Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Tyčinka Studentka stála kdysi 2,50 Kčs. Dobrota plná rozinek byla první zdravou, dnešními slovy „fitness“ tyčinkou
Zdroj: se souhlasem Stanislava Krámského

Zatímco dnes můžeme vybírat ze široké nabídky müsli tyčinek, flap jacků a dalších podobných pochutin, když jste ale chtěli mlsat zdravěji v předrevolučních časech, mohli jste si koupit leda tak Studentku. Dobrota plná rozinek byla oproti tyčinkám typu Kofila nebo Margotka opravdu trochu jiná. 

První zdravá tyčinka

Její zelený obal s obrázky hroznů si pamatuje snad každý, kdo zažil ještě nakupování v socialistických samoobsluhách. A někteří přímo Studentku vyhledávali a dávali jí přednost před ostatními tyčinkami. Studentka totiž byla výjimečná, neboť šlo o jednu z prvních zdravých tyčinek u nás.

Studentku vyráběly jako většinu dalších sladkostí Čokoládovny Praha pod značkou Orion a trochu se podobala tyčince Deli, šlo také o čokoládovou tyčinku – pod čokoládovou vrstvou se pak ukrývala šlehaná náplň plná oříšků a ovoce, jak slibovaly tehdejší reklamní plakáty.

Kdysi stála 2,50 Kč, což bylo přibližně stejně jako další tyčinky té doby. Třeba za Deli, která se dochovala dodnes, jste zaplatili 2,40 Kč, podobně populární sójový suk byl dokonce ještě levnější a podle pamětníků stál jen 80 haléřů. 

Studentka byla z rozinek

Tyčinku Studentku měli v oblibě hlavně milovníci rozinek. Čtyřicet gramů vážící tyčinka se totiž skládala převážně z ovoce, respektive ze slisovaného hroznového vína. „Tyčinku plnou hrozinek si pamatuji, měla jsem ji moc ráda, byla bezvadná. Musím říct, že dříve cukrovinky byly o sto procent lepší,“ vzpomíná ve facebookové skupině RetroManie uživatelka Hana. 

Fitness pochoutka v čokoládě

Právě kvůli převážně ovocnému složení Studentky byla tyčinka označována za jakéhosi předchůdce fitness tyčinek u nás. Jak již bylo řečeno, většina tehdejších tyčinek totiž byla čokoládových, třeba Kofila, Milena, Ledové kaštany, nebo se sladkou náplní (Deli či Margot).

Vzhledem k tomu, že byla obalená v čokoládě, trochu svou chutí připomínala Studentskou pečeť – ostatně název Studentka možná nebyl čistě náhodný. I když se o Studentce říká, že byla jedinečná pár dalších, dnes již zmizelých tyčinek se jí podobalo, třeba i tyčinka Terno nebo Joko rovněž s rozinkami..  

Bohužel navzdory tomu, že byla poměrně oblíbená, moc dlouho se v obchodech neudržela. A tak na ni můžeme už jen vzpomínat. Pamatujete si ji také? A patřili jste k jejím příznivcům?

Náš tip: Pokud patříte k milovníkům sladkého, určitě vám přijdou k chuti i tak trochu „retro“ čokoládové špičky podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více