Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paleo dieta pro začátečníky: Jednoduchý týdenní jídelníček, který vám pomůže začít snadno hubnout
Zdroj: Vareniste.cz, Toprecepty.cz

Paleo dieta je věc, o které dietáři všech zemí divoce diskutují zejména v posledních letech. Každá dieta je něčím specifická, ale cíl je pokaždé stejný - shodit co nejvíce kilo. To samé platí i pro paleo dietu. Paleo dieta či paleo strava je způsob stravování, který si bere vzor z doby kamenné, z období paleolitu (nejdelší období lidských dějin). V této době člověk ještě neznal zemědělství a živil se lovem (tepelně upraveným masem) a sběrem plodů z přírody.

Paleo strava a její výhody

Paleo strava je přirozený způsob stravování, který je lidskému organismu vývojově velmi blízký. Strava je nejen chutná, ale i rozmanitá. Existuje celá řada způsobů na úpravu masa (grilování, pečení, vaření i na páře, dušení). Jako přílohu lze připravit zeleninu nejen v syrovém stavu, ale i tepelně upravenou (vařenou, pečenou, dušenou, vařenou v páře).

Má hubnoucí účinky, neboť jsou z ní zcela vyřazeny sacharidy a redukce váhy je tedy velmi účinná. Sacharidy jako zdroj energie jsou nahrazeny zdravými tuky, které najdeme v tučných rybách, jako je například losos. Tyto zdravé tuky také podporují normální hladinu cholesterolu v krvi.

Nevýhody paleo stravy

Nepřítomnost obilovin a luštěnin připravuje tělo o zdroj energie, vitamínů a hodnotných rostlinných bílkovin, které jsou obsaženy v luštěninách.
Díky velmi malé konzumaci sacharidů může docházet k nedostatku energie a tím pádem i únavě organismu. V tomto případě je vhodné zařadit do jídelníčku ovoce s vyšším obsahem cukru. Díky větší konzumaci masa může být tento způsob stravy finančně náročnější. Maso, které konzumujete, nesmí být příliš tučné, proto byste měli jíst spíše méně tůčné ryby, kuřecí nebo krůtí.

Tyto potraviny ano...

Mezi potraviny, které jsou vhodné při paleo dietě, patří libové maso, ryby, mořské plody, vejce, zelenina, ovoce, houby, semena a ořechy, koření, oleje (olivový, kokosový), ghee – přepuštěné máslo, živočišné tuky, mořská sůl, voda, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Jednou za čas můžete do jídelníčku zařadit mléko.

A tyto potraviny nikoliv

Mezi potraviny, které nejsou vhodné při paleo dietě a tudíž byste se jim měli vyhýbat, patří mléko a mléčné výrobky, obiloviny a potraviny z nich vyráběné, luštěniny, brambory, sůl, cukr, sója, rostlinné oleje (slunečnicový, sojový), potraviny s obsahem lepku, cukr a sladkosti, všechny potraviny zpracovávány průmyslově. Zakázány jsou i káva, čaj a alkohol.

Paleo jídelníček pro začátečníky

Jídelníček se připravuje pouze z povolených potravin. Výhodou je, že není omezené jejich množství. Tento druh stravování je vhodný i pro trávicí soustavu, neboť ušetříte spoustu energie na samotný proces trávení. Pokud máte v jídelníčku stravu obsahující sacharidy i bílkoviny zároveň, tělo musí uvolňovat různé druhy trávicích šťav, které vytvářejí neutrální prostředí a proces trávení se tak prodlužuje. Musí být také vyšší výdej energie.
Příjem vlákniny a stopových prvků, které jsou pro tělo nezbytné, je zajištěn prostřednictvím neškrobového ovoce a zeleniny, kterého by se mělo v jídelníčku objevit velké množství. Že stále nevíte, jak na to? Zkuste si dát jeden týden podle ukázkového jídelníčku, který jsme pro vás sestavili a uvidíte, že ten další už hravě zvládnete i sami:

Paleo den č.1

Snídaně – míchaná vajíčka, čerstvá zelenina
Svačina – ovocný salát se semínky a olejem
Oběd – hovězí steak, zelenina (čerstvá či tepelně upravená)
Svačina – carpacio, čerstvá zelenina
Večeře – losos na grilu, zeleninový salát s olivovým olejem a čerstvými bylinkami

Paleo den č. 2

Snídaně – tuňák a čerstvá zelenina
Svačina – ovocní salát s ořechy nebo semínky
Oběd – krůtí prsa na medu, dušená zelenina
Svačina - zeleninový salát dochucený bylinkami a olivovým olejem
Večeře – hovězí steak

Paleo den č. 3

Snídaně – ovocný salát (jahody, borůvky, liči) s ořechy a semínky
Svačina – mrkev nebo jablko
Oběd – mrkvová polévka, grilovaný krůtí steak, zeleninový salát s olivovým olejem 
Svačina – směs ořechů
Večeře – špenátová omeleta s kousky kuřecího masa

Paleo den č. 4

Snídaně – ovocný salát s medem
Svačina – ztracené vejce a zelenina
Oběd – brokolicová polévka, pečený candát a mrkev
Svačina – zeleninový salát s cuketou, dochucený čerstvým oregánem
Večeře – krůtí nudličky na žampionech, čerstvá zelenina s olivovým olejem

Paleo den č. 5

Snídaně – volská oka na kokosovém olej, zelenina
Svačina – domácí chia puding s ovocem
Oběd – velký salát s krůtím masem a semínky podle chuti
Svačina – banán s arašídovým máslem
Večeře – "nahatý" hovězí burger dělaný na ghee, zelenina doplněná domácí rajčatovou salsou

Jak vidíte, není to nic náročného a teoreticky ani nákladného, když víte, kam jít. Navíc, když zná člověk jídelníček dopředu, může si podle toho také vytvořit nákupní seznam a vzít vše během jedné návštěvy supermarketu, což šetří čas i peníze. Nezapomínejte ale, že chcete-li zhubnout, kromě dobrého jídla potřebujete také pohyb. Zařaďte do svých každodenních činností sport nebo cvičení 2-3x týdně a vyberte si kombinaci kardia a silového tréninku. Jen tak shodíte přebytečná kila a zároveň vytvarujete tělo tam, kde je to žádoucí. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více