Mánkovy nakládané rybí karbanátky

Jiri V. Kuchař: Jiri V.

Ryby 21 názorů

Suroviny

1 kg masa z cejna (plotice, karas apod.)
1 kg prorostlého bůčku
5 vajec
strouhanka
cibule
sůl
pepř
majoránka
drcený kmín
(1.nálev na okurky podle vlastní chuti a cibule na prokládání
2.nálev podle receptu Ivany Ch.)
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ryby očistíme a vykucháme, odřízneme hlavy a celé i s kostmi pomeleme několikrát po sobě. Potom pomeleme i bůček, přidáme vejce, na jemno pokrájenou cibuli, sůl, koření, trochu strouhanky, promícháme.

  2. Kávovou lžičkou vykrajujeme malé kousky, které zakulatíme, obalíme ve strouhance a osmažíme.

  3. Karbanátky dáme do zavařovacích sklenic a každou vrstvu proložíme cibulí nakrájenou na kolečka a zalijeme nálevem. Necháme nejlépe přes noc ustát. Karbanátky nasají část nálevu.

  4. Na druhý den dolijeme nálev a sterilujeme půl hodiny. Další den sterilaci zopakujeme (vydrží pak i rok).

  5. Necháme alespoň deset dní uležet, čím déle tím lépe. Nálev rozpustí i ty nejmenší náznaky kostiček.

  6. 1. nálev - dáváme okurkový nálev, karbanátky prokládáme cibulí.

  7. 2. nálev - recept Ivany Ch.: 12 dkg mrkve, 12 dkg celeru a 8 dkg petržele nakrájené na drobno, 15 zrnek nového koření, 15 zrnek pepře, 2 větší bobkové listy, 2 PL lžíce soli, 25 kostek cukru. Povaříme ve 2 litrech vody. Vaříme minimálně 10 minut. Pak přidáme 3/4 l octa, 1/4 l bílého vína a 1 citron, oloupaný, nakrájený a jader zbavený. Úplně nakonec dáme 18 dkg nakrájené cibule a necháme jen krátce spařit.

Poznámka

Recept je na Mánkově rybím restaurantu- http://manek.bloguje.cz/438345-nakladane-rybi-kar...

Podobný recept, s jiným poměrem rybího masa a bůčku, zařadil Mánek do Sladkovodní kuchařky pod názvem Věřiny rybí karbanátky.

Předpis je podle Mánka, na fotkách jsou karbanátky z 5 kg masa.

Od Ivany Ch. jsem dostal recept na její nálev. Vyzkoušeli jsme jej a nyní dáváme část karbanátků do okurkového nálevu a část do nálevu podle receptu Ivany Ch.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 132 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mánkovy nakládané rybí karbanátky

  • Nikola Nikola (neregistrovaný)

    Tohle děláme u nás v rodině již řadu let. Ale jen a pouze z ryb. Jako dítě jsem to milovala a miluji dodnes.

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    K mému nálevu musím napsat že je to sice můj nálev, ale hodně upravený podle Viléma Vrabce. Já ho takhle dělám už skoro 30 let. Náš kamarád byl vášnivý rybář, ale ryby nejedl, tak je nosil k nám. Potom co už není mezi námi je dělám ze sleďů.

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.(autor receptu)

    Jano,nálev dělat podle chuti.Dáváme jak jsme zvyklí,ale maso hodně nálevu vtáhne a po zavaření změní i chuť nálevu.Nic nebrání udělat kyselejší nálev.
    A poděkování patří Mánkovi,je to jeho recept.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    kudlova3 bůček určitě ano!! Jirka je zavařil a můžu říct, že to nemá chybu. Zásluhou bůčku jsou v takovém rosolu, no, bomba:-p:-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jirko, jsou skvělééé!! Pavla (dcera)moc chválila, jen snad bych dala příště více octa;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Ryby mám ráda, ale toto jsem ještě nikdy nejedla, ovšem nemám sebemenší pochybnost, že by to nebyla lahůdka, proto posílám bodíka. :-p:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Květuš,ne:-?já běžně:-Dco tam dáváš:-?;-)

    Odpovědět

  • kudlova3 kudlova3

    :-O tak bůček jsem do karbanátku nedávala, tohle ukládám a a určitě udělám. Dávám + 10:yes::-K

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    To je asi moc dobrý.

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.(autor receptu)

    Ivana Ch.- nestávkovat,dělat po setmění,jak jsme dělali karbanátky u nás doma.To je již chladněji:-))Ochutnávat hotové a chladit se vychlazeným vínkem.
    Skončili jsme sice až v 11 v noci, ale výsledek stojí za to.
    Jano, jedna sklenice je tvoje k životnímu jubielu.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jirko, bomba!:yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Taťulda si přečetl recept a zítra prý se do toho pustíme,jestli by ale mělo být horko tak budu stávkovat.

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.(autor receptu)

    Protože karbanátky rychle ,,mizí", děláme jich raději ,,trošku více".;-)Na srazu spolužáků taky rychle ,,zmizely".:-p Mánek recept vypiloval, nakládané karbanátky děláme jen podle tohoto receptu. Kdo má rád ostřejší, může přidat feferonku.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Také jsem něco podobného jedla a bylo to vynikající. Ale klobouk dolů před takovým množstvím:yes: Určitě je toto dobrůtka, když stála za takovou námahu.:yes:+6

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.(autor receptu)

    Nás ruky taky bolely.:-))Bylo toho moc.Ale co by se pro nějakou dobrotu neudělalo. :-))

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: rybí karbanátky z kapra v nálevu rybi karbanatky nakladane rybi karbenatky rybí karbanátky v nálevu mankuv rybi restaurant ryby karbanátky karbanátky z ryb rybí karbenátky karbanátky z jiker karbanátky z ryby rybí karbanátky recept karbanátky z rybího masa mankovy rybi karbenatky věřiny rybí karbanátky nakládaný karbanátek rybi karbenatky nakladane rybí karbanátky s bůčkem nakladane ryby karbenatky nákládané karbenátky karbenátky z jiker

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít