Jednoduchá vepřová šunka

Tanicka Kuchařka: Tanicka

Vepřové maso 16 názorů

Suroviny

500 g vepřové plece
1 lžíce soli
1 lžička cukru
mletá paprika nebo jiné koření
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso si nakrájíme na menší kostky nebo nasekáme v mixéru. Ochutíme podle nálady (já jsem dala decentně pouze sůl), špetku cukru a papriky, ale můžete si klidně přidat olivy, feferonky, pepř.

  2. Dále přidáme několik lžic vody (jen tolik, kolik nám maso dovolí pojmout) a výslednou směs pár minut zpracováváme, aby se všechno správně prolnulo. Vzniklý polotovar zakryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce odležet minimálně 24 hodin.

  3. Odpočaté maso pořádně napěchujeme do mikrotenového sáčku, pevně zavážeme a vložíme do uříznuté pet lahve. V hrnci přivedeme vodu k varu, potom plamen ztlumíme cca na poloviční výkon a „šunku“ do něj vložíme.

  4. Nedáváme do vroucí vody, naopak se doporučuje vařit na velmi mírném plameni, prý stačí 1 hodina na 1 kg masa. Osobně jsem vařila 30 minut na stupeň 3 a poté nechala maso ještě chvíli dojít na plotně. Hotovou šunku necháme ještě několik hodin vychladnout, pak vyndáme z obalu a nakrájíme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 167 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jednoduchá vepřová šunka

  • Tanicka Tanicka(autorka receptu)

    Selmira1 : Možné to asi je, dnes bohužel už není stoprocentně "nevinné" nic.Někdo říká, že jsou nebepečné mikrovlnky, pánve, mobily,.. :-S Ale vodu v PET láhvi nekupuju :-)

    Odpovědět

  • jaja jaja(neregistrovaná)

    BILKOVAI:zzzase ta hnusna rychlosul to si to muzu koupit v obchode

    Odpovědět

  • Selmira1 Selmira1 (neregistrovaný)

    Myslíte, že z toho igelitu se při tom "vaření" žádný nežádoucí látky neuvolňují? Moc se to sice nepropaguje, ale četla jsem, že dokonce i pití nápojů z PET není zdraví právě prospěšné. Byla to nějaká studie světové zdravotnické organizace či co. No...nechci šířit paniku. :-O Určitě je super nápad vařit dětem šunku doma!:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Tanicka: Já ji měla také takovou, záleží, jak to maso pokrájíš, nebo nameleš, ale podruhé už bude určitě bezchybná a bezvadná, člověk se pořád učí, hlavní je, že není chemícká a je domácí a je moc dobrá, není samá sůl a to je účel;-);-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Tanicka, máš pravdu. Teď jsem si všimla, že tam nemáš rychlosůl. Omlouvám se.:-K Akorát nechápu, proč se má voda přivést do bodu varu, když se šunka nevaří.Jinak s tou chemií máš pravdu. Ale já přesto dávám půl pragandy a půl obyčejné soli. Ta barva by u nás neprošla:-8 Ale to je náš problém;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Tanicka:Přesně tak!Tu růžovou barvu dělá Praganda, šunka bez chemie je, bohužel, barvy šedé.Ovšem myslím si, že šunku si doma děláme i proto, abychom se vyhnuli chemickým sr....m.
    Nápad s petkou je SUPER!!!+8

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka(autorka receptu)

    BILKOVAI:Dobrý den, šunka se určitě nevařila, píšu to i v návodu :-) Růžovou barvu dělá rychlosůl, tu jsem nedávala, přijde mi to nelogické - chemii do domácích jídel. Jinak na řezu moc pěkná není, souhlasím - asi jsem ji namlela moc najemno. Snad budou další pokusy lepší :-)

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Tanicko, musím souhlasit, že šunka je výborná, šunku jsem dělala již také v pet- lahvi s uříznutým vrškem při 80 stupních, dělala jsem ji z krůtího masa a asi ji zopakuji, domácí je domácí:-K:-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • xanny xanny

    :yes:, vzhledem k tomu, že máme malé děti a v obchodě studuju etikety se složením výrobků- určitě zkusím:-). Díky za tip:-K

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Tanicko, nevím, jestli je to fotkou, ale ta šunka vypadá jak uvařené maso. Když se šunka vaří, tak při teplotě 70st, max 80 st.Voda by vůbec neměla vřít. Na řezu musí být krásně růžová.Dávám odkaz na šunku pro srovnáníhttp://www.toprecepty.cz/recept/14098-domaci-vepro.... Jinak s tou petkou je to dobrý nápad.:yes: Já vařím šunku v tlačenkovém střevě:-D

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak to je super nápad;-):yes:měla jsem na to kdysi specielní nádobu,ale toto mi přijde daleko lepší;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Táničko, to je moc dobrej nápad a že to bude dobrý je mi jasný bez ochutnávky;-) Máš 3.bod:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    noo, to vůbec nemusí být špatné:yes::-p a líbí se mi vychytávka s PETkou;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Jednou jsme takto dělali kuřecí šunku a s kupovanou se to opravdu nedá srovnat. ;-):yes: A to s tou pet lahví je skvělý nápad! :-O:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: domácí dušená šunka ve folii vaření šunky šunka v pet lahvi domácí šunka ve střevě jak správně uvařit šunku domácí šunka v pet lahvi šunka v tlačenkovém střevě jak uvarit sunku jednoduchá domácí šunka výroba domácí šunky domaci sunka v tlacenkovem streve vepřova šunka jak správně uvařit domácí šunku domácí sunka v petlahvi vaření šunky v pet lahvi domácí šunka v tlačenkovém střevu šunka ve střevě domáci šunka v tlačenkovém obalu nápady na výrobky z pet lahví jak se dělá domácí šunka v pet lahvi

Zapomněl/a jsem heslo