Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňkové řezy Henrietta: Slavnostní dezert s jemným máslovým krémem a meruňkovou náplní chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, hemriettas

Meruňkové řezy Henrietta jsou poměrně pracné, ale nadšení strávníci budou zaslouženou odměnou. Tento úžasný moučník plný chutí meruněk se určitě hodí pro slavností příležitosti

Sváteční řezy

Když plánujeme oslavu, hodí se přichystat i nejlepší sváteční řezy, které sklidí pochvalu. Tyto dezerty mohou mít hodně podob. V řadě z nich hraje roli čokoláda nebo ořechy. Skutečně vynikající jsou ale třeba také meruňkové řezy Henrietta se šťavnatou a voňavou meruňkovou vrstvou.   

Meruňkové řezy s krémem

Tyto meruňkové řezy se skládají z nadýchaného piškotového korpusu potřeného meruňkovou marmeládou. Na ni rozetřeme náplň z meruňkového kompotu i se šťávou, rozdrcených dětských piškotů, sekaných ořechů, rozinek a rumu. Lahodnou voňavou směs je třeba po smíchání nechat v lednici odležet.

Máslový krém s vejci a cukrem se připravuje nad párou. Je ale nutné připravovat ho opatrně. Máslo necháme povolit. Aby se vše povedlo, postupujeme tak, že vejce rozklepneme do misky, přidáme cukr a začneme šlehat. Po zesvětlání vajec misku dáme nad páru (dno misky se nesmí dotýkat hladiny vody) a stále zvolna šleháme. Vaříme jen v páře. Vejce postupně zhoustnou. Že je hotovo, poznáme ve chvíli, kdy vejce na kraji misky pomalu zasychají. Misku dáme pryč z tepla a šleháme dál do vychladnutí. Změklé máslo o pokojové teplotě utřeme a po lžících přidáváme vaječnou směs v pokojové teplotě. Vyšleháme do hladkého krému. Povrch dezertu pak ozdobíme rozehřátou čokoládovou polevou

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Meruňkové řezy Henrietta

Na přípravu těchto řezů si přichystejte: 7 vajec, šťávu z 1/2 citrónu, 200 g jemného krystalového cukru a 180 g polohrubé mouky. Na náplň: meruňkovou marmeládu, 1 balíček dětských piškotů, 150 g sekaných ořechů, 150 g rozinek, 2 dl rumu a 1 litrovou sklenici meruňkového kompotu i se šťávou. Na krém: 5 vajec, 200 g cukru a  300 g másla. Na ozdobu: čokoládová poleva.

Jak na to? Piškoty nadrťte. Na náplň smíchejte sklenici meruňkového kompotu i se šťávou, dětskými piškoty, sekanými ořechy, rozinkami a rumem. Smíchanou směs nechte v lednici odležet.

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si dvě mísy, do jedné dejte rozklepnuté žloutky, do druhé bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte krystalový cukr a utřete je do pěny. Přidejte citrónovou šťávu, ušlehaný sníh a po částech polohrubou mouku. Vše zlehka promíchejte. Plech vymastěte nebo vyložte pečicím papírem a těsto upečte ve vyhřáté troubě. Trvá to cca 10 minut, vyzkoušejte špejlí. Po upečení vyndejte a nechte vychladnout.

Krém si připravte tak, že do mísy rozklepněte vajíčka a nad párou (vhodnou mísu dejte do hrnce s vroucí vodou na dně, nádoba s vajíčky se nesmí dotýkat mísy), je šlehejte do zhoustnutí. Po vychladnutí je přimíchejte po lžících do utřeného másla.

Vychladlý plát potřete meruňkovou marmeládou. Na to rovnoměrně rozetřete náplň, potřete krémem a povrch koláče ozdobte čokoládovou polevou. 

Náš tip: Z meruněk si můžete připravit i meruňkové řezy podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více