Rumunská sarma
Tato varianta balkánské speciality - plněných zelných listů - pochází dle kuchařských mistrů „Kluků v akci” z rumunského Banátu. Připravují se zde s nakládánými kysanými zelnými listy a můžete je nechat rozležet do druhého dne, kdy jsou ještě lepší.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 11 328 kJ / 2 707 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 144,28 g |
Tuky | 166,42 g |
Vláknina | 8,25 g |
Cholesterol | 384 mg |
Sodík | 456 mg |
Sůl | 0,85 g |
Sacharidy | 155,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Podle Kluků v akci. Je to pokrm z rumuského Banátu, z obce Svatá Helena.
Sarmu jsem vždycky dělávala tak, že jsem povařila čerstvé zelné listy v octové vodě. Letos jsem při nakládání zelí zkusila naložit i celou půlku zelné hlávky kvůli tomuto pokrmu. Kysané listy jsou mnohem chutnější, už jinak dělat nebudu ;-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 8. 2024 10:58
Marie Svarcova: Ano, děkuji, mám různé závitky nebo plněnou zeleninu moc ráda
20. 8. 2024 10:54
zuzi777a: Zkuste, je to dobré jídlo
20. 8. 2024 08:02
Znám z dob kdy jsem bydlela na Moravě před více než 35 roky od mé tehdejší sousedky. Dodnes sarmu vaříme , dcera nakládá zelí i hlávky - je to výborné.
20. 8. 2024 07:54
Až budeme nakládat zelí, přihodím pár celých listů. Zatím zkusím variantu s povařenými čerstvými listy.
27. 11. 2015 11:46
zizala: Ja tiež nepestujem kapustu na záhrade. Chce to ale kupovať kapustu skutočne zimnú, vedieť od koho...aby nepodstrčil kapustu nie zimnú, ale nejakú poloneskorú odrodu. Ešte sa mi nestalo, aby tým kapustám niečo bolo, vždy sú parádne. A nakladám cca 30 rokov. Ono to ale vidieť na kapuste, či je skutočne zimná.
27. 11. 2015 11:18
tejaja: Celé hlávky už raději neriskuju, stávalo se mi, že uvnitř byly pohnilé a pod. A sama už nepěstuju, bez chemie mi na zelí řádily housenky běláska
magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad dík
magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad dík
27. 11. 2015 10:35
Ja si dávam pri nakladaní kapusty do suda 2-3 malé hlávky kapusty celé medzi narezanú. A keď k nej dorazím, mám krásne kyslú hlávku a robím plnenú kapustu.
http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...
http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...
27. 11. 2015 10:24
Listy na sarmu (alebo robím aj iné plnené kapustné listy -varia sa v kyslej kapuste) dávam hocikedy vykvasiť - rozobraté zvinuté listy vo veľkom3 litrovom pohári zalejem slanou vodu, vykysnú rýchlo - nechávam v kuchyni na linke. Ak napr. chcem variť v sobotu, v pondelok naložím.
27. 11. 2015 08:47
majda: Tak dej potom vědět, zda chutnalo
27. 11. 2015 08:39
Jdu na ně teď, dostala jsem na ně velkou chuť ale můj chlap to nemusí, já jsem na nich vyrostla a tak si je po dlouhé době zopáknuDávám bodíka za nápad
21. 11. 2011 21:14
Katka:Díky za info,kde zakoupit
Recept je lákavý+13
Recept je lákavý+13
21. 11. 2011 20:01
Toto máme moc rádi.Mňamka.
21. 11. 2011 19:48
Katka: Díky, to je dobrá zpráva pro ty, kdo mají do Makra přístup
21. 11. 2011 15:51
Moc zdravím,kyselé zelné hlávky zelí prodáva Makro.Balené po 2ks v zelenině.
21. 11. 2011 14:45
Krásný recept, ukládám si
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krabí salát s cuketou
Přidáno před 3 hodinami
Lilek se žampiony, kukuřicí a fazolkami
Přidáno před 5 hodinami
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno 18. 9. 2024 12:33
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno 18. 9. 2024 12:00
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno 18. 9. 2024 07:50
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Právě bylo uvařeno:
Nakládané pečené kapie
Edimka uvařila před 14 minutami
Polévka z dýně hokkaido
IvanaMusilova uvařila před 1 hodinou
Špenátová polévka (rychlovka)
PetraHrab uvařil před 1 hodinou
Krémová polévka pórková s brambory
mejtys uvařila před 1 hodinou
Polévka z řapíkatého celeru s cizrnou a kuskusem
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Polévka z libečku s kroupami
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Houbová polévka na paprice
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Těsto na perníčky - hned měkké
Kuchtik_Mona uvařila před 2 hodinami
Bílkové řezy
Moanka uvařil před 3 hodinami
Kysané zelí do sklenic
Ivanaseneklova uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky: Štavnaté jídlo s dokonalou kombinací chutí potřebuje jen minimum času na přípravu
Jak využít zbylé knedlíky: Klasikou je osmažit s vejci, ale dobře poslouží i do salátů, karbanátků nebo nasladko
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Další recepty
Tématické fráze: rumunské národní jídlo sárma recept plněný zelný list rumunsko sárma rumunská jídla balené zelí v receptech rumunské jídlo balené zelné listy balene zeli rumunske recepty jugoslávská sarma rumunské jídla rumunská kuchařka mail scarma.it loc:cz rumunská jídla recepty recept sarma sarmy kluci v akci sarma zelný salát kluci v akci recept na balene zeli
Suroviny: listy zelné, ocet, voda, sůl, cibule, olej, maso mleté, pepř mletý, paprika sušená sladká, sůl, rýže, kopr, šťáva rajčatová, chléb bílý, smetana zakysaná
Rumunská sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJ2B
44 názorů