

Jednoduchá vepřová šunka
Suroviny
- 500 g vepřové plece
- 1 lžíce soli
- 1 lžička cukru
- mletá paprika nebo jiné koření
Postup přípravy receptu
Maso si nakrájíme na menší kostky nebo nasekáme v mixéru. Ochutíme podle nálady (já jsem dala decentně pouze sůl), špetku cukru a papriky, ale můžete si klidně přidat olivy, feferonky, pepř.
Dále přidáme několik lžic vody (jen tolik, kolik nám maso dovolí pojmout) a výslednou směs pár minut zpracováváme, aby se všechno správně prolnulo. Vzniklý polotovar zakryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce odležet minimálně 24 hodin.
Odpočaté maso pořádně napěchujeme do mikrotenového sáčku, pevně zavážeme a vložíme do uříznuté pet lahve. V hrnci přivedeme vodu k varu, potom plamen ztlumíme cca na poloviční výkon a „šunku“ do něj vložíme.
Nedáváme do vroucí vody, naopak se doporučuje vařit na velmi mírném plameni, prý stačí 1 hodina na 1 kg masa. Osobně jsem vařila 30 minut na stupeň 3 a poté nechala maso ještě chvíli dojít na plotně. Hotovou šunku necháme ještě několik hodin vychladnout, pak vyndáme z obalu a nakrájíme.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jednoduchá vepřová šunka
-
Selmira1 : Možné to asi je, dnes bohužel už není stoprocentně "nevinné" nic.Někdo říká, že jsou nebepečné mikrovlnky, pánve, mobily,..
Ale vodu v PET láhvi nekupuju
-
BILKOVAI:zzzase ta hnusna rychlosul to si to muzu koupit v obchode
-
Myslíte, že z toho igelitu se při tom "vaření" žádný nežádoucí látky neuvolňují? Moc se to sice nepropaguje, ale četla jsem, že dokonce i pití nápojů z PET není zdraví právě prospěšné. Byla to nějaká studie světové zdravotnické organizace či co. No...nechci šířit paniku.
Určitě je super nápad vařit dětem šunku doma!
-
-
Tanicka: Já ji měla také takovou, záleží, jak to maso pokrájíš, nebo nameleš, ale podruhé už bude určitě bezchybná a bezvadná, člověk se pořád učí, hlavní je, že není chemícká a je domácí a je moc dobrá, není samá sůl a to je účel
-
Tanicka, máš pravdu. Teď jsem si všimla, že tam nemáš rychlosůl. Omlouvám se.
Akorát nechápu, proč se má voda přivést do bodu varu, když se šunka nevaří.Jinak s tou chemií máš pravdu. Ale já přesto dávám půl pragandy a půl obyčejné soli. Ta barva by u nás neprošla
Ale to je náš problém
-
Tanicka:Přesně tak!Tu růžovou barvu dělá Praganda, šunka bez chemie je, bohužel, barvy šedé.Ovšem myslím si, že šunku si doma děláme i proto, abychom se vyhnuli chemickým sr....m.
Nápad s petkou je SUPER!!!+8 -
BILKOVAI:Dobrý den, šunka se určitě nevařila, píšu to i v návodu
Růžovou barvu dělá rychlosůl, tu jsem nedávala, přijde mi to nelogické - chemii do domácích jídel. Jinak na řezu moc pěkná není, souhlasím - asi jsem ji namlela moc najemno. Snad budou další pokusy lepší
-
Tanicko, musím souhlasit, že šunka je výborná, šunku jsem dělala již také v pet- lahvi s uříznutým vrškem při 80 stupních, dělala jsem ji z krůtího masa a asi ji zopakuji, domácí je domácí
-
, vzhledem k tomu, že máme malé děti a v obchodě studuju etikety se složením výrobků- určitě zkusím
. Díky za tip
-
Tanicko, nevím, jestli je to fotkou, ale ta šunka vypadá jak uvařené maso. Když se šunka vaří, tak při teplotě 70st, max 80 st.Voda by vůbec neměla vřít. Na řezu musí být krásně růžová.Dávám odkaz na šunku pro srovnáníhttp://www.toprecepty.cz/recept/14098-domaci-vepro.... Jinak s tou petkou je to dobrý nápad.
Já vařím šunku v tlačenkovém střevě
-
Tak to je super nápad
měla jsem na to kdysi specielní nádobu,ale toto mi přijde daleko lepší
-
Táničko, to je moc dobrej nápad a že to bude dobrý je mi jasný bez ochutnávky
Máš 3.bod
-
noo, to vůbec nemusí být špatné
a líbí se mi vychytávka s PETkou
-
Jednou jsme takto dělali kuřecí šunku a s kupovanou se to opravdu nedá srovnat.
A to s tou pet lahví je skvělý nápad!