Výborná vánočka z domácí pekárny

Domácí pekárna Doba přípravy: s mísení, kynutím, pletením a pečením asi 3,5h. 51 názorů

Domácí pekárna Doba přípravy: s mísení, kynutím, pletením a pečením asi 3,5h. 51 názorů

Suroviny čtyři až šest

250 ml mléka
100 g másla
2 žloutky (bílky necháme na potření)
1 celé vejce
1 vanilkový cukr
120 g cukru
2 špetky soli
hrst rozinek (namočených v rumu)
(kandované ovoce)
citronová kůra (může být i sušená)
400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny vložíme do domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny. Nastavíme si program "těsto". Těsto je krásně vláčné, hebounké a pěkně nakynuté.

  2. Na vále těsto rozpůlíme na dvě poloviny, z každé poloviny si ukrojíme šest kousků, z nich vyválíme prameny na vánočku a upleteme klasickým způsobem.

  3. Z těsta vyjdou buď dvě vánočky po šesti a nebo můžeme udělat jednu velkou, skládanou vánočku z devíti pramenů. Při pletení ruce lehce namáčíme v mouce, aby se při pletení nelepily, můžeme pod těsto na vále lehce zaprášit moukou a upletenou vánočku přendáme na plech vyložený pečícím papírem, v mém případě to byly dvě vánočky.

  4. Necháme asi hodinu na teplém místě ještě kynout, pokud by vánočky málo nakynuly, tak by v troubě popraskaly.

  5. Můžeme přikrýt utěrkou. Po vykynutí vánoček (měly by mít dvojitý objem po nakynutí), je potřeme rozšlehanými bílky, posypeme buď oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky, či je necháme jenom tak bez ozdoby a vložíme do předehřáté trouby na 150°C.

  6. Pečeme zvolna asi 40 minut, každý dle trouby, při pečení zkoušíme špejlí. Pokud by se moc pálily zvrchu, přikryjeme je pečícím papírem a dopečeme.

  7. Po upečení a zchladnutí zlehka pocukrujeme.

  8. Těsto můžeme umíchat i klasicky v míse, ale v pekárně je pohodlnější, těsto tak v míse nikdy nevypracujeme.

Poznámka od kuchařky

Vánočka je velmi lahodná a voňavá a vydrží, teda pokud se nesní, dlouho čerstvá, ale to se u nás ještě nestalo.

Komentáře k receptu Výborná vánočka z domácí pekárny

  • Kuruka Kuruka

    Včera jsem pekla podle tohoto receptu a mohu jenom doporučit...těsto vláčné...dobře se s ním pracuje...pokud lepi stačí opravdu ruce do mouky. Střída nadýchaná, chuťově je to pecka...za mě každopádně palec nahoru

    Odpovědět

  • misula29 misula29

    Před chvílí jsem dopekla, mám dvě vánočky ze šesti pramenů, z jedné strany jsou bohužel trochu užší, asi jsem ke konci více utahovala. Na chuť to naštěstí vliv nemá, cukrem to trochu zamaskuji:-) Dělala jsem podle tohoto receptu několikrát, s těstem se velmi dobře pracuje:yes:

    Odpovědět

  • Kohlerovamila Kohlerovamila

    Kohlerovamila: foto v receptu fialový tác :-)

    Odpovědět

  • Kohlerovamila Kohlerovamila

    Z těsta krásně vykynute 2 vánočky. Jen teda po 10 minutách spálená na vrchu, přikryla jsem pec.papirem jak bylo napsané v receptu. Jinak výborná :yes: :yes: :yes:

    Odpovědět

  • Bizon52 Bizon52

    Pecka:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hanes Hanes

    Moje první vánočka byla podle tohoto receptu. A musím dát bodík, protože je výborná:yes:! Trochu mě potrápilo pletení ze šesti pramenů, byly nějaké křehké a trhaly se, ale nakonec byl výsledek ucházející, viz foto:-)

    Odpovědět

  • misula29 misula29

    Také jsem tyto vánoce pekla podle tohohle receptu (akorát s čerstvým droždím), těsto mi nenakynulo dle mých představ, ale občas se mi to bohužel stane, i když nevím proč (dělám v domácí pekárně). Po upletení dvou vánoček že šesti pramenů jsem je nechala ještě skoro hodinu v teple (ani po této době to nebylo vzhledově pořád ono, moc to nekynulo), ale po upečení vánočky vypadaly krásně :yes: Při nedostatečném kynutí těsta už moc nepanikařím, vždycky to nakonec ve finále dopadlo dobře :-):yes: Určitě se rada k receptu vrátím a doporučuji, protože špatné kynutí je můj problém a rozhodně to není špatným receptem :yes: :-)

    Odpovědět

  • Duck09 Duck09

    Tak u nás totální neúspěch :( Těsto vůbec nenakynulo. Chjo

    Odpovědět

  • Hanysska Hanysska

    tak včera jsem dostala svojí první pekárnu a dnes jsem v ní udělala jako první právě těsto na tuto vánočku, která chutná opravdu skvěle, díky za recept,:-K :-K :-K. Chleba přijde na řadu později :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jana: Recept je tu skoro 4 roky. Tak o čo vám ide?:-O Predpokladám, že Jana(neregistrovaná) z 22. 12. 2016 20:24:30 nie ste vy. ;-)

    smazat

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    opisovat recepty umí každý trouba a vkladat je sem:no::no:

    Odpovědět

  • mersy mersy(autor receptu)

    Jana: Zdravím vás Jani a moc děkuji:-K:-KPřeji vám Krásné vánoční svátky a vše dobré..:-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Dobry den vanocka je vynikajici:yes: testicko jak pericko a chut taky vyborna:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Majda Majda(neregistrovaná)

    Tak těsto už se mi dělá v pekárně. Moje děti pořád chodí okolo a čichají, těsto úplně nádherně voní. Doufám, že výsledek bude stát za to :-)

    Odpovědět

  • zdenka zdenka(neregistrovaná)

    U pekárny Brandt je to program č.7 ,pojmenovaný jako "chlebové těsto"

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: vanocka z domaci pekarny těsto na vánočku z domácí pekárny recept na vybornou vanocku domaci vánočka vánočka z pekárny dobrá a vláčná domácí vánočka vynikající vánočka z domácí pekárny nadýchaná vánočka recept vánočka v domácí pekárně vanočka recept z domaci pekarny nadýchaná vánočka vánočka domácí pekárna výborná vláčná vánočka vanocka do pekarny vanocka se sadlem recept na vánočku v domácí pekárně vláčná vánočka domácí vánočka recept vánočka v pekárně vánočka z domácí pekárny recept