Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opilé řezy Izidor: Dezert z nadýchaného těsta voní oříšky, rumem a čokoládou a zamilujete si jej na první ochutnání
Zdroj: Toprecepty, kucerova45

Když potřebujete vynikající slavnostní dezert, budou se určitě hodit řezy Izidor. Čokoládovo-ořechový moučník je mírně pracnější, ale kdo ho ochutná, je nadšený.

Co jsou řezy Izidor

Tyto slavnostní řezy můžete znát také pod názvy Opilý František, Opilý Izidor, ale i Opilý františkán či kapucín. Někdy se také připravují jako mini dortík nebo plněný košíček, který při výjimečných příležitostech krásně ozdobí sváteční tabuli.

Pokud bychom hledali, odkud se tento luxusní dezert plný ořechů, kakaa a rumu vzal, pořádně bychom se zapotili. Jisté je to, že recept na tento sladký skvost se předává z jedné generace na druhou. 

Recept vypadá složitě, ale kupodivu na čtyři vrstvy není potřeba zase až tolik času. Dezert je nejlepší vychlazený a odleželý. Ochutnejte ho až druhý den, a myslete na to, že je v něm rum.

Jak upéct řezy Izidor

Na přípravu řezů Izidor potřebujete: 150 g másla, 150 g cukru, 4 vejce, 120 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 70 g hrubé mouky, 1/4 kypřicího prášku, tuk (na vytření plechu) a mouka (na vysypání plechu). Na ořechovou hmotu: 200 g mletých ořechů, 2 hrsti moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 3 dl rumu. Na krém: 4 žloutky, 2 lžíce kakaa, 100 g cukru a 250 g másla. Na polevu: 3 malé čokolády ledové kaštany a 100 g másla.

Jak na to? Troubu rozehřejte na 180 °C. Vajíčka rozklepněte, zvlášť bílky, zvlášť žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Máslo nechte povolit, a pak ho v míse vyšlehejte s cukrem a žloutky do pěny. V misce smíchejte mouku s ořechy, kakaem a práškem. Sypkou směs promíchejte s máslovou a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Plech s vyšším okrajem vytřete tukem a vymažte moukou. Těsto rozetřete na plech a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi čtvrt hodiny. Pak plech vyndejte a nechte vystydnout.

V míse smíchejte ořechy, cukr, kakao a rum. Hmotu naneste na vychladlý plát. Ze žloutků, kakaa a cukru vyšlehejte nad párou krém a nechte ho vychladnout. Pak do něj postupně zašlehejte máslo a naneste na ořechovou hmotu.

Ve vodní lázni rozpusťte čokolády a máslo a poloteplou směsí polijte řezy. Pak je nechte ztuhnout.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak nakrájet řezy Izidor

Pokud se obáváte, jak nakrájet tyto řezy s čokoládovou vrstvou, máme tip. Mějte při ruce hrnek s vroucí vodou a papírovou utěrku. Než uděláte tah nožem skrz dezert, ponořte nůž do horké vody, chvilinku ho nechte ohřát, osušte utěrkou a krájejte dál. Nejlepší bude, když dezert nakrájíte co nejdříve, čokoládová poleva je v dalších dnech pevnější.

Náš tip: Velmi slavnostně působí také Izidor v podobě košíčků. Připravte si dezert podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více