Hrnkové houskové knedlíky ke svatomartinské huse: Nadýchané knedlíky skvěle chutnají, jsou snadné a rychlé
8. 11. 2024 Vaření
Knedlíky jsou tradiční součástí české kuchyně a například při svatomartinské hostině se bez nich rozhodně neobejdete. Husa či kachna se zelím si totiž žádá i pořádnou přílohu. Právě tou může být jednoduchý houskový knedlík, který ovšem připravíme zrychleně, pomocí takzvané hrnkové metody.
Osvědčený hrnek
Mnozí z nás se vyhýbají domácí přípravě knedlíků, protože ji považují za zdlouhavou a složitou. To ale nemusí být pravda. Zapomeňte na složité recepty a hodiny strávené v kuchyni. Díky hrnečkové metodě můžete třeba i na svatého Martina připravit knedlíky jednoduše a rychle, a to přímo v nádobě, ze které běžně pijete ranní kávu. Nejenže tato metoda zaručuje perfektní tvar knedlíku, ale také výrazně zjednodušuje celý proces.
Mohlo by vás zajímat
Vítané ulehčení
Příprava je velmi snadná a podobá se té na klasický houskový knedlík. Stačí smíchat základní ingredience, jako jsou mouka, pečivo, mléko, vejce a špetka soli, a směs nalít do hrnečků. Ty pak vložíte do hrnce s vodou a necháte vařit. Během krátké doby máte hotové měkké a chutné knedlíky, které oslní každého strávníka.
V období svatomartinských oslav se takový recept hodí každému, protože upéct husu, kachnu nebo kuře, stihnout přitom připravit i zelí a třeba den předem ještě svatomartinské rohlíčky, je pro každou hospodyňku složitý úkol. Pokud jí tedy pomůže ulehčení při výrobě knedlíků, rozhodně to uvítá. Jak ukázala na TikToku uživatelka sladkah, jde skutečně o snadnou záležitost.
Tipy pro dokonalé knedlíky
- Výběr hrnečku: Ideální jsou keramické hrnečky, které dobře vedou teplo. Neměly by být příliš malé, aby knedlíky měly prostor při vaření nabobtnat.
- Vylepšení chuti: Pro obměnu můžete do těsta přidat čerstvé bylinky, jako je petrželka nebo pažitka, které dodají knedlíkům svěžest a zajímavou chuť.
- Servírování: Knedlíky krájejte ostrým nožem nebo nití, aby se nerozpadaly a zachovaly si svůj tvar.
@sladkah RECEPT HEEREE👇🏼 💙 SUROVINY : 4ks rohlíků, 3 vejce, sůl, 1 hrníček polohrubé mouky, 1 hrníček mléka POSTUP : rohlíky nakrájej na malé kostičky, přidej sůl, žloutky, mouku, mléko a vymíchej do těsta. V další misce si vymixuj bílky do tuha a přidej k těstu. Směs přendej do předem vymazaných a vysypaných hrníčků, které dej do hrnce. Hrnec by měl být velký tak, aby jsi ho zadělal pokličkou. Do poloviny zalej vodou a vař 15-20 minut pod pokličkou. Uvařené vyklop, nakrájej a podávej😋💙 Chceš i recept na kuře na paprice? Napiš mi o něj 😉 TIP👉🏼 do knedlíků přidej i např. čerstvé bylinky, jarní cibulku a nebo kousek slaniny😉 a hrníčky vymazávej nejlépe sádlem #food #recipe #jídlo #fyp #slané #knedlík #hrnkovyknedlik #recept #lunch #dumpling #foryoupage #love ♬ If We Ever Broke Up - Mae Stephens
Houskový knedlík z hrnku
Na přípravu knedlíků z hrníčku budete potřebovat: 4 rohlíky, 3 vejce, sůl, 1 hrníček polohrubé mouky a 1 hrníček mléka.
Jak na to?
- Rohlíky nakrájejte do mísy na malé kostičky, přidejte sůl, žloutky, mouku, mléko a vše vymíchejte do těsta.
- V další misce si vyšlehejte bílky do tuha a přidejte je k těstu. Opatrně promíchejte.
- Směs přendejte do předem vymazaných a vysypaných hrníčků.
- Do většího hrnce nalijte vodu zhruba do poloviny, vložte do ní hrnky s knedlíky, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte zhruba 15-20 minut.
- Uvařené knedlíky vyklopte, nakrájejte a podávejte.
Náš tip: Zkuste si připravit i houskové knedlíky podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm pokrmů, které nesmí chybět na svatomartinském menu: Hustý kaldoun, pečená drůbež nebo křehké rohlíčky
20 receptů na hrnkové moučníky: Chutnají báječně a začátečníci je zvládnou dokonale
Holka u plotny vaří: Jak na svatomartinské kuře à la husa? Se zelím a mini lokšemi chutná jako poctivá pečínka
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vánoční dárky pro gurmety: Multifunkční vařečka, marmeláda s alkoholem, kuchařka či časopis pod stromečkem potěší
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká