Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s jahodníky po sklizni? Odplevelit, nakypřit půdu a důkladně pohnojit, další rok se nám za to odvděčí sladkými plody
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Měsíční jahody odplodily. Tato zdravá pochoutka ze zahrádky si přesto žádá vaši pozornost. Abyste příští rok sklidili třeba i více dobrých a voňavých jahod, je potřeba se jim i po sklizni náležitě věnovat. Není vhodné nechat vyčerpané jahodníky svému osudu. Co je tedy dobré udělat, aby i další rok bylo co zobat a sklízet?

Za následnou péči se nám za rok odvděčí

Abychom neklesli s kvalitou či výnosem v příštím roce, je třeba se jahodníkům věnovat i po sklizni. Než se budeme věnovat všem potřebných pracím, je třeba nejprve odstranit materiál, kterým jsme vystlali prostory mezi jahodníky, aby nedocházelo k odparu a aby plody nebyly špinavé. Materiál můžeme zkompostovat (až na fólii, dřevité vlny pak jen malé množství). Poté můžeme ušlapanou půdu nakypřit. Při těchto činnostech samozřejmě odplevelíme a pohnojíme, je-li velké sucho, tak občas zavlažíme. Okopání lépe zvládneme po dešti, příp. si půdu zavlažíme a počkáme do druhého dne. Ideální je rostlinky lehce přihrnovat, neboť mají tendenci nadzdvihovat se ze země a jsou tak ohroženy zasycháním. 

Základní ošetření a co se šlahouny

Chcete jahody množit nebo potřebujete jen udržet porost? Pokud nepotřebujete předpěstovat sadbu, tak je potřeba šlahouny odstranit, abyste se vyvarovali velkého zahuštění. Není úplně jednoznačné, kdy je vhodná doba na odstraňování výhonů.

Když k tomu přistoupíte v samém začátku, tak jahodník reaguje tak, že intenzivně vytváří další. Ideální je období 2-3 týdny po sklizni, kdy už se nové šlahouny přestávají vytvářet (většinou stačí odstraňovat nadvakrát). Pokud necháváme zakořenit ve stávajícím místě, je dobré šlahoun okamžitě po zakořenění přestřihnout, aby nová rostlinka lépe zakořenila. K této práci využíváme zahradní nůžky či nůž (nikdy neodtrháváme, abychom nepoškodili matečnou rostlinu).

Zmladit seříznutí – ano či ne?

Je to mezi pěstiteli celkem oříšek. Někdo nedá na seříznutí listů po sklizni dopustit a někomu to přijde barbarské. Skutečnost je taková, že pokud k tomuto kroku přistupujeme, tak musíme ve správnou dobu (jen tak se dá třeba zbavit nějakých chorob či škůdců, kteří číhají v porostu). Vhodný termín k odstranění listů nelze stanovit univerzálně, záleží na odrůdě i na poloze pěstování. Nejpříznivější čas by měl být v první polovině srpna.

Po tomto zákroku musí dojít k přihnojení a zavlažování (je-li sucho). Po sklizni dochází k nejdůležitějšímu hnojení za celou sezónu - tak jak jsme pohnojili po sklizni, budeme sklízet příští rok. Hnojiva rozmisťujeme stejnoměrně kolem rostlin, bráníme se zasažení mladých listů a srdíček. Po hnojení sypkými hnojivy je doporučována závlaha, aby se vše řádně zapravilo do půdy. Využít se dají i hnojivé zálivky - zkvašený drůbeží trus, přírodní jícha, popelová zálivka apod., případně hnojivo určené speciálně na jahodníky. 

Končí rok s jahodami

Sezónu jahod ukončíme na podzim, kdy na záhon můžeme rozházet kompost, a mezi řádky nakypříme terén, a tím jahodníky ochráníme před zimními větry. Záhony jahod je také možné zakrýt chvojím. 

Zdroje informací:

Kniha Jahody, Harant M. - Zacha V.

Příručka Rady drobnými pěstitelům ovoce a zeleniny, Sedliska B. 

Zahradnictvi-spomysl.cz: Návod na pěstování jahod

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více