Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy sklízet brambory? Záleží na odrůdě, ale vadnoucí a zaschlá nať je jasným pokynem vzít rycí vidle a pustit se do toho
Zdroj: Freepik, wirestock

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších plodin pěstovaných v našich zahradách. Jsou poměrně nenáročné na pěstování, ale právě sklizeň ve správný čas má zásadní vliv na kvalitu a množství úrody. Kdy je tedy ideální doba na sklizeň brambor tak, abyste dosáhli nejlepší chuti a plných sklepů?

Jak rostou brambory

Brambory procházejí několika růstovými fázemi, jde o vegetativní růst, kvetení a dozrávání hlíz. Během vegetativní fáze rostou bramborám listy a obecně celá nadzemní část. Později se vyvinou květy a z nich poté malé zelené plody (ty obsahují jedovatý alkaloid solanin). Právě ve fázi kvetení vyžadují brambory nejvíce vláhy. Klíčová fáze pro kvalitu a chuť brambor nastává po odkvětu, kdy dochází k dozrávání hlíz. Během tohoto období brambory hromadí škrob a další živiny, které ovlivňují chuť a texturu.

Na svatého Vavřince brambory do hrnce!

Podle pranostik je důležitým mezníkem pro začátek sklizně svátek sv. Vavřince (10. srpna). Správný čas na sklizeň brambor ale závisí na různých faktorech. V první řadě na odrůdě, kterou jste vyseli (vegetační doba raných odrůd je kolem 90 dní a pozdních klidně i více než 150 dní), poté na pěstebních podmínkách a počasí. Pozdní brambory tak nejčastěji zůstávají v zemi do přelomu září a října. Právě teď je tedy čas na sklizeň raných a poloraných odrůd. Ovšem vhodný čas ke sklizni poznáte podle několika indikátorů, na které se dá poměrně spolehnout.

Jak poznat, že máme sklízet

  1. Zaschlé a uvadlé rostliny: Pokud jsou bramborové natě zaschlé a začínají vadnout, je to známka toho, že je čas na sklizeň. Rostliny začínají ztrácet svou vitalitu a energii, což se projevuje výraznými změnami ve vzhledu listů. Uschlé rostliny už je zbytečné nechávat v zemi.
  2. Květy a stonky: Máte-li kvetoucí odrůdy brambor, můžete začít sklízet po odkvětu. To je signál, že hlízy získávají zralost.
  3. Test rukou: Zkuste vykopat pár brambor. Hlízy, které nejsou určeny k přímé spotřebě, musí mít dostatečně vyvinutou slupku. To poznáte tak, že při promnutí v ruce se povrch hlízy neloupe. Jen tak se dá vyhnout chorobám při skladování. 
  4. Počet dní od výsadby:  Prodejci obvykle udávají přibližný počet dní od výsadby, kdy je ideální čas pro sklizeň. Toto číslo může sloužit jako vodítko, ale pamatujte, že skutečný stav rostlin je důležitější než pouhý počet dní.

A jak na ně? Vidle a jde se na věc

Ideální pomůckou jsou rycí vidle. Zaryjte je raději dál od rostlin, abyste předešli poškození velkého množství hlíz. Pro sklizeň brambor vám přijde vhod delší období bez dešťů, aby se vám bláto nelepilo na pracovní náčiní. Uchovávejte jen zdravé a nepoškozené brambory, a to ve tmě a chladu. Pokud by ve sklepě nebyla tma, hlízy by zezelenaly. Brambory na uskladnění také nevrstvěte příliš na sebe. A zásadně uskladňujte jen ty suché (nechte doschnout venku, ale ne na přímém slunci).


Zdroje informací:
Nasezahrada.com: Jak poznat, že je třeba sklízet brambory 
Agromanual.cz: Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách 

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více