Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pěstování: Rychlení zeleniny a bylinek není žádná věda. Dobrou sklizeň zajistí pařeniště i obyčejné PET lahve
Zdroj: Pixabay, Snd_nrdc

Rychlení zeleniny a bylinek je technika, používaná kam až paměť lidstva sahá. Je to účinná, a přitom jednoduchá metoda, kdy ke zkrácení času ke sklizni většinou jen stačí zasít semínka a dopřát jim příjemné teplo, vlhko a dostatek světla. O všechno ostatní se postará příroda.


Rychlení uspíší sklizeň

Rychlení, respektive přirychlování zeleniny umožňuje zkrátit vegetační dobu a tím urychlit sklizeň. To znamená, že můžeme mít k dispozici čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky nebo okenního parapetu dříve a častěji než obvykle.

Rychlení je také užitečné pro pěstování druhů s krátkou vegetační dobou, jako je salát či ředkvička, které tak můžeme mít k dispozici v konzumní zralosti co nejdříve a co nejčastěji. Podle toho, jestli rychlíme na záhoně nebo doma, vybíráme metodu i vhodné plodiny.

Které druhy zeleniny se urychlují

Z druhů zeleniny, které lze rychlit, nejspíš využijeme různé druhy salátů, ředkvičky, lahůdkovou cibulku nebo některé z raných odrůd kedluben či karotky. Hodí se i pro plodovou zeleninu jako jsou rajčata, papriky nebo okurky. Tradičně rychlené jsou také bylinky.

Domácí rychlení se také používá k oblíbenému naklíčení semen a luštěnin například řeřichy či hrášku, ze kterých konzumujeme jak klíčky, tak i lahodné zelené výhonky.

Domácí rychlení bylinek a zeleniny

Celkem pohodlně si můžeme rychlit některé druhy zeleniny a bylinky doma na okně či balkonu, stačí mít jen květináč anebo truhlík s pokopem.

V tomto ohledu se nejlíp uplatní různé samozavlažovací nádoby, které rostlinám nejlíp zajistí dostatečný přísun vody. Zároveň se ale postarají o to, aby substrát nebyl přemokřený, protože jinak v něm začnou uhnívat kořínky a rostliny chřadnou a odumírají.   

Jako vhodný prostředek, který výrazně urychlí klíčení vegetace se osvědčilo například také přikrytí PET lahví, potravinářskou fólií nebo kouskem ustřižené bílé netkané textilie.

Je třeba také dávat pozor na pravidelné větrání a kontrolu, zda není rostoucí zelenina napadena některým ze škůdců, kterým se daří hlavně v suchých panelákových bytech.

Pařeniště je nejoblíbenější

Oblíbenou možností pro rychlení zeleniny je použití pařeniště. Jedná se o jednu z nejstarších osvědčených metod. Dříve pařeniště tvořil dřevěný rám se skleněnou výplní.

V současnosti jsou velmi oblíbená mobilní polykarbonátová pařeniště různých velikostí. Jejich výhodou je cenová dostupnost, snadná údržba, a v závislosti na kvalitě použitého materiálu i poměrně dlouhá dlouhou životnost. 

Bílá netkaná textilie na záhonku

Pro venkovní rychlení zeleniny se nejlépe osvědčila bílá netkaná textilie. Je vhodná hlavně v případě, kdy chceme zeleninu s krátkou vegetační dobou, jako je salát či ředkvička, mít co nejdříve k dispozici v konzumní zralosti.

Bílá textilie je vynikající materiál, jelikož má perfektní UV stabilitu. Kromě ochrany před pozdními mrazíky zajistí potřebné mikroklima a propouští i dešťové srážky, takže zelenina netrpí suchem, ani přehříváním.

Fóliový tunel pro větší úrodu

Fóliový tunel z plastu odolného UV záření je v zásadě vylepšená varianta pěstování pod bílou textilií a uplatní se, když se chystáme rychlit především náročnější zeleninu jako například brokolici nebo květák. Zpravidla jej ale používají velkopěstitelé, na malých zahrádkách tunel využijeme jen zřídka.

Kromě ochrany zeleniny před výkyvy teplot ve dne a v noci zajistí fólie i účinnou ochranu před nejrůznějšími škůdci. Je ale třeba během parných dnů zajistit pravidelné větrání a vydatnější zálivku včetně přihnojení.

Alternativní metody rychlení

Jsme národ kutilů a tak, i když si pařeniště můžeme snadno koupit, vyrábíme si vlastní. Někdy kvůli financím, jindy jen tak, pro radost. Například si bleskově vyrobíme provizorní pařeniště z několika starých cihel a na nich položených vyřazených oken.
Pomoct si můžeme také různými plastovými boxy nebo kbelíkem, které položíme na rostlinu, kterou se chystáme rychlit. Samozřejmě vybíráme nádoby z transparentního materiálu.  

Lepší varianta výše uvedeného je speciální sluneční klobouk. Tento poklop zakoupíme v každém supermarketu. Vytváří rostlinám efektivní bariéru před nájezdem slimáků, chrání je proti povětrnostním vlivům a zároveň vytváří uvnitř příznivé mikroklima svědčící rychlejšímu růstu.

Zdroje informací:

Wikipedie: Rychlení rostlin

Chatař chalupář: Rychlení zeleniny

Svět plodů: Jak na klíčení?

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si