Tři letní destinace, kde si Češi u moře užívají hodně jídla za pár korun: Chorvatsko to ale není a na Řecko taky zapomeňte
24. 6. 2024 Cestování
Dovolená bez starostí a ještě se spoustou jídla a pití? Tohle nemusí stát majlant, když zvolíte správné destinace. Jsou místa, kde si můžete užít all inclusive, co hrdlo ráčí a nezruinovat se při tom. Tyhle destinace frčí letos nejvíc.
Dovolená za pár babek
Prázdniny klepou na dveře a mnoho z nás nedočkavě vyhlíží letní dovolenou. Jenže pobyt, cesta, jídlo a pití můžou v součtu rodinný rozpočet dost našponovat. Tomu se dá vyhnout, když zvolíte jednu z následujících destinací.
Jsou země, ve kterých vás, s trochou šikovnosti, dovolená all inclusive ve čtyřhvězdičkovém hotelu vyjde zhruba do 10 000 Kč. Připomeňme si, jaké to má zásady i co na místě ochutnat.
Mohlo by vás zajímat
Last minute bez podmínek
Vzhledem k tomu, že sezona začíná, ideální je vsadit na last minute. Ačkoliv se každý rok říká, že last minute dovolené nebudou, každý rok v nabídce jsou. Pochopitelně, že nabídka je omezená a je třeba se jí přizpůsobit.
Pokud vám ale stačí dobrý hotel s dobrými recenzemi, třeba kdekoliv v Tunisku či v Egyptě, pak je velká šance, že uspějete. Vyhlídky se zhorší, pokud máte speciální požadavky na pokoje i počet lidí. Pro větší rodinu se tak dovolená shání hůř než třeba pro manželský pár.
Cenu snižuje také vaše schopnost rychlého rozhodnutí a odletu. Pokud si dovolenou ale musíte plánovat, i to se dá řešit. „Každý rok si dopředu naplánuji dovolenou na týden přesně, týden předem si všechno sbalím a pak už jen čekám na nabídky. Důležitý je pro mě hotel přímo na pláži s hezkou zahradou,“ svěřila se webu Toprecepty.cz čtenářka Dana S. z Prahy, která tento systém praktikuje už několik let.
Nejoblíbenější destinace, kde si užijete skvělý komfort za málo peněz, jsou tyto: Tunisko, Egypt a Turecko. V sezoně cena stoupá, ale mimo hlavní sezonu (tj. do půlky června a pak od září) je příznivá. Ale i v sezoně můžete být úspěšní.
Do Tuniska na grilovaný salát, do Egypta na koshari
Aktuálně vyjde týdenní dovolená na last minute v Tunisku cca od 8 000 Kč, v Egyptě od 10 000 Kč a v Turecku zhruba na 12 000 Kč.
Mezi cestovateli se traduje, že za méně peněz budete mít „více muziky“ v Egyptě, v porovnání třeba s Tuniskem. Na druhé straně je do Egypta delší let a v zemi je větší horko, v létě pro některé až nesnesitelné.
A co v daných zemích ochutnat? Nejprve je potřeba říct, že ve všech hotelích s nabídkou all inclusive najdete standardní nabídku snídaní, obědů i večeří, ze kterých si vybere každý. Pokud nechcete ochutnávat speciality, pak hranolky a kuřecí řízek jsou všude, stejně jako pečivo, máslo a sýry a ovoce a zelenina.
Byla by ale škoda neotestovat v dané zemi jídlo, které je oblíbené tam. V Egyptě jednoznačně vyzkoušejte koshari, jídlo ze směsi rýže, čočky a těstovin s rajčatovou omáčkou a opraženou cibulkou, lilkový salát baba ghanoush nebo cizrnové karbanátky falafel.
V Turecku doporučujeme kebab. Zjistíte totiž, jak má správně chutnat i vypadat. Za ochutnání stojí i placka lahmacun, podobná pizze, která rozhádala fanoušky Kim Kardashian. Přestože se lahmacun považuje za typický turecký pokrm, občas se o jeho původ přou Turci s Arménci. Korunu sporu nasadila modelka arménského původu Kim Kardashian, když označila lahmacun na svém instagramovém profilu za arménskou pizzu. Tak ochutnejte a porovnejte sami.
V Tunisku určitě stojí za vyzkoušení salát mechwia z grilované zeleniny, dále kuskus s omáčkou, zeleninou a masem, vynikající jsou i smažené plněné taštičky brik. Tuniské hotely jsou proslulé excelentními zákusky, výtečné jsou i jejich typické sladkosti, jako kaak warka, kroužky z jemného těsta, plněné mandlovou náplní a provoněné růžovou vodou, ochutnat byste měli i čerstvé datle a makhroud, koláčky z krupicového těsta plněné datlovou pastou.
A pokud se chcete navnadit, můžete se podívat, jak vypadá jídlo právě v tuniském hotelu střední cenové kategorie, který seženete na last minute do již zmíněných zhruba 10 000 Kč na týden (aktuálně dokonce za cca 8 000 Kč).
Fotogalerie - Tři letní destinace, kde si Češi u moře užívají hodně jídla za pár korun: Chorvatsko to ale není a na Řecko taky zapomeňte
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více