Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mletý řízek se sýrem a jogurtem: Výborný šťavnatý oběd připravíte na pánvičce i v troubě. Chutná teplý i studený
Zdroj: Toprecepty, mika59

Dali byste si vynikající šťavnatý oběd z mletého masa? Mletý řízek se sýrem a jogurtem je právě takový. Lahodný a plný chuti. Tyhle řízky jsou výborné i zastudena, i když málokdy stihnou vychladnout.

Co se dá udělat z mletého masa

Mleté maso má v naší kuchyni velmi široké využití. Klasikou jsou karbanátky, sekaná, holandský řízek, variantou je i čevabčiči. Mleté maso se dává i do plněných paprik.

Využívá se do jídel, jako jsou burgery, lasagne, chilli con carne, nebo třeba do švédských masových kuliček. A my se dnes blíže podíváme právě na mleté maso se sýrem v trojobalu. Jedná se o jídlo zvané holandský řízek.

Jak se dělá mletý řízek

Takzvaný "holanďák" se dá připravit smažený na pánvi ve vrstvičce tuku, ale také upéct v troubě (na 200 °C asi 20 min., a pak 5 min na grilu). Důležité přitom je, aby byl holandský řízek šťavnatý a plný tuku.

A co do něj patří? Mleté maso se nejčastěji používá půl na půl hovězí a vepřové. Sáhnout můžete i třeba jen po mletém vepřovém bůčku. Dále je potřeba strouhaný sýr (eidam, gouda, případně niva), hodí se i trochu mléka, na dochucení je to pak pepř a malinko soli, případně muškátový oříšek.

Konzistenci a chuti prospěje bílý jogurt, díky kterému bude řízek neskutečně jemný i šťavnatý. Když všechny suroviny smícháte s jogurtem alespoň dvě hodiny předem a necháte odležet v chladu, maso zkřehne a řízky budou fantastické. 

Smažení

Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Jak připravit mletý řízek se sýrem a jogurtem

Na přípravu budete potřebovat: 500 g mletého vepřového bůčku (nebo plece), 150 g strouhaného sýru (gouda, eidam), 2 lžíce hustého bílého jogurtu, 2 lžíce sušené smažené cibule (můžete vynechat), 2 lžíce kukuřičného škrobu, 50 ml studeného mléka (nebo podle potřeby), sůl (opatrně) a mletý pepř. Trojobal: vejce, hladká mouka a strouhanka. Dále: tuk na smažení.

Jak na toNejlépe dvě hodiny předem smíchejte maso, mléko, jogurt a sůl s pepřem. Nechte odležet. Pak přidejte sýr a škrob. Směs pořádně promíchejte a navlhčenýma rukama tvořte ploché řízečky.

Připravte suroviny na obalování a řízečky obalte v trojobalu, tedy postupně v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. V pánvičce rozehřejte vyšší vrstvu tuku a řízky na něm usmažte z obou stran dozlatova. Odkládejte je na papírové kuchyňské utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Poté ihned podávejte. 

K těmto řízkům se hodí bramborové přílohy, salát, okurka. Dát si je ale můžete i studené, třeba s chlebem.

Náš tip: Připravit si můžete i holandský mletý řízek se sýrem podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více