Opilé řezy Izidor: Dezert z nadýchaného těsta voní oříšky, rumem a čokoládou a zamilujete si jej na první ochutnání
13. 2. 2024 Vaření
Když potřebujete vynikající slavnostní dezert, budou se určitě hodit řezy Izidor. Čokoládovo-ořechový moučník je mírně pracnější, ale kdo ho ochutná, je nadšený.
Co jsou řezy Izidor
Tyto slavnostní řezy můžete znát také pod názvy Opilý František, Opilý Izidor, ale i Opilý františkán či kapucín. Někdy se také připravují jako mini dortík nebo plněný košíček, který při výjimečných příležitostech krásně ozdobí sváteční tabuli.
Pokud bychom hledali, odkud se tento luxusní dezert plný ořechů, kakaa a rumu vzal, pořádně bychom se zapotili. Jisté je to, že recept na tento sladký skvost se předává z jedné generace na druhou.
Recept vypadá složitě, ale kupodivu na čtyři vrstvy není potřeba zase až tolik času. Dezert je nejlepší vychlazený a odleželý. Ochutnejte ho až druhý den, a myslete na to, že je v něm rum.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct řezy Izidor
Na přípravu řezů Izidor potřebujete: 150 g másla, 150 g cukru, 4 vejce, 120 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 70 g hrubé mouky, 1/4 kypřicího prášku, tuk (na vytření plechu) a mouka (na vysypání plechu). Na ořechovou hmotu: 200 g mletých ořechů, 2 hrsti moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 3 dl rumu. Na krém: 4 žloutky, 2 lžíce kakaa, 100 g cukru a 250 g másla. Na polevu: 3 malé čokolády ledové kaštany a 100 g másla.
Jak na to? Troubu rozehřejte na 180 °C. Vajíčka rozklepněte, zvlášť bílky, zvlášť žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Máslo nechte povolit, a pak ho v míse vyšlehejte s cukrem a žloutky do pěny. V misce smíchejte mouku s ořechy, kakaem a práškem. Sypkou směs promíchejte s máslovou a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Plech s vyšším okrajem vytřete tukem a vymažte moukou. Těsto rozetřete na plech a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi čtvrt hodiny. Pak plech vyndejte a nechte vystydnout.
V míse smíchejte ořechy, cukr, kakao a rum. Hmotu naneste na vychladlý plát. Ze žloutků, kakaa a cukru vyšlehejte nad párou krém a nechte ho vychladnout. Pak do něj postupně zašlehejte máslo a naneste na ořechovou hmotu.
Ve vodní lázni rozpusťte čokolády a máslo a poloteplou směsí polijte řezy. Pak je nechte ztuhnout.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak nakrájet řezy Izidor
Pokud se obáváte, jak nakrájet tyto řezy s čokoládovou vrstvou, máme tip. Mějte při ruce hrnek s vroucí vodou a papírovou utěrku. Než uděláte tah nožem skrz dezert, ponořte nůž do horké vody, chvilinku ho nechte ohřát, osušte utěrkou a krájejte dál. Nejlepší bude, když dezert nakrájíte co nejdříve, čokoládová poleva je v dalších dnech pevnější.
Náš tip: Velmi slavnostně působí také Izidor v podobě košíčků. Připravte si dezert podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 12 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 21 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Meruňkové řezy Henrietta: Slavnostní dezert s jemným máslovým krémem a meruňkovou náplní chutná božsky
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře