto pro chňapky na horké hrnce či pekáče těžko najdeme lepší materiál.

Len je antiseptický a má vysokou odolnost proti plísním, již opět využijeme na utěrkách. A jako bonus navíc je hypoalergenní, což v praxi znamená, že je vhodný pro lidi s citlivou pokožkou nebo alergiemi. 

Je také odolný UV záření, a právě proto se z lněné látky často šijí závěsy. A při použití v interiéru oceníme schopnost lnu nepřitahovat a nepohlcovat prach.

Opatrná péče o lněné látky

Výhodou lnu je, že se neopotřebovává praním. Naopak měkne a stává se ještě příjemnějším a krásnějším.

A i když je len opravdu pevný, tak při opakovaných ostrých přehybech mají jeho vlákna tendenci porušit se právě v místech přehybu. Textilie by se tedy pokud možno neměly ždímat – nebo jen velmi opatrně.

Při praní je potřeba počítat i se srážlivostí, a proto je třeba jej prát opatrně, ideálně na 40 °C, maximálně 60 °C. Prací prostředek by měl být jemný, na barevné prádlo a v každém případě se vyhýbáme aviváži i bělidlům.

Len se sice může, ale nemusí žehlit. Mačkavost je charakteristický znak, podle kterého lněnou látku bezpečně poznáme a dodá jí přírodní vzhled. Pokud ale se přesto chystáme len žehlit, nejjednodušší je udělat to ještě za vlhka.

Zodpovědná výroba lněného vlákna

V době, kdy si uvědomujeme odpovědnost vůči životnímu prostředí, není pominutelný ani fakt, že na pěstování a zpracování lnu se používá mnohem méně vody a chemikálií, než je tomu u jejího největšího konkurenta – bavlny.

Len je snadno recyklovatelný a biologicky rozložitelný. A protože jsou lněné výrobky prakticky nezničitelné a neopotřebovávají se praním ani používáním, vydrží nám sloužit opravdu hodně dlouho.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Len

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více