Češi v zahraničí: V Egyptě ochutnejte koshari nebo ful a domů si přivezte ibiškový čaj, vzkazují Pavel a Filip z Hurghady
11. 8. 2023 Cestování
Přestože je Egypt letos spojen především se zprávami o útocích žraloků, stále patří mezi vyhledávané destinace českých turistů. Teplé počasí, sluníčko a moře sem přilákalo i Pavla Skružného, který zde žije a pracuje, a jeho kamaráda Filipa Konopku, se kterým točí videa o životě v Hurghadě a také o místní gastronomii.
Cesta do neznáma
Pavel se do Egypta dostal v roce 2018 jako animátor pro českou cestovní kancelář. „Měl jsem štěstí na hotel, ve kterém jsem pracoval. Jeho součástí totiž bylo potápěčské centrum, kam jsem chodil překládat pro české klienty. Po nějaké době mi tam nabídli práci, tak jsem se dostal k potápění. Dnes je ze mě potápěčský instruktor,“ říká Čech, žijící v Egyptě pro Toprecepty.cz.
Jeho kamarád Filip je učitelem na vysoké škole a do Egypta jezdí na dovolenou několikrát do roka. „Cestuji sám a většinou bez cestovní kanceláře. Jezdím i do míst, která nejsou turistická. Už pár let se intenzivně věnuji arabštině, takže v Egyptě mluvím pouze arabsky, což mi umožňuje se pohybovat zemí sám,“ vysvětlil Filip. Při jedné cestě se seznámil právě s Pavlem a rozhodli se, že spolu natočí pár videí o životě v největším egyptském turistickém centru.
Mohlo by vás zajímat
Život v turistickém ráji
Videa měla takový úspěch, že dnes jejich facebookovou stránku Egypt očima turisty sleduje více než 40 tisíc lidí. „S Pavlem děláme různá videa z Hurghady a také točím o jiných oblastech Egypta a o různých tématech - o potápění, kultuře, o životě Egypťanů a v neposlední řadě také o jídle,“ říká Filip.
Jídlo v Egyptě
Zvykání si na místní gastronomii bylo podle obou jednoduché. „Pro mě to nebyl velký problém, nejsem náročný strávník, i když mám samozřejmě rád dobré jídlo. Egyptská, potažmo arabská kuchyně je pro mě fajn změna po těžkých a tučných českých jídlech,“ pochvaluje si Pavel.
Jak potápečský instruktor dodává, egyptská strava je hodně o zelenině, luštěninách a celkově málo tučných jídlech. „Typická snídaně pro Egypťana je takzvaný ful, což je něco jako fazolová kaše, často s arabským chlebem a čerstvou nakrájenou zeleninou, popřípadě doplněné o vejce natvrdo a falafel,“ popisuje Pavel. „Častým pokrmem je zde koshari, moje oblíbená lilková pomazánka baba ganoush, pro milovníky tortill je zajímavá shawarma,“ dodává s tím, že Egypťané často jedí játra, ledviny a ostatní vnitřnosti.
„Velmi oblíbená také šakšuka, což je zeleninová směs s vajíčkem, která se většinou dává do chleba a jí se jako sendvič. Chutí lehce připomíná lečo. Je to trochu pálivé,“ říká Filip. „V místních restauracích stojí jeden sendvič 7-10 liber, takže, když si dáte třeba čtyři, což vás zasytí, utratíte maximálně 40 liber, což je asi 28 korun,“ dodává.
Oblíbený je i místní pokrm shawarma, který je ostatně k mání i u nás. „Jde o placku, naplněnou masem, zeleninou, sýrem a výborným dresingem,“ vysvětluje vysokoškolský učitel.
Podobně zdejší gastronomii popisuje i novinářka Lenka Chvostová, která do Egypta létá již léta na dva až tři měsíce v roce. „Jednoznačně doporučuji ochutnat koshari, tedy směs vařených těstovin, rýže, čočky a cizrny s rajčatovou omáčkou, zálivkou z vinného octa a smaženou cibulkou. Velká miska vyjde v přepočtu na 20 korun," říká pro Toprecepty.cz Lenka a dodává, že za ochutnání stojí i v soli naložené citrony nebo káva s kardamomem. Obojí doporučuje také přivézt si domů.
„České“ vaření je problém
Co se týká nákupu surovin k vaření klasických českých pokrmů, může nastat drobný problém. „Asi není třeba zmiňovat, že je zde naprosté minimum vepřového masa. Mouka je zde pouze hladká, nesetkal jsem se zde s klasickým kmínem, ale pouze římským. Některé další druhy koření se zde nedají sehnat vůbec,“ sdělil webu Toprecepty.cz Pavel Skružný.
Co si dát a co dovézt domů
Místní kuchyně je podle jeho slov prezentována nejlépe rybami. „Chuť čerstvé ryby podávané v místních restauracích se nedá srovnat s chutí ryb u nás. Milovníci mořských plodů tu mají naprostý ráj,“ říká Pavel.
Filip mezi nejlepší klasická jídla řadí i tameyau (smažené kuličky z bobu obecného, podobají se vzhledově falafelu, pozn. red.), kosheri, lilkovou pomazánku baba ganoush či shawarmu. Domů by si prý každý měl nakoupit ibiškový čaj a různé druhy koření, které u nás neženete.
Jak se stravují lidé v Egyptě, to uvidíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování… Číst více
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek v zimě Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
16 báječných sladkých dobrot se želatinou, na které se nám sbíhají sliny
Želatinu známe jako sladký barevný přeliv přes ozdobně naskládané ovoce na moučníku. Želatina sama nemá žádnou barvu a chuť, jen jemně voní po klihu.… Číst více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod,… Číst více
Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně… Číst více
Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá… Číst více
Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Řada lidí si neumí představit ráno, které… Číst více
7 nejlepších receptů na malinové řezy. Čerstvé maliny mají krásnou barvu a výbornou chuť
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na… Číst více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více