Září, na léto jde stáří nebo Teplé září, dobře se ovoci i vínu daří. Co předpovídá počasí podle pranostik našich předků?
1. 9. 2023 Zahrada
Přichází září, měsíc mezi letním a podzimním obdobím. Je spojen s mnoha pranostikami a zvyky, které odrážejí starodávnou moudrost a zkušenosti našich předků v oblasti zemědělství, vinařství a úrody obecně. Pranostiky se staly nedílnou součástí kulturního dědictví a i dnes mohou sloužit jako vodítko pro každého zahrádkáře.
Kdy přichází babí léto
Je to tak, s měsícem září končí léto a přichází podzim. I když se počasí může někdy snažit sebevíc, je to tady. Ne nadarmo se říká: Září, na léto jde stáří, nebo Září – máj podzimu. Astronomický podzim oficiálně letos nastává 23. září, ten meteorologický už nám začal 1. září. Dá se vysledovat jistá pravidelnost v charakteru počasí, a proto začátek měsíce je označován jako jiljské ochlazení (Jiljí 1. 9.), zhruba v polovině měsíce nastává mariánské léto – typická vlna oteplení (kolem 12. 9.), následuje ludmilo-matoušské ochlazení, pro které je charakteristický velký výkyv teplot. Konec měsíce je spojen s oteplením – léto svatého Václava (25. 9.–5. 10.), které předznamenává babí léto (25. 9.–20. 10.).
Mohlo by vás zajímat
A jak to bude s letošní úrodou
Většina pranostik se týká právě úrody, neboť na té záviselo celé živobytí a měsíc září je měsícem sklizně na poli, v sadu i ve vinohradu. Zejména vinaři a pěstitelé ovoce dobře znají: Září víno vaří, a co nedovaří, říjen dopeče. – Zářijový déšť, polím potrava. – Zářijové spršky, pro víno otrava. – Teplé září, dobře se ovoci i vínu daří. Je tedy patrno, že vinaři a sadaři jsou rádi za teplý a sušší průběh tohoto prvního podzimního měsíce.
Co nám nachystá počasí dál
A z počasí během tohoto měsíce naši předci usuzovali, jak bude zejména během následující zimy. Jaký výhled nám zářijové počasí tedy dává na měsíce následující? Po teplém září se zle říjen tváří.
Bouřky v září znamenaly téměř jistotu sněhu v zimě: Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom. Nebo i další, která praví: Bouřka v září, sníh v prosinci. Stejně tak se hovoří i o zářijových deštích. Ty poukazují na zimu plnou sněhové pokrývky. Na dešti v září rolníkům moc záleží. Každopádně podle tažných ptáků se určovalo, zda už se blíží zima: Divoké husy na odletu, konec i babímu létu.
Den po dni
Další pranostiky se již týkají jednotlivých dní měsíce září. Hned první zářijový den je zasvěcen svatému Jiljí. Pokud je tento den obloha bez mráčků, mohl by tak probíhat i celý podzim, jelikož se praví: Svatý Jiljí jasný, podzim bude krásný nebo Jiljí jasný – podzim krásný, nebo také: Je-li Jiljí jasný den, krásný podzim zvěstujem.Pokud je však tento den obloha zatažená, usuzuje se, že takové bude i celé září: Když na svatého Jiljí prší, celý podzim voda crčí nebo i jinak Na den Jiljí hromy a blesky – čtyři týdny mokré stezky.
Další podobný charakter mají i pranostiky navázané na Den narození Panny Marie – 8. září: Jaké počasí o Panny Marie narození, takové bude osm neděl nebo Neprší-li o Marie narození, bude suchý podzim.
16. září patří svátku svaté Ludmily. Ludmila, patronka česká, po létu se stýská. Na Ludmily světice obouvej střevíce. Zde už je patrný fakt, že léto je nenávratně pryč a že se začíná ochlazovat.
A potvrzuje to i následující světec: Po svatém Matouši (21.9.) čepici na uši. Počasí na svatého Matouše dávalo tušit, jaké bude víno toho roku – Je-li na svatého Matouše pěkné počasí, bude hojnost vína. Nebo také: Je-li na svatého Matouše pěkný den, mají vinaři naději na dobrou sklizeň.
Svatý Václav patron české země
Nejvíce zářijových pranostik se vztahuje ke svátkům svatého Václava a Michala. Svatý Václav (28. 9.) víno chrání, po něm bude vinobraní. Pranostiky se soustředí na počasí v noci před dnem sv. Michala (29. 9.), předpovídají průběh počasí o nastávající zimě. Pokud bude jasno, přijde tuhá zima, když přijde déšť, bude zima mírná: Jestli noc před Michalem jasná jest, tedy má veliká zima následovat. Také příroda mnoho napoví, sledujte například množství spadaných žaludů. Padají-li před svatým Michalem žaludy, bude tuhá zima.
Nechme se tedy překvapit, vždyť jak pravil Karel Čapek ve svém průvodci Zahradníkův rok: „Proti počasí se nedá nic podniknout.“
Zdroje informací:
zahradnikuvrok.cz: Ludmilo-matoušské ochlazení
zahradkarskaporadna.cz: Jaké je září v lidové meteorologii
ceskezvyky.cz: Svatý Václav jako symbol babího léta
pranostik.cz: Září
Diplomová práce Pranostiky v češtině a polštině, Býčková M.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Z kopřiv sbíráme mladé rostliny brzy na jaře do konce května, protože pak už vybíhají do květu a jejich léčivá síla slábne, chuť pro kuchyňské účely… Číst více
Desatero rad na téma velikonoční nádivka: Co do ní patří, jak ji upéct a s čím ji podávat
[rozcestnik-rad][/rozcestnik-rad] [rada oznaceni="1"] Jak na velikonoční nádivku Velikonoční nádivka (nebo také hlavička) připomíná slaný nákyp.… Číst více
Slavné omáčky: Sametovou velouté vařil osobní kuchař už Napoleonovi. Příprava je snadná, výsledek božský!
Přesto jde v gastronomii o omáčku důležitou.… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Slavné omáčky: Espagnole vynese i obyčejný pokrm do nebeských výšin! Takhle ji dělají profíci
Už spisovatel Honoré de Balzac říkal, že „..… Číst více
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Původní recept místo pečiva obsahoval slanou krupicovou kaši a místo sněhu se kypřilo droždím. Vejce a bylinky jsou beze změny. Můžete zkusit oba… Číst více
Velikonoční nádivka: Původně se dělala z kaše a telecího. Co v ní nesmí chybět dnes?
Bez velikonoční nádivky si většina z nás nedokáže… Číst více
Ta nejlepší velikonoční nádivka: Co v ní nesmí chybět a jak ji připravit, aby chutnala přímo božsky
Velikonoční nádivka je jednou z tradičních… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více