Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olympiáda, pomyslný vrchol snažení není pouze záležitostí pro sportovce, existuje totiž také její gastronomická verze. Na tu letošní, odehrávající se od neděle ve Stuttgartu, se pečlivě připravoval i český národní tým.

Olympiáda ukáže kvality

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky vysílá na olympiádu, která proběhne mezi 2. - 7. únorem v německém Stuttgartu, jak juniorský, tak seniorský národní tým. Gastronomická verze Her je rozdělena do dvou hlavních soutěžních kategorií – Chefs Table a Restaurace národů. V každé z těchto kategorií prezentuje své kuchařské umění šestice profesionálů, z nichž jsou čtyři kuchaři a dva cukráři. Na přípravu pokrmů mají celkem šest hodin, přičemž hodnocena je jak technická dovednost, tak i chuť a prezentace servírovaných jídel.

Tradiční pokrmy i jednohubky

Pro český nároďák bylo prioritou se dobře připravit především na kategorii Chefs Table, což potvrzuje i kapitán naší reprezetace Patrik Bečvář. „Tým se schází ke společným tréninkům dvakrát měsíčně. Soustředíme se na obě soutěžní kategorie, ale věnujeme zvýšenou pozornost Chefs Table, což je poměrně nová a možná ještě náročnější disciplína než Restaurace národů,“ říká jeden z nejtalentovanějších českých šéfkuchařů.

Disciplína Chefs Table představuje širokou paletu pokrmů. Zahájí se pečivem, jedním druhem másla a dipem nebo pomazánkou, které by měly reprezentovat chutě typické pro daný národ a jeho tradice. Následují čtyři typy finger foodů, tedy jakýchsi jednohubek. Dva kousky přitom musí být podávány teplé a dva studené.

Maso i jídlo pro vegany

Poté je prezentován slavnostní stůl pro dvanáct osob, na němž nesmí chybět dvě rybí speciality, dvě přílohy a dvě omáčky. Po této části přijde na řadu tříchodové menu, skládající se z veganského pokrmu, masa a dezertu. Chefs Table je zakončen výběrem čtyř druhů petit fours, tedy minidezert z piškotového těsta s náplní.

Manažer týmu Tomáš Popp na složitou disciplínu upozorňuje také: „Chefs Table je opravdovou zkouškou našich dovedností. Jde o velmi náročnou kategorii, která zahrnuje i výrobu speciálního inventáře,“ popisuje populární šéfkuchař.

Junioři bojují také

Restaurace národů se na první pohled může jevit jako jednodušší disciplína, na druhou stranu je v ní úkolem připravit 110 porcí tříchodového menu v časovém rámci šesti hodin a přidat i následný servis, na jaký jsou zvyklí zákazníci lepších restaurací. Hodnotící kritéria zahrnují technickou stránku přípravy i degustační kvality. Junioři se setkají se stejnými výzvami v obou disciplínách, ale v Restauraci národů mají „úlevu“ v počtu porcí, musí totiž připravit „pouze“ 70 porcí menu.

Nahlédněte do naší fotogalerie, kde se lépe seznámíte s naší kuchařskou reprezentací:

Fotogalerie - Národní tým kuchařů a cukrářů

Ukázat 8 fotografií

Náš tip: Česká kuchyně bez knedlíku, to by asi nešlo. Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu připravit ten hrnečkový:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více