Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní vůz ve vlaku je pro mnoho cestujících stále velkou neznámou. Někdo si pokrmy na cestu připraví již doma, jiní zase nedůvěřují kvalitě, která by mohla být ve vlaku nabízena. Jak ovšem dokazují nejen soukromí dopravci, ale také České dráhy, není dnes žádný problém, abyste se během cesty kvalitně najedli a odnesli si tak nečekaný zážitek. Pokud totiž vaří česká kuchařská reprezentace, jako tomu je u státního dopravce, stojí výsledek za ochutnávku.

Sezónní nabídka od reprezentačních kuchařů

Právě Juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR, který se v těchto měsících intenzivně připravuje na světovou kuchařskou olympiádu IKA 2024 ve Stuttgartu, stojí za menu, jež se v soupravách Českých drah nabízí. „Spolupráce s Asociací kuchařů a cukrářů ČR a jejím juniorským národním týmem funguje už zhruba pět let. Troufnu si říct, že to společně děláme dobře. Připravujeme sezónní nabídky čtyřikrát ročně,“ říká pro Toprecepty.cz manažer reprezentace a šéfkuchař Tomáš Popp.

Národní klenot

Společnost JLV, zajišťující dodávky jídla do vlaků Českých drah, se v roce 2019 stala vítězem srovnání evropských železničních společností v kategorii gastronomických služeb. To podle Poppa jasně naznačuje, proč je spolupráce s AKC ideálním řešením. „Jde o spojení národních klenotů,“ je přesvědčen populární kuchař.

Jak říká, tým okolo Lukáše Uhera připravuje vždy sezónní menu inspirované českými specialitami. Vždy jsou součástí nabídky i bezmasá jídla. „Ta jsou v poslední době velmi populární. Samozřejmě uvažujeme i o praktické stránce přípravy pokrmů,“ říká Popp. „Jsme u sestavování nabídky od začátku do konce. Nechybíme ani v průběhu procesu vaření a pravidelně kontrolujeme kvalitu podávaných jídel,“ dodává. 

Česká klasika v moderním kabátu

V současnosti ve vlacích Českých drah mohou cestující ochutnat pórkovou polévku, cuketové placky s uzeným sýrem, šťouchanými bramborami a nakládanou zeleninou či španělského ptáčka s jasmínovou rýží. Jako dezert je v menu koláč s rybízem, rebarborou a mandlovou drobenkou, sypaný čokoládou.

„Pokrmy se vaří centrálně, šokově se zchlazují a ohřívají ve vlacích. Celý proces je přísně střežen a jídla jsou podávána v nejlepší kondici,“ vysvětluje postup přípravy Tomáš Popp. „Vařit přímo ve vlacích není z technických důvodů možné. Ale celý proces je vyzkoušený a funguje. Samozřejmě se může stát chyba, ale ohlasy na společnou práci s JLV jsou skvělé,“ dodává manažer kuchařského národního týmu.

Stravování ve vlaku jako sváteční chvíle

Sám už jako malý kluk stravování ve vlaku zbožňoval. Je to pro mě pořád svátek. Když jsem byl kluk, stálo jídlo myslím jako v II. cenové skupině, což bylo dost,“ vzpomíná plzeňský patriot s tím, že jídlo ve vlaku bude mít už napořád spojené se „svátkem“. „Myslím, že jsme s kvalitou jídla ve vlacích hodně pohnuli. Lukáš Uher a jeho parta ladí všechny pokrmy k dokonalosti. Zkuste je a uvidíte. Na léto už se připravuje nové menu a je opět senzační,“ zve Popp na ochutnávku pokrmů v jídelním voze spojů Českých drah.  

Národní tým kuchařů a cukrářů

Kromě tvorby menu se však Popp naplno věnuje i národnímu týmu. Ten podle jeho slov funguje obdobně, jako je tomu u sportovních mančaftů. „Členové a členky týmu si svého místa váží a dělají vše proto, aby co nejlépe reprezentovali Českou republiku i Asociaci kuchařů a cukrářů. Platí to samozřejmě i u našeho juniorského týmu,“ potvrdil pro Toprecepty.cz manažer „nároďáku“. „Momentálně se připravujeme na kuchařskou Olympiádu ve Stuttgartu. To bude pro oba týmy vrchol čtyřletého snažení. Všichni jsou na špičce a pokusí se přivést co  nejlepší výsledek,“ slibuje. 

Na čem si pochutnáte v jídelních vozech spojů Českých drah zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Jídelní vozy ve vlacích Českých drah

Ukázat 18 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více