Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jitrnice patří k masopustu: Aby při opékání dozlatova nepraskly, stačí je obalit v mouce nebo použít fígl s vodou
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Jitrnice jsou jednou z nejdostupnějších pokrmů ze zabijačky. Seženete je v řeznictví a v zimním čase i v mnoha supermarketech. I když se dají jíst i studené, nejlépe chutnají pěkně dozlatova opečené. Jak je ale ohřívat, aby vám obsah střívka nevytekl na pánev?

Co patří do jitrnic?

Jitrnice patří k masopustu stejně jako třeba koblihy. Jde totiž o tradiční zabijačkovou specialitu a právě vepřové hody a zabijačky jsou jednou z důležitých součástí masopustních veselic.  Jitrnice byly dokonce v minulosti nejčastější a nejoblíbenější výslužkou ze zabijačky.

I když se jitrnice považují za pochoutku, při zabijačce se do nich dává spíš méně hodnotné maso (ovšem libovější než do jelit) – maso z vařené hlavy, lalok (lidově podbradek), vařené kůže, vývar, bůček, další vnitřnosti (plíce a slezina) a hlavně játra, která dala jitrnicím neboli jaternicím jejich jméno.

Rozemletá směs se pak často zahušťuje bílým pečivem (v minulosti se dokonce přímo na jitrnice připravovala jednoduchá kynutá buchta, jež se máčela do vody), které právě pohltí tučnost masa a nastaví hmotu. Vše se pak dochutí solí a kořením, jako jsou mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, mletý zázvor, česnek a v někdy i cibule.

Tradiční zabijačková dobrota

Jitrnice jsou jedním z mnoha produktů, které si můžete z prasátka vychutnat již v den zabijačky. Střeva, do nichž se masová směs plní, se čistí ihned po zavěšení a rozříznutí čuníka. Hotové a zašpejlované jitrnice se nakonec vaří ve vodě v níž se dělal ovar. Ten se ostatně také dává vařit hned záhy, takže na jitrnicích je už možné si pochutnávat během oběda. 

Jak opékat jitrnice?

Někteří sice dávají přednost jitrnicím nastudeno, kdy si je můžete dát stejně jako tlačenku nakrájené na kolečka, posypané cibulkou a zalité octem. Mnohem oblíbenější jsou však jitrnice tepelně upravené. A jak tedy jitrnice opéct a podávat a jak zajistit, aby vám během pečení nepraskly?

Jitrnice opečené na pánvi

Opékání na pánvi s rozehřátým sádlem je asi nejčastějším způsobem ohřívání jitrnic. Právě během něj ale jitrnice nejčastěji praskají

Jitrnice upečená v troubě

Riziko popraskání jitrnic snížíte i tak, že je místo na pánev uložíte do trouby předehřáté na teplotu 160 – 170 °C

Jitrnicový rozpek

Pokud by vám jitrnice přece jen praskla, udělejte z toho přednost a podávejte ji podobně jako jitrnicový prejt. Příprava takového rozpeku je jednoduchá.

  • Stačí jen na pánvi osmahnout cibulku, přidat vymačkanou jitrnici, lehce opéct a pak do směsi vmíchat rozšlehané vajíčko.
  • Vše už pak jen promícháte, opečete, aby vajíčko nebylo syrové, a můžete podávat buď na chlebu nebo s lepenicí (šťouchanými bramborami s kysaným zelím). 

Náš tip: Milovníci zabijačkových specialit si mohou udělat i tradiční guláš podle našeho video receptu

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více