Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

nakládaný hermelín
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Nakládaný hermelín je pochoutka. Uvítá ho téměř kterákoliv návštěva. Báječně se hodí k vínu i k pivu. I když si ho můžete dát v restauraci, nejlépe chutná ten doma naložený. Víte, jak udělat ten nejlepší nakládaný hermelín a kterým chybám se vyhnout?

Co je v nakládaném hermelínu

Nakládaný hermelín je nejen skvělým pohoštěním pro návštěvu, ale také jako výborný jedlý dárek. Luxusní nakládaný hermelín si můžete připravit doma a udělat tak někomu radost. Na jeho výrobu potřebujete alespoň sýr, česnek a cibuli. Využijete i pepř, případně feferonky. Vše se zalévá olejem. Na nejlepší nakládaný hermelín ale potřebujete pár vychytávek.

Jak vybrat sýr

Základem je správně vybrat sýr. Má se jednat o kvalitní sýr s bílou ušlechtilou plísní po celém povrchu. Lehce slaný sýr má být uvnitř vláčný. Pro jednoduchost budeme uvádět, že se jedná o hermelín.

Čím dochutit nakládaný hermelín

Aby nebyl nakládaný hermelín bez chuti, je potřeba mu dodat aroma. To může zajistit cibule, česnek, chilli papričky, sušená rajčata, vlašské ořechy, někdy se využívají i olivy, křen, nové koření, pepř, bobkový list, mletá paprika, z bylinek pak rozmarýn, případně saturejka. S přísadami si můžete hrát a experimentovat s chutěmi. Abyste věděli, co jste na příslušnou sklenici použili, uveďte to na etiketě. S aromatickým kořením a bylinkami příliš nešetřete. Pro výraznou chuť potřebuje hermelín důkladně ochutit.

Jaký olej na nakládaný hermelín?

Na nakládaný hermelín se vyplatí vybrat takový, který bude doplňovat a pokud možno nepřebíjet chuť hermelínu. Zvolit můžete řepkový nebo slunečnicový. Jestliže ale toužíte po experimentování, vyzkoušejte výraznější oleje, například sezamový nebo konopný. 

Jak dlouho vydrží nakládaný sýr

Tři dny trvá, než se uvolní aroma koření a sýr mírně změkne. Za týden se rozvine intenzivní chuť a sýr zvláční. Za dva týdny už bude sýr mazlavý a tekutý. Co má vliv na výslednou konzistenci? Základem je samozřejmě kvalita a výběr surovin. Výsledek nakládaného hermelínu bude taková, jak dlouho bude zrát. Jak chutná nakládaný hermelín? Hotový hermelín je podle výběru koření aromatický, mírně slaný. Může vydržet až dva měsíce.

Jak se připravit na nakládání hermelínu

Velmi důležitá je dokonalá čistota sklenic. Vyčistěte je a nejlépe i sterilizujte, aby vám dobrotu nezničily bakterie, protože hermelín je na ně velmi citlivý a může se rychle zkazit. Důkladně umyjte sklenice a víčka, pak je ponořte do hlubokého hrnce s vodou a povařte alespoň 10 minut. Poté vše vyskládejte na čistou utěrku a nechte vyschnout. Sterilizovat můžete i v myčce nebo v troubě. Sklenice a víčka dejte do přístroje a zapněte program s nejvyšší teplotou, případně sklenice "pečte" v troubě při 180 stupních 15-20 minut. Pak je nechte dobře vyschnout, případně vychladnout.

Na co si dát při nakládání pozor

Hermelín se může rychle zkazit, když ho zcela neponoříte pod hladinu oleje. Ponořené musí zůstat i ostatní suroviny. Velký problém mohou způsobit vzduchové bublinky. Obsah sklenice zalijte olejem, a pak se sklenicí jemně bouchněte o kuchyňskou linku. Díky tomu se bubliny uvolní a rozplynou.

Jak na domácí hermelín

Jak připravit nakládaný sýr? Není na tom nic složitého. Potřebujete 4 hermelíny, 1 větší cibuli, feferonku dle chuti, provensálské koření, 2 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, mletou papriku, česnek a olej.

Jak na to? Hermelíny podélně rozkrojte, polovinu vždy posypte provensálským kořením. Rozdrťte česnek a potřete jím sýry, cibuli nakrájejte na kolečka a přidejte k sýru, přiklopte druhou polovinou sýra. Připravte si čistou sterilizovanou sklenici a naplněné sýry naskládejte do sklenice, posypte je mletou paprikou. Vše zalijte olejem, přidejte nové koření, pepř, bobkový list, feferonku a zbytek cibule.

Po navrstvení se sklenicí jemně bouchněte o kuchyňskou linku, aby se vytlačily přebytečné vzduchové bubliny. Omezíte tak pravděpodobnost kažení. Okraje sklenice zevnitř otřete papírovou utěrkou, kterou jste namočili v alkoholu, aby se na stěně nezačal kazit vyplavený kousek jídla. Sklenici dobře uzavřete a den nechte při pokojové teplotě. Pak ji přesuňte do lednice.
Vyzkoušet můžete i zkombinovat dva sýry a naložit hermelín a nivu.

Jak poznat zkažený nakládaný hermelín

V případě zkaženého hermelínu se jedná o zkvašení. Poznáte to po otevření sklenice, podle štiplavého zápachu, typického pro kvašení. Jestliže si toho nevšimnete podle vůně, upozorní vás na to první ochutnání.

Kam uložit nakládaný hermelín

Důležitý je také způsob skladování. Prvních 24 hodin jej nechte při pokojové teplotě a občas sklenicí zatřepte, chutě se tak promíchají. Druhý den sýry přesuňte do ledničky nebo do sklepa. Ideální doba na konzumaci je po týdnu. Naložený hermelín může při správném skladování vydržet až dva měsíce. Když budete sahat do sklenice lžicí nebo vidličkou, vždy použijte čisté náčiní na vyndávání. Náš tip: Až hermelíny sníte, zbylý olej nevylévejte, ale využijte ho na smažení.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více