Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dělat, když okurky nekvetou? Potřebují více slunečního světla, správné hnojení a především pravidelně sklízet úrodu
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Okurky jsou oblíbenou zeleninou, a i v našich zahradách ji často rádi pěstujeme. Přestože okurky relativně snadno vyrostou, v době kvetení a v době tvorby plodů se můžeme setkat hned s několika problémy, které nás mohou připravit o úrodu. Někdy se může stát, že rostlina prostě ne a ne kvést.

Okurky jsou milovnice slunce

Abyste si mohli pochutnávat na křupavých okurkách a chystat lahodné salátky, spočítejte květy. Pokud ani zdaleka není na jedné rostlince kolem 25 plodů/květů, tak přemýšlejte, co by za tím mohlo být. Možná jste jednoduše okurkám zvolili špatné stanoviště. 

Okurky jsou milovnice slunečního světla. Pro správný růst a tvorbu květů je slunce nezbytné. Pokud je rostlina umístěna na místě stinném (nebo jsou okurky vysázeny moc hustě a kryjí se), může to být jeden z důvodů, proč nekvete. Doporučuje se umístit okurky na místo s minimálně 6-8 hodinami slunečního světla denně. 

Okurky také ocení vyšší teploty. Příliš chladné počasí může ovlivnit ochotu nasazovat na květy. I v tomto je možné si trochu pomoci – třeba ve vyšší nadmořské výšce si pomůžeme textilií. Pro prohřátí půdy je ideální použít černou textilii, která absorbuje sluneční světlo a zároveň zamezí, aby tato na plísně choulostivá rostlina neležela přímo v kontaktu se zemí. 

Přemíra hnojení může škodit

Přílišné množství dusíku v půdě může vést ke zvýšenému růstu rostliny, ale na druhou stranu potlačuje tvorbu květů. Doporučuje se proto používat hnojiva s vyšším obsahem draslíku, což podpoří tvorbu květů. Zejména během druhé půlky léta se vyplatí sáhnout po speciálním hnojivu na plodovou zeleninu či univerzálním cereritu, nebo zkusit i nějakou domácí výživnou zálivku z mléka, kopřivové jíchy, dřevěného popela či vyrobit hnojivo např. z banánových slupek nebo droždí. 

Zavlažování ano, ale...

Okurky jsou i citlivé na správně prováděnou zálivku. Vadí málo, ale i hodně vody. Přemíra vody vede k uhnívání. Zalévat by mělo především odstátou vodou, aby nebyla moc studená. Pro okurky je to šok a reagují ovadnutím listů. Zaléváme raději v ranních hodinách a nikdy nesmáčíme zbytečně listy (abychom předcházeli vzniku plísně nebo poškození listů obecně). Vyvarujeme se užívání kohoutkové vody, a pokud nemáme na výběr, tak opravdu používat jen po odstátí. Pomoci s hospodařením s vodou nám může i mírné přihrnování (nakopčování) rostlin nad zemí. Můžeme také mulčovat vrstvou slámy (dřevitou vlnou apod.), plody tak zůstanou krásně čisté a nebude docházet k velkému odparu vody.

Nezapomínejte sklízet!

Pro podporu kvetení je možná nejdůležitější ze všeho (a paradoxně nejsnazší) pravidelně sklízet. Pokud na rostlině necháme přezrávat okurky, bude veškerá energie soustředěna na tvorbu semen a omezí se tak další kvetení, protože rostlina se vyčerpává. Zejména nakládáčky sklízíme tedy denně, později jednou za dva až tři dny. Ovšem, i když si počkáte na další kvetení, tak i přezrálé plody se dají parádně v kuchyni zpracovat.

Zdroje informací:

Kniha zelenina na zahrádce, Dolejší A.

Časopis naše krásná zahrada, Domácí sklizeň okurek, 5/2023

Časopis Flóra, Aby zelenina plodila co nejdéle, 7/2022 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více