Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cmunda po Kaplicku: Jihočeský bramborák s uzeným je voňavá, křupavá a šťavnatá dobrota, kterou připravíte za chvilku
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Původně jídlo z nouze se v polovině minulého století stalo hitem a ovládlo hospody i závodní jídelny. Jihočeský bramborák, kterému se říká cmunda po Kaplicku, s uzeným masem a kysaným zelím je oblíbený dodnes.

Tradiční český bramborák

Cmunda je starším názvem pro bramborák. Toto označení se používalo hlavně v Jižních Čechách. Na Moravě se zase využíval název krompelák, v Podkrkonoší to byla bramborka, v Krkonoších bandorák či sejkory, v okolí Domažlic a Prostějova to byl báč. Tyto a další regionální názvy pro bramborák se stále občas používají. V každém případě se jedná o tradiční české jídlo. Lišil se nejen jeho název, ale také podoba. Do některého bramboráku se dávala cibule, do dalšího zase uzené, slanina, dokonce také jablka, povidla, jindy se kombinoval třeba se zelím. Variant bramboráku je zkrátka spousta. Možná dokonce i více, než regionů.  

Cmunda po Kaplicku

Cmunda po Kaplicku je speciálním případem. Vznikla totiž z nouze a ve své době (2. polovina 20. století) zaplavila hospody. Kde se vzala? V jihočeské příhraniční Kaplici. Tamní šéfkuchař Oto Kořínek totiž potřeboval jídlo pro strávníky, kteří přišli po zavírací době. Propojil tedy bramborák, uzené maso a kysané zelí a hit byl na světě. Přichystat si ho můžeme i doma. 

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Příprava cmundy po Kaplicku

Na přípravu bramboráku budete potřebovat: 500 g brambor, 100–120 g hrubé mouky, 3 stroužky česneku, 120 ml horkého mléka, 2 vejce, mletý pepř, majoránku , sůl, 300 g uzeného masa a olej na smažení.

Jak na to? Česnek oloupejte a utřete ho s trochou soli. Syrové brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte do mísy. Přidejte horké mléko, česnek, rozklepněte vejce, osolte, přidejte pepř a rozemnutou majoránku. Vše promíchejte. Uzené maso nakrájejte na plátky o tloušťce asi půl centimetru.

Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Lžící dávejte do oleje bramborové těsto, rozetřete ho do stejnoměrné vrstvičky, na to dejte plátek masa a znovu vrstvičku bramborového těsta. Smažte zvolna po obou stranách. Ke cmundě po Kaplicku patří dušené zelí

Náš tip: Připravte si cmundu po Kaplicku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více