Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
12. 7. 2022 Vaření
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl od této kávové tyčinky je ale Milena mnohem mladší. Čokoládovou tyčinku s lahodnou náplní nelze nemilovat, což dokládá nejen její jméno, ale první písmeno M na obalu, které je vykreslené do tvaru srdíčka.
Tyčinka v mléčné čokoládě
Typický modrý obal tyčinky Milena zná každý. Patří do slavné čtveřice čokoládových tyčinek společně s Kofilou, Ledovými kaštany a exotickou Margot. Co do tvaru i náplně se nejvíc podobá Ledovým kaštanům, na rozdíl od nich je ale Milena jemnější, náplň se ukrývá v mléčné čokoládě a má rumovou příchuť. Díky své chuti je výborná nejen samotná, ale i jako součást různých polev nebo moučníků.
Mohlo by vás zajímat
Obal Mileny od slavného malíře
Milena se stejně jako její čokoládové kolegyně vyrábí pod značkou Orion vyznačující se logem čokoládové hvězdy, která na obalech většiny českých čokolád září dodnes. Jejím autorem byl slavný malíř a grafik Zdenek Rykr, tvůrce známého mouřenína z tyčinky Kofila, který na obalu této kávové tyčinky vyplazuje jazyk směrem k hrnku kávy až do dnešních dnů. Právě Zdenek Rykr navrhl roku 1957 i první obal tyčinky Milena připomínající množstvím hvězd noční oblohu, ten se nám ale do dnešních dob nedochoval. Právě na původním obalu Mileny ale odhalíte i její původní cenu, která činila 2 koruny a 50 haléřů.
Mohlo by vás zajímat
Tyčinky v Olomouci zrozená
Přestože vyhlášená továrna na čokoládu Orion vznikla již ke konci 19. století na pražských Vinohradech a posléze se přesídlila do Modřan, dnes se většina jejích cukrovinek vyrábí v Olomouci, v závodě Zora. I závod Zora se může pyšnit poměrně dlouhou historií, počátky výroby čokolády a dalších cukrovinek se tu datují až do roku 1898. Právě do Olomouce se postupem let přemístila výroba čokoládových pamlsků vyráběných pod hvězdou Orion a právě zde se již v 50. letech zrodila i tyčinka Milena.
Milena nebo Deva?
Přestože se původ Mileny spojuje se závodem Zora, v minulosti ji vyráběly i jiné čokoládovny v bývalém Československu. Milena se například dělala s úplně jiným obalem i na Slovensku, v místní čokoládovně Deva v Trebišově na jihovýchodě Slovenska. Obal místní Mileny zdobil obrázek holčičky s červeným puntíkatým šátkem na hlavě, který si s dětstvím spojuje spousta našich slovenských sousedů. Tyčinku tu vyrábějí stále, jen se již jmenuje Deva, neboť název Milena jsme si po rozpadu Československa ponechali my.
Tyčinka s medailí z Bruselu
I když dnes Milena v záplavě různých čokoládových pochoutek možná trochu zapadá, v minulosti jsme na ni mohli být opravdu hrdi. Dokládá to stříbrná medaile, kterou si Milena přivezla roku 1963 ze světové čokoládové olympiády v Bruselu. Dnes je tam sice už nenajdete, původně se ale skvěly na obalu této čokoládové tyčinky jako důkaz její kvality a výjimečnosti.
Recept na Milena řezy: Nalákali jsme vás a dostali jste na Milenu chuť? Koupit si ji můžete v široké prodejní síti, v retro podobě někdy také v obchodech Lidl. A pokud opravdu patříte mezi fandy Mileny, zkuste si s ní upéct tyhle výtečné Milena řezy.
Zdroje informací:
Nestle.cz
Orioncokolada.cz
Deva-sk.eu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami