Novoroční jídelní zvyky a pověry: Čočka přináší blahobyt, s kuřecími pokrmy odletí štěstí, humr vás zavede do minulosti
31. 12. 2022 Historie a zajímavosti
První den v roce je na celém světě spojen s mnoha pověrami. Mokré prádlo na šňůře znamená neštěstí, na úklid zapomeňte, abyste si nevymetli štěstí, a předem zkontrolujte špajz a ledničku. Co vám bude chybět na Nový rok, bude chybět po celý rok. A protože Nový rok letos připadne na neděli, můžeme očekávat mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto.
Jídlo ve znamení pověr
Pověry začátku nového roku se promítají i do jídla. Někteří lidé věří, že humr by mohl způsobit v nadcházejícím roce smůlu a neúspěchy, protože se pohybuje směrem dozadu. S kuřetem by zase mohlo odletět štěstí.
Co se tedy kde jí? Když se podíváme za oceán, tak například na americkém jihu jsou typickými symbolickými potravinami fazole s „černýma očima“, zelenina, vepřové maso a kukuřičný chléb, zatímco jiné kultury vsadily na nudle, knedlíčky nebo hroznové víno.
Hrách, čočka nebo fazole symbolizují mince nebo bohatství. Vepřové maso je v některých kulturách považováno za znamení prosperity. Kukuřičný chléb zase přináší zlato.
Mohlo by vás zajímat
Pohankové nudle a knedlíčky
V Japonsku se obvykle na Silvestra jako poslední jídlo jí miska soba. Jde o pohankové nudle, které odedávna symbolizují v japonské kultuře štěstí.
V Číně jsou zase za symbol bohatství považovány knedlíčky. Proto jsou součástí slavnostního lunárního novoročního jídla, které obvykle bývá v lednu nebo únoru. Knedlíčky, tedy na pánvi smažené kapsy a náplní z mletého vepřového masa, zelí a zelené cibule jsou běžným začátkem „normálního“ nového roku.
Když hodiny na Silvestra odbijí půlnoc, Španělé snědí dvanáct kuliček z hroznu vína. Při každém úderu hodin sní jednu kuličku. V obchodech se prodávají malé hrozny bez pecek, které jsou určeny speciálně pro tuto příležitost. Hlavním jídlem, které se ve španělských domácnostech na Nový rok jí, je čočka s dušeným vepřovým masem a chorizem.
V italských rodinách se po půlnoci podává čočka s vepřovým masem a klobásami.
Mohlo by vás zajímat
Český Nový rok na talíři
Rozhodně by se neměla servírovat žádná drůbež (aby štěstí neuletělo), zajíc (to aby neuteklo) a ryba (aby pro změnu neuplavalo).
A co by se mělo jíst? Čočka jako novoroční jídlo vede napříč kontinenty, také u nás je na prvním místě. Tvar připomíná mince, proto by měla přinést peníze. Nahradit ji můžete hrachem nebo fazolemi, ale i kroupami nebo rýží a dokonce i na co nejmenší kousíčky nakrájenou zeleninou. Protože čím víc „kousků“ jídla bude o Nový rok na talíři, tím víc peněz na vás čeká. Štěstí přináší ovar, ideálně z prasečího rypáčku.
Některé hospodyňky dříve pekly na konci roku ještě vánočku. Do ní vložily buď minci nebo někde jen zrnko hrášku. Kdo ve své porci našel minci nebo hrášek, podle pověsti ho v dalším roce čekaly peníze a štěstí.
Kari čočka
Čočka nemusí být na novoročním stole jen nakyselo s volským okem a okurkou nebo jako hustá čočková polévka. Vyzkoušejte třeba čočkové kari. Budete potřebovat:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 střední cibule nakrájené na větší kusy
- 4 lžíce kari pasty
- 850 ml zeleninového vývaru
- 750 g dušené mražené zeleniny
- 100 g červené čočky
- kurkuma
- hrst rozinek a nahrubo nasekaná petrželka
- mangové čatní (k podávání)
Příprava není vůbec složitá. Na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a smažte ji na prudkém ohni asi 8 minut nebo dokud nezíská zlatohnědou barvu. Vmíchejte kari pastu a minutu povařte. Pomalu přilévejte tolik zeleninového vývaru, aby zasyčel, a seškrábejte všechny kousky ze dna pánve. Postupně přilévejte zbytek vývaru. Vmíchejte mraženou zeleninu, přikryjte a 5 minut povařte. Přidejte čočku a vařte dalších 15–20 minut nebo dokud zelenina a čočka nejsou uvařené.
Kari osolte, vhoďte hrst rozinek a nasekanou petrželku. Podávejte s rýží basmati jemně kořeněnou kurkumou a s mangovým čatní.
Zdroje informací: bigseventravel.com, realsimple.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více