Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit šťavnaté uzené k novoroční čočce: Skvělou chuť zajistí jednoduchý fígl s vodou
Zdroj: Toprecepty.cz, medanek

Na Nový rok se nemá jíst drůbež, aby neuletělo štěstí, ani ryby, protože by nám štěstí mohlo uplavat, a na talíři by neměl být zajíc. To by štěstí uteklo. A jaké maso tedy volit? Určitě vepřové – a nejlépe uzené. 

Čočka a vejce s uzeným

První den v roce má nezastupitelné místo našem jídelníčku čočka, protože prý zajistí, že se nás budou po celý rok držet peníze. V některých rodinách se vaří čočková polévka, jinde se čočka připravuje klasicky nakyselo s volským okem, protože vejce je symbolem nového života, okurkou a/nebo s uzeným masem.

Aby uzené zůstalo šťavnaté

Je pravda, že s kouskem dobrého a šťavnatého uzeného masa je novoroční oběd hned slavnostnější. Jak ale uzené co nejlépe připravit, aby nebylo vysušené a zůstalo šťavnaté a voňavé? Ačkoli se to na první pohled zdá jednoduché, je třeba dodržet pár zásad. Záleží také na tom, jestli budeme maso vařit v papiňáku nebo v normálním hrnci na sporáku, tlakový hrnec přípravu výrazně urychlí.

Jak nejlépe uvařit uzené maso?

Pokud máme libové uzené, vkládáme je do vroucí vody. Ihned se zatáhne a při vaření nevysuší. Máme-li tučnější uzené, vkládáme je do studené vody a bude pak jak šťavnaté maso, tak chuťově silný vývar.

Při vaření vždy přidáme 3 bobkové listy, několik kuliček nového koření a pepře, stroužek česneku, menší cibuli a trochu kmínu, se solí šetříme nebo ji vůbec nepoužijeme, protože uzené maso už je slané dost.

Vaříme zhruba 90 minut, v papiňáku stačí 45–60 minut. Vývar z masa pak slijeme, protože se může hodit například na polévku.

Na závěr lze využít jeden profesionální kuchařský trik. Uvařené uzené maso pak zalijeme studenou vodou a necháme je krátce, maximálně 5 minut, odpočívat, aby se „zatáhlo“. Teprve pak ho vyndáme a upravíme dle potřeby.

Uzené se výborně hodí nejen k novoroční čočce, skvěle chutná s bramborovou kaší nebo jen s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.

Vaření v páře nebo v pomalém hrnci 

Uzené maso není potřeba vařit ve vodě, pokud nepotřebujeme vývar na polévku. Přirozenou chuť si zachová při vaření v páře. Maso opláchneme, položíme na pařák v hrnci s menším množstvím vody a vaříme mírným varem, dokud maso nezměkne. Na dně hrnce pak zůstane menší množství silného a chuťově výrazného vývaru, který pak můžeme použít k ochucení nebo i k omaštění čočky.

Skvělé je i vaření v pomalém hrnci, maso se nikdy nevysuší a vznikne jak silný vývar, tak skvělý šťavnatý hlavní chod. 

Uzené pečené v troubě

Uzené maso můžeme péct v pekáčku nebo i v remosce. Jeho chuť se tak zvýrazní. Stačí maso omýt a vložit do pekáčku či do remosky. Přidáme k němu půl cibule (ale neoloupané), několik kuliček nového koření a pepře, podlijeme troškou vody a pečeme za občasného podlévání a přelévání vypečenou šťávou doměkka.

Náš tip: Z uzeného masa můžete připravit vynikající polévku podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více