Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodové tiramisu: Nepečený italský dezert místo tradiční kávy ochutí jahody a jahodový sirup, vláčný je díky mascarpone se šlehačkou
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Sezóna jahod svádí k přípravě nejrůznějších dezertů, a to jak pečených, tak těch rychlých nepečených. Mezi ně patří i jahodové tiramisu v italském stylu. Jak ho vyladit, aby se za něj ani Ital nestyděl?

Proč vyzkoušet tiramisu s jahodami

Italské tiramisu je pojem, pod kterým si představíme lahodný kávový dezert. Proslavilo se po celém světě. Co ale nechat se inspirovat originálem, a využít při přípravě čerstvé jahody? Z vynikající osvěžující kombinace mascarpone se šťavnatými jahodami budete nadšeni.

Co je potřeba na jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu se neobejde bez čerstvých šťavnatých jahod, mascarpone,  cukrářských piškotů (savoiardi, pavesini), cukru a vajíček. Někdy se přidává také našlehaná smetana a piškoty se namáčejí do různých směsí. Může jít o likér (limoncello, amaretto a jiné), variantou je také o jahodová šťáva, jahodový sirup. Jeho příprava je jednoduchá a využijete ho v nápojích i dezertech. 

Co je dobré vědět před přípravou jahodového tiramisu

Kombinace smetany a mascarpone bývá v různých poměrech. Nejčastěji tvoří převážnou většinu mascarpone. Někdo ale dává přednost půl dávky mascarpone, půl smetany.

Také jahody se dají do tiramisu využít různým způsobem. Jahody můžeme pokrájet na plátky a vložit je do jednotlivých vrstev. Výborně chutnají i v rozmačkané podobě. Celé jahody pak mohou být i krásnou ozdobou na povrchu..

A čím tiramisu ozdobit? Mohou to být jahody samotné, případně posypané nastrouhanou hořkou nebo bílou čokoládou. Také se jako varianta nabízí klasické kakao, jak jsme u tiramisu zvyklí. 

Skvělým nápadem je také nedělat tiramisu do větší mísy, ale do skleniček. Postup je stejný, jen se vše rozdělí do několika skleniček. Výsledek vypadá velmi dekorativně a hodí se při oslavách nebo na párty. 

Celý dezert je dobré nechat důkladně vychladit v lednici zhruba, a to tři až čtyři hodiny.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak na přípravu jahodového tiramisu v italském stylu

Na tento nepečený dezert budete potřebovat: 3 vejce, 60 g cukru, 250 g mascarpone, zhruba 500 g jahod, citronovou šťávu z ½ citronu, 200 g cukrářských piškotů, 4 lžíce smetany na šlehání a jahodový sirup zředěný v poměru 1:2 s vodou. Kakao na posyp.

Jak na to? Ušlehejte pevnou šlehačku. Připravte si dvě misky. Rozklepněte vejce a do jedné misky vždy nalijte bílek a do druhé žloutek. Do každé misky přidejte polovinu cukru a obsah v miskách vyšlehejte. Ze žloutků s cukrem a by měla vzniknout hustší kaše. Z bílků a cukru vyšlehejte pevný sníh a přilévejte postupně citronovou šťávu. Do žloutků vmíchejte mascarpone, ušlehanou smetanu a nakonec opatrně a postupně, aby zůstal nadýchaný, přidejte sníh.

Připravte si do misky sirup s vodou. Jahody omyjte a zbavte je stopek. Nakrájejte je na plátky. Připravte si nádobu, dno vyložte piškoty, které předtím krátce namočíte do sirupu s vodou. Na piškoty naneste polovinu krému, na to navrstvěte plátky jahod a další vrstvu namočených piškotů. Znovu naneste vrstvu krému a nakonec ozdobte dezert plátky nakrájených jahod.

Vše můžete posypat kakaem. Nakonec dejte dezert do ledničky a nechte alespoň 3 hodiny ztuhnout. 

Náš tip: Pokud byste chtěli vyzkoušet klasické italské tiramisu, připravte si ho třeba podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více