Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levné asijské nudle: Stačí jen pár ingrediencí a na stole je pikantní pokrm, který chutná lépe než z asijského bistra
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty.cz

Máte rádi asijskou kuchyni?  Jednou z jejích typických specialit jsou smažené nudle. Udělat je ale tak, aby chutnaly skoro jako v Asii, je oříšek. S tímto snadným receptem, který potěší hlavně milovníky všeho pikantního, to od teď hravě zvládnete i doma a nepotřebujete ani žádné speciální vybavení. 

Nudle napříč asijskou kuchyní

Nudlové pokrmy jsou pro kuchyně asijských zemí typické stejně jako speciality z rýže. Obvykle se používají nudle rýžové, třeba v čínské kuchyni ale připravují pokrmy i z nudlí pšeničnýchv Japonsku mají zase v oblibě nudle pohankové, známé jako soba. Svou nudlovou specialitu má snad každá asijská země a většina z nich i několik. Na dlouhých těstovinách je založené thajské pad thai, vietnamské bun bo nam bo nebo jejich vyhlášené polévky, neobejde se bez nich japonský ramen nebo čínské chow mien

Levné a rychle pikantní nudle

Většina těchto pokrmů ovšem vyžaduje spoustu speciálních ingrediencí. Pokud chcete dělat smažené nudle, obvykle se neobejdete bez hluboké pánve wok, která rovnoměrně distribuuje teplo a zaručí osmažení všech ingrediencí krásně dokřupava.

Vynikající nudlový pokrm se dá ovšem zvládnout i bez woku a to s minimem ingrediencí. Tyto asijské nudle jsou vlastně takovým dokonalým studentským jídlem, které zvládnete připravit kdekoliv. Klidně je ale můžete servírovat třeba i v rámci rodinné večeře. Pokud ovšem mezi strávníky nejsou ti, kteří si na pálivé jídlo nepotrpí. 

Pro milovníky pálivého

Základem těchto rychlých nudlí jsou totiž chilli vločky, přičemž nejlepší jsou vločky gochugaru. Jde o speciální koření z červených chilli papriček, které se suší na slunci, což jim dodává výjimečnou chuť a také výraznou červenou barvu. Koupíte je v prodejnách s asijskými potravinami a tento nákup se určitě vyplatí. Bez gochugaru se neobejdete při přípravě domácího kimchi a kromě těchto nudlí je využijete i do dalších pokrmů.

Kromě toho už potřebujete pár běžných surovin, které společně vytvářejí onu úžasnou chuť typickou pro mnoha asijských pokrmů – zázvor, česnek, sójová omáčka a sezamová semínka. Nudle můžete použít jakékoliv – od těch pšeničných z balení asijských nudlových polévek, přes rýžové až po soba nebo třeba udon. Takovou třešničkou na závěr je pak zelená naťová cibulka, která dodá pokrmu svěží chuť, křupavost a oživí jeho barvu. 

Asijské nudle s chilli česnekem a zázvorem

Pokud máte rádi pálivé a hledáte nějakou rychlovku na večeři, je pro vás tento pokrm jako dělaný. A jak tedy chilli nudle připravíte?

Budete potřebovat: 1 balení asijských nudlí, 4 rozdrcené stroužky česneku, 2 zelené cibule, nasekané najemno, 80 ml rostlinného oleje, 3 lžíce (25 g) chilli vloček, 2 a ½ lžíce (22 g) sójové omáčky, 1 lžíce vinného octa, 10 g rozdrcených sezamových semínek, ½ lžičky cukru a ½ lžičky glutamátu sodného pro zvýraznění chuti (lze vynechat).

  1. V velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody na nudle. Zatímco se voda vaří, v malém hrnci na omáčku nebo na pánvi rozehřejte rostlinný olej na středně vysokou teplotu.
  2. Ve velké žáruvzdorné míse smíchejte všechny přísady kromě oleje. Jakmile je olej zahřátý na teplotu asi 175 °C, přelijte jej do mísy s chilli a dalšími ingrediencemi a dobře promíchejte. Nechte 5 minut odstát, aby směs mírně vychladla.
  3. Zatímco směs chladne, vložte nudle do vroucí vody a vařte 2-4 minuty nebo dokud nejsou al dente (podle návodu na obalu). Nudle slijte, ihned přidejte do mísy k směsi a promíchejte, aby se vše dobře spojilo.
  4. Hotové chilli nudle servírujte posypané nakrájenou zelenou cibulkou.

Náš tip: Máte-li k dispozici pánev wok nebo větší pánev, můžete vyzkoušet i tyto smažené rýžové nudle se zeleninou podle našeho video receptu

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více