Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snídaně pro lenochy: Fermentovanou ovesnou kaši podle receptu Hanky Zemanové večer zamícháte a ráno posnídáte
Zdroj: se souhlasem Aleny Hrbkové (Nová biokuchařka Hanky Zemanové) a Martina Matěje (Rytmus roku s Hankou Zemanovou)/ koláž Toprecepty.cz

Snídáte rádi různé kaše, ale ve všední den vás nebaví vstávat kvůli tomu dřív, abyste si ji stihli připravit? Tak si ji udělejte podle receptu autorky knih o zdravém a dobrém vaření Hanky Zemanové už předem večer a nechte fermentovat. Přes noc vám vločky krásně nabobtnají a ráno už si můžete rovnou pochutnávat.

Fermentovat můžete i vločky

Fermentace je v oblasti gastronomie jedním z velkých hitů poslední doby. Ti, kteří jí propadli, si nechávají doma kvasit mléko, zelí na domácí kimchi, ale i další druhy zeleniny nebo ovoce.

V kurzu je kváskové pečivo, fermentované výrobky ze sóji jako je miso nebo tempeh, ale i nápoje jako třeba kombucha. Předností fermentovaných potravin je, že výrazně prospívají našemu zdraví, obsahují spoustu vitamínů, minerálů, enzymů a fungují jako přírodní probiotika.  

To vše platí i pro fermentované kaše. I ovesné vločky lze totiž nechat kvasit tak, že je zalijete studenou nebo vlažnou tekutinou (vodou, klasickým nebo obilným mlékem) a necháte přes noc máčet při pokojové teplotě. Díky tomu vločky změknou, a aniž byste je museli vařit, vznikne vám kaše příjemné pokojové teploty a jemně nasládlé chuti, kterou můžete rovnou jíst. 

Kaše, která kvasí přes noc

Této kaši se říká „overnight“ (přes noc) a je lépe stravitelná a plná zdravých laktobacilů. „My je máme doma moc rádi. Mám zkušenost, že někteří lidé mají po vařené ranní obilné kaši pocit únavy a těžkosti. Konzistence fermentovaných vloček je lehčí a svěžejší, a proto je příjemnější i pro lidi, kterým kaše nevyhovují,“ vyzdvihuje ve své knize Nová biokuchařka tyto vločky její autorka Hanka Zemanová, známá propagátorka biopotravin, kvalitního jídla a zdravého sezónního vaření a autorka dalších dvou knih Biokuchařka a BioAbecedář. 

Společně s vločkami lze nechat fermentovat i oříšky nebo semínka, která se rovněž stanou stravitelnějšími, a ještě se v nich zvyšuje množství živin. „Cenné laktobacily, které vznikly díky nočnímu kvašení, posilují střeva a imunitní systém! Je to skvělá varianta i pro případ, že ráno nemáte moc času na vaření snídaně nebo když se děti musí někdy vypravit do školy samy,“ říká o kaši Hanka Zemanová v knize Nová biokuchařka Hanky Zemanové. 

Dokonalá kaše do práce i na cesty

Kaše je navíc praktická tehdy, když se nestíháte nasnídat doma. Vločky je totiž nejlepší zalít vodou či mlékem ve velké zavařovací sklenici, kterou si pak rovnou můžete vzít s sebou třeba do práce nebo i na výlet. Jde také o vynikající svačinku pro děti do školy.

Vločky jsou totiž plné vlákniny, jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, antioxidantů a komplexních sacharidů. Kaše z nich je pak vynikající snadno stravitelný výživný pokrm přímo nabitý živinami, jenž dodá energií na celé dopoledne.

Jak vylepšit ovesnou kaši?

Fermentovanou kaši můžete ráno doplnit čerstvým ovocem podle sezony. Vynikající jsou banány, bobuloviny, ale výborně se do ní hodí i podušená jablíčka se skořicí.

Díky procesu fermentace získává kaše nasládlou chuť, takže ji už ani nemusíte doslazovat. Navíc jí sladkou chuť dodávají rozinky. Pokud by vám to ale nestačilo, můžete si ji zalít třeba javorovým sirupem

Přidat můžete i vlašské ořechy. Sama Hanka Zemanová doporučuje zkoušet různé kombinace: „Já dávám pravidelně loupané konopné semínko, len a často i vlašské ořechy, protože nám po namočení moc chutnají. Lněné semínko si drtím těsně před namáčením, nebo ho přidávám celé. Nadrcený len vám předá cenné mastné kyseliny, ale doporučuji kupovat jen celé lněné semínko a drtit ho až před použitím, protože rychle žlukne,“ upozorňuje v knize Nová biokuchařka Hanka

Přes noc namočené vločky, aneb fermentovaná snídaně

A jak tedy kaši připravíte? Pustit se do toho můžete rovnou podle receptu z Nové biokuchařky Hanky Zemanové.

Na dvě porce budete potřebovat: 100 g jemných ovesných vloček, 4 lžíce rozinek, tj cca 50 g, 2 lžíce semínek (loupané konopné semínko, slunečnice, dýně nebo sezam), 1 lžičku lněného semínka (ideálně předem lehce podrceného v hmoždíři), hrstičku vlašských ořechů, 250 ml studené vody.

Postup: Vločky smíchané se semínky a rozinkami dejte do vhodné nádoby, zalijte večer studenou vodou a nechte přes noc (ideálně 8–12 hodin) v kuchyni překryté utěrkou nebo talířkem. Ráno máte snídani hotovou. 

Náš tip: Klasickou ovesnou kaši si uvaříte podle našeho video receptu. 

Zdroj Informací: 
Zemanová, H.: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více