Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kachna patří k neoblíbenějším pokrmům v Česku.
Zdroj: Toprecepty.cz

Pečená kachna je jedním z nejtradičnějších a nejpopulárnějších jídel u nás. Kvality tohoto skvělého pokrmu, který si často připravujeme na slavnostní oběd, si všiml i uznávaný světový průvodce tradičním jídlem Taste Atlas. Ten kachnu označil za nejlepší masový pokrm ve střední Evropě.

Národní poklad

Žebříček, který sestavili recenzenti z renomovaného odborného webu Taste Atlas, ukázal, že jídlo, které my bereme jako samozřejmost a velmi často si na něm pochutnváme, může pro jiné znamenat jedinečný kulinářský zážitek. Kromě slavných památek je totiž symbolem naší země i pečená kachna.

Populární server, zabývající se jídlem, píše: „Kachna se obvykle ochucuje kmínem a majoránkou a poté se pomalu peče v troubě dozlatova a dokřupava. Tradičně se podává s bramborami, houskovým knedlíkem, dušeným červeným zelím a příležitostně s hustou omáčkou připravenou z kachního tuku a mouky.“ 

Jak na kachnu

To však není zdaleka vše, co je důležité o správné přípravě pečené kachny vědět. Například je před pečením dobré odstranit přebytečný tuk z oblasti krku a dutiny. Kachnu také nezapomeňte důkladně osolit a okořenit zevnitř i zvenčí. Můžete použít například majoránku, tymián, rozmarýn nebo česnek.

Pečení kachny

Při pečení kachnu umístěte na pekáč prsy dolů a pečte přibližně jednu hodinu. Poté kachnu otočte prsy nahoru a pečte další 1-2 hodiny, nebo dokud není kůže krásně zlatavá a křupavá. Celkový čas pečení však závisí na velikosti drůbeže. Aby bylo maso šťavnaté a kůže křupavá, doporučuje se pečení při nižší teplotě po delší dobu. Po upečení nechte kachnu před porcováním odpočinout asi 10-15 minut.

Příloha je důležitá

Kromě klasického knedlíku a červeného zelí se k pečené kachně skvěle hodí také jablečné čatní nebo jablečná omáčka. Sladká chuť jablka totiž jedinečně doplňuje chuť pečené kachny. Místo knedlíků zase můžete vyzkoušet pečené brambory. Připravené na sádle budou ke kachně „sedět“ výtečně.

Pečení není hračka

Při přípravě kachny si dejte pozor na její přepečení. Uvnitř by měla být šťavnatá, takže je důležité ji nepřepéct. Kontrolujte také teplotu, abyste věděli, kdy je kachna perfektně upečená. Ideální vnitřní teplota u prsíčka by měla být kolem 70 stupňů. Dejte si pozor i na tuk, který kachna během pečení uvolňuje. Je dobré ho průběžně odlévat, aby se zabránilo přepalování.

Náš tip: Pokud preferujete kuře, můžete si ho podle našeho videoreceptu připravit podobně jako kachnu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více