Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rumunská sarma

Tato varianta balkánské speciality - plněných zelných listů - pochází dle kuchařských mistrů „Kluků v akci” z rumunského Banátu. Připravují se zde s nakládánými kysanými zelnými listy a můžete je nechat rozležet do druhého dne, kdy jsou ještě lepší.

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 70 min

100 min (30 min příprava + 70 min tepelná úprava)

20. 11. 2011 17:14

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie11 328 kJ / 2 707 kcal
Bílkoviny144,28 g
Tuky166,42 g
Vláknina8,25 g
Cholesterol 384 mg
Sodík 456 mg
Sůl0,85 g
Sacharidy155,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Podle Kluků v akci. Je to pokrm z rumuského Banátu, z obce Svatá Helena.

Sarmu jsem vždycky dělávala tak, že jsem povařila čerstvé zelné listy v octové vodě. Letos jsem při nakládání zelí zkusila naložit i celou půlku zelné hlávky kvůli tomuto pokrmu. Kysané listy jsou mnohem chutnější, už jinak dělat nebudu ;-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala

20. 8. 2024 10:58

Marie Svarcova: Ano, děkuji, mám různé závitky nebo plněnou zeleninu moc ráda :-K

zizala zizala

20. 8. 2024 10:54

zuzi777a: Zkuste, je to dobré jídlo :-K

Marie Svarcova Marie Svarcova

20. 8. 2024 08:02

:-)<3:yes::yes: Znám z dob kdy jsem bydlela na Moravě před více než 35 roky od mé tehdejší sousedky. Dodnes sarmu vaříme , dcera nakládá zelí i hlávky - je to výborné. :-K

zuzi777a zuzi777a (moderátorka)

20. 8. 2024 07:54

Až budeme nakládat zelí, přihodím pár celých listů. Zatím zkusím variantu s povařenými čerstvými listy.:-*

tejaja tejaja

27. 11. 2015 11:46

zizala: Ja tiež nepestujem kapustu na záhrade. Chce to ale kupovať kapustu skutočne zimnú, vedieť od koho...aby nepodstrčil kapustu nie zimnú, ale nejakú poloneskorú odrodu. Ešte sa mi nestalo, aby tým kapustám niečo bolo, vždy sú parádne. A nakladám cca 30 rokov. Ono to ale vidieť na kapuste, či je skutočne zimná. ;-)

zizala zizala

27. 11. 2015 11:18

tejaja: Celé hlávky už raději neriskuju, stávalo se mi, že uvnitř byly pohnilé a pod. A sama už nepěstuju, bez chemie mi na zelí řádily housenky běláska :-((


magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad :yes::yes: dík

tejaja tejaja

27. 11. 2015 10:35

Ja si dávam pri nakladaní kapusty do suda 2-3 malé hlávky kapusty celé medzi narezanú. A keď k nej dorazím, mám krásne kyslú hlávku a robím plnenú kapustu. ;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...

magdalenka magdalenka

27. 11. 2015 10:24

Listy na sarmu (alebo robím aj iné plnené kapustné listy -varia sa v kyslej kapuste) dávam hocikedy vykvasiť - rozobraté zvinuté listy vo veľkom3 litrovom pohári zalejem slanou vodu, vykysnú rýchlo - nechávam v kuchyni na linke. Ak napr. chcem variť v sobotu, v pondelok naložím.

zizala zizala

27. 11. 2015 08:47

majda: Tak dej potom vědět, zda chutnalo ;-):-K

majda

27. 11. 2015 08:39

Jdu na ně teď, dostala jsem na ně velkou chuť ale můj chlap to nemusí, já jsem na nich vyrostla a tak si je po dlouhé době zopáknu:-))Dávám bodíka za nápad:yes::-K:yes:

Anna Kocikova Anna Kocikova

21. 11. 2011 21:14

Katka:Díky za info,kde zakoupit;-):yes:
Recept je lákavý:-p+13:yes:

Pajaska Pajaska

21. 11. 2011 20:01

Toto máme moc rádi.Mňamka.:yes::yes::yes::-K

zizala zizala

21. 11. 2011 19:48

Katka: Díky, to je dobrá zpráva pro ty, kdo mají do Makra přístup :yes:

Katka

21. 11. 2011 15:51

Moc zdravím,kyselé zelné hlávky zelí prodáva Makro.Balené po 2ks v zelenině.:-!

cathleen cathleen (moderátorka)

21. 11. 2011 14:45

Krásný recept, ukládám si:yes::yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rumunské národní jídlo sárma recept plněný zelný list rumunsko sárma rumunská jídla balené zelí v receptech rumunské jídlo balené zelné listy balene zeli rumunske recepty jugoslávská sarma rumunské jídla rumunská kuchařka mail scarma.it loc:cz rumunská jídla recepty recept sarma sarmy kluci v akci sarma zelný salát kluci v akci recept na balene zeli

Suroviny: listy zelné, ocet, voda, sůl, cibule, olej, maso mleté, pepř mletý, paprika sušená sladká, sůl, rýže, kopr, šťáva rajčatová, chléb bílý, smetana zakysaná

TopRecepty.cz

Rumunská sarma

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DJ2B