Rumunská sarma

zizala Kuchařka: zizala

Doba přípravy: 90 minut 4-6 porcí Mleté maso 40 názorů

Suroviny

Kysané zelné listy nebo čerstvé listy
ocet
voda
sůl
Masová náplň:
1 velká cibule
olej
800 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
pepř
sladká paprika
sůl
150 g rýže
snítka kopru
400 ml rajčatové šťávy (dala jsem plechovku loupaných rajčat a trochu feferonkové pasty)
Na podávání:
bílý chléb
možno kysanou smetanu
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pokud nemáme kysané listy, povaříme ty čerstvé v octové osolené vodě asi 10 minut. Po zchladnutí vyřízneme košťál.

  2. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dosklovata. Přidáme k mletému masu, ochutíme paprikou, pepřem, solí a promícháme s propláchnutou rýží.

  3. Do zelných listů vložíme postupně válečky z masové směsi, zabalíme a utěsníme. Závitky naskládáme natěsno do kastrolu nebo pekáčku, položíme snítku kopru, podlijeme trochu vodou a rajčatovou šťávou a dusíme v troubě asi 45-60 minut při 150°C. Šťáva se nezahušťuje, může se doplnit kysanou smetanou a jí se s bílým pečivem. Druhý den ohřáté je to ještě lepší.

Poznámka

Podle Kluků v akci. Je to pokrm z rumuského Banátu, z obce Svatá Helena.

Sarmu jsem vždycky dělávala tak, že jsem povařila čerstvé zelné listy v octové vodě. Letos jsem při nakládání zelí zkusila naložit i celou půlku zelné hlávky kvůli tomuto pokrmu. Kysané listy jsou mnohem chutnější, už jinak dělat nebudu ;-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 384 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rumunská sarma

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: Ja tiež nepestujem kapustu na záhrade. Chce to ale kupovať kapustu skutočne zimnú, vedieť od koho...aby nepodstrčil kapustu nie zimnú, ale nejakú poloneskorú odrodu. Ešte sa mi nestalo, aby tým kapustám niečo bolo, vždy sú parádne. A nakladám cca 30 rokov. Ono to ale vidieť na kapuste, či je skutočne zimná. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    tejaja: Celé hlávky už raději neriskuju, stávalo se mi, že uvnitř byly pohnilé a pod. A sama už nepěstuju, bez chemie mi na zelí řádily housenky běláska :-((


    magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad :yes::yes: dík

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ja si dávam pri nakladaní kapusty do suda 2-3 malé hlávky kapusty celé medzi narezanú. A keď k nej dorazím, mám krásne kyslú hlávku a robím plnenú kapustu. ;-)
    http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Listy na sarmu (alebo robím aj iné plnené kapustné listy -varia sa v kyslej kapuste) dávam hocikedy vykvasiť - rozobraté zvinuté listy vo veľkom3 litrovom pohári zalejem slanou vodu, vykysnú rýchlo - nechávam v kuchyni na linke. Ak napr. chcem variť v sobotu, v pondelok naložím.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    majda: Tak dej potom vědět, zda chutnalo ;-):-K

    Odpovědět

  • majda majda(neregistrovaná)

    Jdu na ně teď, dostala jsem na ně velkou chuť ale můj chlap to nemusí, já jsem na nich vyrostla a tak si je po dlouhé době zopáknu:-))Dávám bodíka za nápad:yes::-K:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Katka:Díky za info,kde zakoupit;-):yes:
    Recept je lákavý:-p+13:yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Toto máme moc rádi.Mňamka.:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Katka: Díky, to je dobrá zpráva pro ty, kdo mají do Makra přístup :yes:

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Moc zdravím,kyselé zelné hlávky zelí prodáva Makro.Balené po 2ks v zelenině.:-!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Krásný recept, ukládám si:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    1974andrea: Já se přiznám, že čerstvý jsem neměla, mražený jsem dát zapomněla, takže taky bez kopru :-8 Myslím, že tam není nezbytný ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Taky dělám pouze ze spařených listů, vykvašené nemám, ale bylo by to z nich určitě výborné. Jen kopr jsem ještě nezkoušela:-p:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Betina: Super, já recept přejmenuju, abych to nekomplikovala a budeme se těšit na ten Tvůj ;-):yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Betina: Bětko, moc Tě zdravím, taky mi tu moc chybíš. :-* Doufám, že holčičky rostou do krásy a že si někdy uděláš chvilku času a dojdeš. Měj se krásně:-*:-K

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: rumunské národní jídlo sárma recept plněný zelný list rumunsko sárma rumunská jídla balené zelí v receptech rumunské jídlo balené zelné listy rumunske recepty balene zeli jugoslávská sarma rumunské jídla rumunská kuchařka mail scarma.it loc:cz rumunská jídla recepty kluci v akci sarma recept sarma zelný salát kluci v akci recept na balene zeli národní jídlo rumunska

Zapomněl/a jsem heslo