Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
4. 10. 2022 Vaření
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak intuitivně vyhledáváme nějaká vydatná jídla, která nás pořádně zasytí, a ještě nám po nich bude příjemně teplo. A přesně takové je slezské nebe, vydatný pokrm, v němž se krásně snoubí slaná chuť se sladkou.
Uzené s ovocem – ověřená kombinace
Pokrm slezské nebe sice původem pochází se Slezska, pod názvem Schlesisches Himmelreich je však známé i za hranicemi, v Německu a samozřejmě také v Polsku. Blízko má k moravské specialitě, která se zase připravuje hlavně na Valašsku a jde o uzené maso se švestkovou nebo tedy spíš s trnkovou omáčkou podávané s bramborovým knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Speciální ovocná omáčka
Základem pokrmu slezské nebe je rovněž uzené vepřové maso (může ovšem být i jen vařené), které je také doplněno sladkou omáčkou. Ta se ovšem nepřipravuje pouze ze švestek, ale z různých druhů sušeného ovoce – tedy z jablek, hrušek, švestek, ale třeba i meruněk, a navíc zahušťuje jíškou, případně marmeládou či povidly. O výraznou chuť, která krásně koresponduje s uzeným masem se postará skořice a také citronová kůra, která dodá omáčce šmrnc.
K slezskému nebi patří kluski
Stejně jako v případě již zmiňované valašské speciality se i k tomuto pokrmu podávají knedlíky, ovšem ne jen tak ledajaké. Jde o oblíbené knedlíky bavorské kuchyně Kartoffelklöße neboli Kließla, které jsou ve slezské kuchyni známé jako kluski. Tyto jemné a nadýchané bramborové knedlíky se v Německu připravují kulaté, ve Slezsku se ale před vařením trochu zmáčknou do podoby zploštělých kuliček, do jejichž středu se ještě vtlačí důlek.
Nejslavnější slezská specialita
Slezské nebe bylo ve Slezsku považováno za sváteční pokrm, který se připravoval jen při výjimečných příležitostech. Původně prý ale sloužil jako odměna pro přadleny nebo za draní peří. Především v Dolním Slezsku je znal snad každý, recept na ně se dědil z generace na generaci, z matky na dceru, z dcery na vnučku. Za jeho popularitu mohl nejen lákavý název, který nám slibuje nezapomenutelný chuťový zážitek, ale i praktické důvody. Maso se totiž kdysi často připravovalo uzené, neboť uzení byl jedním z mála způsobů, jak si uchovat maso delší dobu. Ovocná omáčka pak příjemně zpestřila jeho chuť.
Mohlo by vás zajímat
Slezské nebe podle polského receptu
U nás se na tento pokrm tak trochu po pozapomnělo, v polských restauracích jej ale stále seženete. A pokud za ním nechcete cestovat, klidně si je připravte doma podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 800 g uzeného vepřového masa (bůčku), 250 g směsi sušeného ovoce, 2 špetky pepře, špetku cukru, 1 lžičku citronové šťávy, 1 lžičku soli, 2 lžíce másla, 1,5 lžíce hladké mouky.
Postup: Sušené ovoce zalijte 1/2 litrem vody a nechte přes noc odležet v chladu. Maso zalijte jedním litrem vody a vařte asi hodinu. Pak přidejte namočené sušené ovoce i s vodou z namáčení a vše vařte do změknutí. Přeceďte a vývar odložte stranou. Smíchejte mouku s trochou vývaru. Rozpusťte máslo, přidejte mouku s vývarem a promíchejte dohladka. Pak přidejte zbylý vývar společně s ovocem, zamíchejte a povařte. Dochuťte cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem, případně můžete přidat skořici. Maso nakrájejte na plátky a na talíři zalijte omáčkou. Podávejte s bramborovými knedlíky nebo s kluskami.
Zdroje informací:
Smakizpolski.com.pl
Staroste, E.: Schlesische Küche – Erprobte Koch- und Backrezepte
Łabońska, E.: Śląska kucharka doskonała
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Klasická socialistická smaženka jako ze starých bufetů: Chleby obložené vaječnými řízky si můžete připravit podle ČSN
Zkuste dezert ptačí mléko podle videonávodu. Retro je stále více v módě
Univerzální bramborové těsto využijete 100x jinak: Znáte rolovaný knedlík nebo makové milouše?