Jak ochutit dušené červené zelí? Báječně ladí s jablky, ořechy i se slaninou, důležitý je správný postup při přípravě
6. 11. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na dušené červené zelí? Zjistěte, jak ochutit dušené červené zelí a připravte si ho třeba ke kachně či huse při svatomartinském posvícení a pochutnejte si na skvělém jídle.
Dušené červené zelí
Zelí obsahuje velké množství vitaminu C (v červeném zelí je ho více než v tom bílém) a kromě toho ukrývá vitamin E, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a z množství minerálních látek uveďme především vápník a hořčík.
Tuto skvělou zeleninu si můžeme dopřát kvašenou, ale i dušenou, a přitom vybírat, jestli si dáme bílé či výraznější červené zelí. Dušené červené zelí si připravujeme hlavně v chladných měsících, obzvláště ke kachně a huse, ale i ke zvěřině. Dáváme mu přednost i pro úžasnou barvu, kterou krásně doplňuje jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Jak na dušené červené zelí
V Čechách obvykle připravujeme zelí na osmažené cibuli, kterou necháme zkaramelizovat s troškou cukru, poprášíme moukou, která zelí zahustí, a okyselíme citronem či octem dle chuti. Výsledné dušené zelí by mělo mít příjemnou a vyváženou sladkokyselou chuť. Dušením zelí zmatní, díky okyselení pak získá lesk.
Oproti tomu moravská varianta je chuťově výraznější. Co na ni potřebujete? 1 střední hlávku červeného zelí, 1 větší cibuli, cukr (podle potřeby), sůl, olej/sádlo, ocet a 1 syrovou bramboru.
Jak na to? Zelí očistěte, odstraňte vrchní listy, nakrájejte na polovinu a tu ještě na polovinu a zelí pokrájejte nadrobno. Pokud chcete jemnější zelí, pomůže ho dát do cedníku a spařit konvicí horké vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. V kastrolu nechte rozehřát tuk a cibuli na něm osmahněte. Nasypte trochu cukru a nechte cibulku zkaramelizovat.
Přidejte zelí a mírně ho osolte. Zelí zalijte vodou (aby bylo potopené) a duste, dokud nebude měkké. Průběžně míchejte a pokud je třeba, dolijte vodu.
Když je zelí měkké (trvá to zhruba 15-20 minut) a vody třetina i méně, očistěte a nastrouhejte bramboru na velmi jemno a postupně ji vmíchejte ji do zelí, dokud se zelí nezahustí. Velmi krátce provařte. Nakonec dochuťte octem, aby zelí mělo nakyslou chuť, a případně ještě solí a cukrem, pokud je třeba.
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11.…

Jak ochutit dušené červené zelí
Dušené červené zelí je sice sladkokyselé, ale může ještě získat i další chuťové odstíny. Na oslazení dobře poslouží nejen bílý, ale i třtinový cukr nebo med. Další zajímavou a tradiční možností, jak osladit zelí, jsou povidla.
Pokud bychom chtěli zelí trochu provonět, využijeme skořici, někdo používá zase hřebíček. Z koření se ještě často využívá k zelí kmín.
Zajímavou variantou ochucení je zelí se slaninou. V tom případě je třeba nejprve nejdříve nechat trochu nakrájené slaniny opatrně zahřát v kastrolu. Když pustí sádlo a povolí, slaninu mírně opečeme a vyndáme ji. Na vypečeném tuku osmažíme cibuli a k ní pak slaninu znovu přidáme. Tak se totiž nepřipálí a bude skvěle vypadat i chutnat.
Jako netradiční ochucení mohou posloužit brusinky, dobrou volbou je kyselý džem, třeba rybízový. Zelí také můžeme připravovat s jablkem, které dáváme k zelí pokrájené na kostičky ke konci dušení. Pokud máme rádi křupavost, můžeme k jablku, ale i variantám bez něj přidat pokrájené a nasucho opražené vlašské ořechy.
Zdroje informací:
nzip.cz: Zelí
Náš tip: Připravte si podle následujícího video receptu lahodné dušené červené zelí:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Máte rádi rohlíky a jejich tvarování a pečení se vám stále nedaří? Říká se, že cvičení dělá mistra. A možná vám to s naším návodem půjde lépe Jak… Číst více
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Blanšírování je klasická kuchařská technika, která spočívá v krátkém spaření nebo velmi krátkém povaření a následném rychlém ochlazení blanšírovaných… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé… Číst více
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko?… Číst více
Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?
Máte rádi rohlíky, ale snažíte se omezovat bílou… Číst více
Jak vařit chřest. V kuchyni má pestré využití. Nebojte se ho
Chodíte v zelenině kolem svazečků chřestu a váháte s nákupem, protože si nejste jisti, jak ho správně vybrat a upravit, abyste nebyli zklamáni? S… Číst více
Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
Chleba už vás omrzel, obyčejné rohlíky taky znáte… Číst více
Chřest je fantastická zelenina, když víte, co při jeho přípravě rozhodně nedělat
Chřest je oblíbenou jarní zeleninou. Však si jej… Číst více
Italské tyčinky grissini se původně pekly jako lék na trávení. Takhle si křupavou pochoutku upečete dnes
U nás je seženete většinou v obchodech s… Číst více
Domácí nebo kupovaná vánočka? V pekárně dáte za necelý kilogram skoro 200 Kč, doma si vánočku upečete za stovku
Voňavá vánočka namazaná čerstvým máslem k… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více