Irská bramborová kapusta (Colcannon)

jahoda Kuchařka: jahoda

Doba přípravy: 1 hodina 3 porce Přílohy 30 názorů

Suroviny

400 g brambor
120 g čerstvé kapusty
1 mrkev
3 jarní cibulky (lze nahradit malou cibulkou a pórkem)
60 ml mléka
60 ml šlehačky
2 lžíce másla
sůl
citrónový pepř
pažitka
Recept si zatím oblíbilo 37 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si uvaříme samostatně oloupané brambory a mrkev.

  2. Na pánvi podusíme jen do poloměkka pokrájenou kapustu (aby zůstala křupavá).

  3. Vše při vaření osolíme, po uvaření vše scedíme. Brambory i mrkev rozšťoucháme.

  4. Na lžíci másla osmahneme téměř dozlatova nakrájenou cibulku a zalijeme ji mlékem a smetanou a zahřejeme-musí být horká.

  5. Dokončení: smícháme brambory s mrkví a kapustou, dosolíme, opepříme nejlépe citrónovým pepřem.

  6. Teď už jen lehce vmícháme smetanu+mléko+cibulku a pažitku. Servírujeme jako teplou přílohu, kterou přelijeme rozehřátým máslem.

Poznámka

Jedná se o Irský tradiční pokrm „Colcannon“, který se připravuje buď s kapustou nebo zelím a má již v dnešní době více variant (např. zde je navíc mrkev).

Vznikla o něm dokonce národní píseň, která má 2 části (jedna o kapustě, druhá o zelí).

*Podle starých irských tradic, se na Halloween podával Colcannon s drobnými mincemi, které v něm byly ukryté.

Kdo minci objevil, věřil že mu přinese v příštím roce majetek.*

Colcannon se servíruje s vařenou šunkou nebo irskou slaninou a bohatě polité máslem.

Já jsem to pojala zdravěji, máslem jsem jen pokapala a podávala s kuřecími řízečky.

Jako samostatný pokrm s minimem másla je to zdravý a téměř dietní pokrm.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 470 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Irská bramborová kapusta (Colcannon)

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    temi:
    Temi, tyto jsou normálně vařené bez slupky (na šťouchané, nebo kaši jsou lepší bez slupky...).
    Ve většině receptů na Colcannon na netu je bramb.kaše, ale mě se to vzhledově moc nelíbilo a myslím, že tam ty chutě tak nevyniknou, tak jsem jen pošťouchala..;-)

    Odpovědět

  • temi temi(neregistrovaný)

    Mám jeden naivní dotaz - brambory vařené ve slupce nebo už oloupané? Protože každé pak mají trošku jinou chuť...

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Moc pěkné a jistě dobré:-p+:yes::yes:ale taky bych pojala zdravěji - s masem:-D:-D

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p:yes: lahoda:-K

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Pajaska: jj, jak mám na obrázku, také nemám ráda rozvařenou.
    Porovnávala jsem recepty na netu a ve většině případů se z brambor má ušlehat kaše a vše s tekutými surovinami řádně promíchat. To se mi ale nelíbilo, tak jsem to upravila podle sebe (aby to trochu křupalo:-*)
    Stejně si každý přízpůsobí podle sebe.;-)
    varilamysickakasicku: citronový, teď i pomerančový pepř je v dnešní době běžně k dostání v každém krámku s kořením. Jen to možná nevíš, tak si toho ani nevšimneš. Zkus prosondovat;-)
    Díky všem za milé komentíky, jsem ráda, že se recept líbí:-K

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Moc pěkný receptík.Jen bych se přimluvila a neudusila tu kapustu hodně do měkka,měla by zůstat ještě trošku pevná.Nebo ne ?Ani maso bych nemusela.:-p:-p :yes::yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: vypadá to moc lákavě

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    jahoda: Kde kupuješ Jahůdko ten citronový pepř, poradíš mi?:-K

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Tak tenhle recept se mi taky moc líbí, ani to maso bych k tomu nemusela mít.:yes::yes: +

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Krása;-);-);-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Dobrota to jistě bude:-p+18:yes:Už jen podle všech nádherných fotek:-*:-K:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    jahoda: No.....my to snědli ještě před obědem, pořád jsme ochutnávali:-D Musela jsem pak rychle vařit brambory.:-))

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Jahůdko - taková dobrotka, dělám bez mrkve, ráda zkusím s ní. :-p:yes: Irsko miluji :-*

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Merylas: :-O:-), to se mi ještě nestalo:-8, taková rychlost.
    Já včera vařila na dnešek, ale pořádně si to vychutnám až kolem 14.00, to se dostanu teprve k obědu.
    Jsi mě předběhla:-//:-D:-K
    Díky:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Jahůdko, ráno jsem nakoukla na Topky a hned jsem věděla, že Tvůj receptík musím vyzkoušet:-D Všechno potřebné jsem měla doma, takže opravdu moc a moc chválím:yes::yes::yes:, přidávám boďana:yes::yes::yes: a jedno foto:-8 A díky, určitě budu dělat častěji;-):yes::-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kapusta recepty pokrmy z kapusty recepty z kapusty colcanon kapusta s bramborem irské narodní jídlo irská bramborová kaše kapusta bramborová kaše s kapustou kapusta recept irske pokrmy pokrm z kapusty irska tradicni jidla recepty irská jídla kapusta - recepty nejlepsi pokrmy z kapusty pokrmy z bramborové kaše bramboraky z kapusty irský národní pokrm kapusta,mrkev, brambory

Zapomněl/a jsem heslo