Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salátové okurky málokdy chybí na našich zahrádkách.
Zdroj: Freepik, timolina

Salátové okurky jsou v naší kuchyni jedním z nejpopulárnějších druhů zeleniny. Stejně je to i s jejich pěstováním, které je také mezi Čechy velmi rozšířené. Existuje ovšem mnoho chyb, kvůli nimž se nemusíme dočkat úrody, jakou bychom si představovali, nebo dokonce nemusíme mít žádnou.

Co okurky potřebují

Salátové okurky jsou oblíbenou plodinou mnoha zahrádkářů, a to především kvůli svému širokému použití v kuchyni a skvělé svěží chuti. Abychom dosáhli bohaté úrody a zdravých rostlin, je důležité se správně starat o jejich růst. Zaměříme se proto na dva klíčové aspekty péče o okurky, což jsou zalévání a vyvazování.

Zalévání má svá pravidla

Správné zalévání je u okurek klíčové a je nutné dodržovat několik důležitých pravidel. Mezi ta hlavní patří teplota vody, která by měla mít teplotu okolí, ideálně kolem 18–24 °C. Skvělé je, pokud máte například sud s dešťovkou, v němž se krásně „odrazí“. Studená voda totiž může zpomalit růst rostlin a způsobit jim šok.

Pozor si dávejte také na čas zalévání. Nejlepší je podle odborníků ráno. To dává rostlinám dostatek času absorbovat vodu před tím, než teploty stoupnou, a zároveň minimalizuje riziko plísňových onemocnění, která se mohou šířit při noční vlhkosti. 

Dbejte také na to, abyste okurky zalévali pravidelně a rovnoměrně. Půda by měla být vždy vlhká, ale ne přemokřená. Ideální je zalévat každé 2-3 dny, ale v horkém a suchém počasí, na které si poslední roky musíme zvykat i u nás, může být potřeba zvýšit frekvenci.

Zalévejte vždy přímo ke kořenům, abyste předešli smáčení listů. To totiž může vést k šíření plísní a dalších chorob. Ideální je kapková závlaha nebo hadice s jemným proudem vody.

Vyvazování nepodceňujte

Mnoho lidí dělá velkou chybu v tom, že nechává okurky růst bez toho, aniž by jim dopřáli kvalitní podpěru a vyvazování. Přitom to je důležitou technikou, která pomáhá okurkám růst správným směrem a zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu kolem rostlin. Nejen, že tak snížíte riziko chorob, ale také si usnadníte sklízení.

  • Na podpěru je nejlepší použít síť nebo mřížku, kterou umístíte vertikálně vedle rostlin. Síť by měla být dostatečně pevná, aby unesla váhu plodících rostlin. Na vyvazování myslete už při výsadbě a nechte mezi řádky dostatek místa pro instalaci podpory. Rostliny by měly být vysazeny zhruba 30 cm od sebe.
  • Okurky začněte vyvazovat v momentě, kdy rostlina dosáhne výšky kolem 25 cm. V tuto chvíli je nejvyšší čas hlavní stonek přichytit k síti. Abyste předešli poškození okurek, použijte měkký materiál, například provázek nebo speciální zahradnické vyvazovací pásky. Skvěle fungují i stahovací pásky, používané například na kabely, které seženete v každém hobby marketu. 
  • Poté, co vyvážete okurky poprvé, pečlivě sledujte, kdy je třeba opět „zasáhnout“. Pokračujte ve vyvazování rostlin každých pár dní a ujistěte se, že nové výhony jsou rovnoměrně rozprostřeny po celé síti. Někteří zahrádkáři také doporučují odstraňovat boční výhony na spodku rostlin, abyste podpořili růst hlavního stonku a zvýšili produkci plodů.

Náš tip: Máte rádi okurkový salát? Připravte si ho podle našeho video receptu: 

Zdroje informací:

ireceptar.cz - Jak vyvazovat okurky pro nekonečný růst: Takto to dělá zkušený zahradník

rostlinky.cz - Pěstování okurek od semínka po salát

bytdumzahrada.cz - Jak správně zalévat okurky a rajčata?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více