

Výborná vánočka z domácí pekárny
Suroviny čtyři až šest
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 2 žloutky (bílky necháme na potření)
- 1 celé vejce
- 1 vanilkový cukr
- 120 g cukru
- 2 špetky soli
- hrst rozinek (namočených v rumu)
- (kandované ovoce)
- citronová kůra (může být i sušená)
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
Postup přípravy receptu
Suroviny vložíme do domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny. Nastavíme si program "těsto". Těsto je krásně vláčné, hebounké a pěkně nakynuté.
Na vále těsto rozpůlíme na dvě poloviny, z každé poloviny si ukrojíme šest kousků, z nich vyválíme prameny na vánočku a upleteme klasickým způsobem.
Z těsta vyjdou buď dvě vánočky po šesti a nebo můžeme udělat jednu velkou, skládanou vánočku z devíti pramenů. Při pletení ruce lehce namáčíme v mouce, aby se při pletení nelepily, můžeme pod těsto na vále lehce zaprášit moukou a upletenou vánočku přendáme na plech vyložený pečícím papírem, v mém případě to byly dvě vánočky.
Necháme asi hodinu na teplém místě ještě kynout, pokud by vánočky málo nakynuly, tak by v troubě popraskaly.
Můžeme přikrýt utěrkou. Po vykynutí vánoček (měly by mít dvojitý objem po nakynutí), je potřeme rozšlehanými bílky, posypeme buď oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky, či je necháme jenom tak bez ozdoby a vložíme do předehřáté trouby na 150°C.
Pečeme zvolna asi 40 minut, každý dle trouby, při pečení zkoušíme špejlí. Pokud by se moc pálily zvrchu, přikryjeme je pečícím papírem a dopečeme.
Po upečení a zchladnutí zlehka pocukrujeme.
Těsto můžeme umíchat i klasicky v míse, ale v pekárně je pohodlnější, těsto tak v míse nikdy nevypracujeme.
Poznámka od kuchařky
Vánočka je velmi lahodná a voňavá a vydrží, teda pokud se nesní, dlouho čerstvá, ale to se u nás ještě nestalo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Výborná vánočka z domácí pekárny
-
Včera jsem pekla podle tohoto receptu a mohu jenom doporučit...těsto vláčné...dobře se s ním pracuje...pokud lepi stačí opravdu ruce do mouky. Střída nadýchaná, chuťově je to pecka...za mě každopádně palec nahoru
-
Před chvílí jsem dopekla, mám dvě vánočky ze šesti pramenů, z jedné strany jsou bohužel trochu užší, asi jsem ke konci více utahovala. Na chuť to naštěstí vliv nemá, cukrem to trochu zamaskuji
Dělala jsem podle tohoto receptu několikrát, s těstem se velmi dobře pracuje
-
Kohlerovamila: foto v receptu fialový tác
-
Z těsta krásně vykynute 2 vánočky. Jen teda po 10 minutách spálená na vrchu, přikryla jsem pec.papirem jak bylo napsané v receptu. Jinak výborná
-
Pecka
-
Moje první vánočka byla podle tohoto receptu. A musím dát bodík, protože je výborná
! Trochu mě potrápilo pletení ze šesti pramenů, byly nějaké křehké a trhaly se, ale nakonec byl výsledek ucházející, viz foto
-
Také jsem tyto vánoce pekla podle tohohle receptu (akorát s čerstvým droždím), těsto mi nenakynulo dle mých představ, ale občas se mi to bohužel stane, i když nevím proč (dělám v domácí pekárně). Po upletení dvou vánoček že šesti pramenů jsem je nechala ještě skoro hodinu v teple (ani po této době to nebylo vzhledově pořád ono, moc to nekynulo), ale po upečení vánočky vypadaly krásně
Při nedostatečném kynutí těsta už moc nepanikařím, vždycky to nakonec ve finále dopadlo dobře
Určitě se rada k receptu vrátím a doporučuji, protože špatné kynutí je můj problém a rozhodně to není špatným receptem
-
Tak u nás totální neúspěch :( Těsto vůbec nenakynulo. Chjo
-
tak včera jsem dostala svojí první pekárnu a dnes jsem v ní udělala jako první právě těsto na tuto vánočku, která chutná opravdu skvěle, díky za recept,
. Chleba přijde na řadu později
-
Jana: Recept je tu skoro 4 roky. Tak o čo vám ide?
Predpokladám, že Jana(neregistrovaná) z 22. 12. 2016 20:24:30 nie ste vy.
smazat -
opisovat recepty umí každý trouba a vkladat je sem
-
Jana: Zdravím vás Jani a moc děkuji
Přeji vám Krásné vánoční svátky a vše dobré..
-
Dobry den vanocka je vynikajici
testicko jak pericko a chut taky vyborna
-
Tak těsto už se mi dělá v pekárně. Moje děti pořád chodí okolo a čichají, těsto úplně nádherně voní. Doufám, že výsledek bude stát za to
-
U pekárny Brandt je to program č.7 ,pojmenovaný jako "chlebové těsto"