Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vypěstování křupavého salátu v truhlíku je jednoduché: Návod krok za krokem od semínka až po úrodu
Zdroj: Freepik, Suksao

S trochou péče a se správnými podmínkami si můžeme užít chutné a zdravé listy křupavého salátu přímo z okenního parapetu, balkonu nebo terasy. Velkou výhodou je, že domácí saláty budou stoprocentně v bio kvalitě a za zlomek ceny těch kupovaných v supermarketu.

Výsev a pěstování salátu

Při pěstování salátu v truhlíku je důležité dbát na správnou velikost a hloubku nádoby, ve které se chystáme zeleninu pěstovat. Salát, aby se rozvinul, potřebuje dostatek prostoru i pro růst kořenů. Doporučuje se proto použít nádobu o hloubce i šířce zhruba 15 cm.

Před výsevem semínek salátu je třeba vybrat a připravit kvalitní půdu. Vhodná je taková, která dobře odvádí vodu a je bohatá na organickou hmotu. Ideální je koupit již hotový substrát pro pěstování v truhlíku a obohatit jej trochou kompostu nebo hnojiva.

Samotný výsev není žádná věda. Semínka se umisťují přímo do země, zhruba půl centimetru hluboko. Rozestupy mezi semínky by v truhlíku měly být alespoň 15 cm, aby rostliny měly dostatek prostoru pro růst. Pokud pěstujeme salát v květináči sejeme do nádoby o průměru 10-15 cm jen jedno až dvě semínka.

Podle odrůdy se první sklizně dočkáme nejdříve za šest týdnů od výsevu anebo tehdy, když rostlina dosáhne výšky asi zhruba 10 až 15 cm.

Salát nesnáší spalující slunce

I když salát potřebuje dostatek slunce, prudký polední žár mu rozhodně dobře neudělá, vhodnější je polostín. Obzvlášť balkony umí být v letních měsících pořádně nažhavené, je tedy vhodné vyřešit přiměřené zastínění. Nejlepší místo pro pěstování je tam, kam dopadají až odpolední sluneční paprsky, ale v poledne je chráněné.

Salát zaléváme ráno nebo večer

Pro dobrou úrodu salátu pěstovaného v truhlíku je také důležité dbát na správnou zálivku. Rostlina potřebuje sice pravidelně a hojně zalévat, ale je důležité zabránit přemokření půdy.

Doporučuje se salát zalévat v časných ranních hodinách nebo večer, když už nehrozí spalující sluneční svit. Také je důležité soustředit zálivku na kořeny, nikoli na listy – zaléváme půdu pod rostlinou, ale ne salát samotný.

Pozor na škůdce ohrožující salát

Salát ohrožuje řada přirozených škůdců, největším nepřítelem jsou slimáci – ti si ale pochutnávají na salátu pěstovaném přímo na záhonku anebo na terase, na balkon nemají šanci se dostat. Zde hrozí spíš mšice nebo molice. Pro ochranu rostlin je nejvhodnější použít přírodní prostředky, jako jsou postřiky z roztoku mýdlové vody.

Druhy salátu vhodné pro pěstování v truhlíku

Pokud jde o druh salátu, který je nejlepší pro pěstování v truhlíku, záleží na preferencích každého z nás. Obecně se ale doporučuje volit odrůdy celoroční, kterým nevadí vysoké letní teploty.

Spíš, než salát tvořící hlávku je hodný například listový salát takzvaný „dubáček“ (například Dubagold nebo Dubared), či rukola. Jejich výhodou je, že již po šesti týdnech můžeme začít otrhávat dorůstající listy.

Vhodný je také salát ledový, u kterého lze také otrhávat vnější listy, ovšem je třeba dbát na to, abychom nepoškodili vnitřní srdíčko. Osvědčilo se také pěstování římského salátu, jeho listy jsou ale tužší. Za to je méně náročný na zálivku, hodí se tedy i pro zapomětlivé pěstitele začátečníky.

Při pěstování všech druhů salátu, nejenom těch v truhlíku, je důležité dodržovat správnou péči a podmínky, brát zřetel na lokální klimatické podmínky a velikost místa, na kterém se chystáme salát pěstovat.

Náš tip

Když už tedy máme vlastní úrodu salátu, pojďme se podívat, jak jej nejchutněji připravíme. Co třeba ten, ze všech nejslavnější - Salát Caesar

Zdroje informací:

Bauhaus: Vypěstujte si na balkoně vlastní zeleninu

iPrima: Čerstvý salát si v květináči za oknem můžete pěstovat celý rok. Jaké jsou vhodné odrůdy?

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat